Meditacija i emocionalno blagostanje

By |2022-06-23T17:53:12+01:0029 listopada, 2021|Categories: Blog, Meditacija|Tags: |
 • Meditacija i emocionalno blagostanje

Meditacija može izbrisati dnevni stres, donoseći sa sobom unutarnji mir. Pogledajte kako možete lako naučiti prakticirati meditaciju kad god vam je najpotrebnija.

Ako ste zbog stresa tjeskobni, napeti i zabrinuti, razmislite o meditaciji. Bivanje čak nekoliko minuta u meditaciji može vam vratiti unutarnji mir. Svatko se može baviti meditacijom i ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu. Meditaciju možete prakticirati gdje god bili – bilo da ste vani u šetnji, vozite se autobusom, čekate u liječničkoj ordinaciji ili čak usred teškog poslovnog sastanka.

Razumijevanje meditacije

Meditacija se prakticira tisućama godina. Prvotno je meditacija trebala pomoći produbiti razumijevanje svetih i mističnih sila života. Ovih dana je meditacija uobičajena i koristi se za opuštanje i smanjenje stresa. Meditacija se smatra vrstom komplementarne medicine uma i tijela i može dovesti do dubokog stanja opuštenosti i spokojnog uma. Tijekom meditacije usredotočujete svoju pozornost i uklanjate tok zbrkanih misli koje vam mogu gomilati um i uzrokovati stres. Ovaj proces može rezultirati poboljšanom tjelesnom i emocionalnom dobrobiti.

Prednosti meditacije

Meditacija vam daje osjećaj smirenosti, mira i ravnoteže koji mogu imati koristi i za vaše emocionalno blagostanje i za vaše cjelokupno zdravlje. I ove prednosti ne prestaju kad vaša meditacija završi.

Meditacija vam može pomoći da mirnije idete kroz dan i može vam pomoći u smanjenju simptoma određenih medicinskih stanja. Kada meditirate, možete ukloniti i preopterećenje informacijama koje se svakodnevno nakupljaju i doprinose vašem stresu.

Emocionalne prednosti meditacije mogu uključivati:

 • Stjecanje novog pogleda na stresne situacije
 • Izgradnja vještina za smanjenje stresa
 • Povećanje svijesti o sebi
 • Usredotočenost na sadašnjost
 • Smanjenje negativnih emocija
 • Razvijanje mašte i kreativnosti
 • Razvijanje strpljenja i tolerancije

Meditacija i bolest

Meditacija bi također mogla biti korisna ako imate loše zdravstveno stanje, osobito ono koje se može pogoršati stresom. Dok sve veći broj znanstvenih istraživanja podržava zdravstvene prednosti meditacije, neki istraživači vjeruju da još nije moguće donijeti zaključke o mogućim prednostima meditacije.

Meditacija nije zamjena za medicinski tretman. No, to može biti koristan dodatak vašem drugom liječenju.

Imajući to na umu, neka istraživanja sugeriraju da meditacija može pomoći ljudima u smanjenju simptoma  kao što su:

 • Anksioznost
 • Astma
 • Rak
 • Kronične boli
 • Depresija
 • Srčane bolesti
 • Visoki krvni tlak
 • Sindrom iritabilnog crijeva
 • Problemi sa spavanjem
 • Tenzijske glavobolje

Vrste meditacije

Meditacija je krovni izraz za mnoge načine za opušteno stanje postojanja. Postoje mnoge vrste tehnika meditacije i opuštanja koje imaju komponente meditacije. Svi dijele isto za postizanje unutarnjeg mira.

Načini meditacije mogu uključivati:

Vođena meditacija

Ponekad se naziva vođena slika ili vizualizacija, ovom metodom meditacije stvarate mentalne slike mjesta ili situacija koje vas opuštaju. Pokušavate koristiti što je više moguće osjetila, poput mirisa, prizora, zvukova i tekstura. Kroz ovaj proces vas može voditi vodič ili učitelj.

Mantra meditacija

U ovoj vrsti meditacije šutke ponavljate umirujuću riječ, misao ili izraz kako biste spriječili odvraćanje misli.

Meditacija svjesnosti

Ova vrsta meditacije temelji se na svjesnosti ili povećanoj svijesti i prihvaćanju življenja u sadašnjem trenutku. U meditaciji svjesnosti proširujete svoju svjesnu svijest. Usredotočujete se na ono što doživite tijekom meditacije, poput protoka daha. Možete promatrati svoje misli i emocije, ali pustite ih da prođu.

Različite vrste meditacije mogu uključivati ​​različite značajke koje će vam pomoći u meditaciji. Oni se mogu razlikovati ovisno o tome čije smjernice slijedite.

Neke od najčešćih značajki meditacije su:

Usredotočena pozornost

Usredotočavanje vaše pažnje općenito je jedan od najvažnijih elemenata meditacije. Fokusiranje vaše pažnje ono je što vam pomaže osloboditi um od mnogih smetnji koje uzrokuju stres i brigu. Svoju pozornost možete usmjeriti na stvari poput određenog objekta, slike, mantre ili čak na disanje.

Opušteno disanje

Ova tehnika uključuje duboko, ujednačeno disanje pomoću mišića dijafragme za proširenje pluća. Svrha je usporiti disanje, unijeti više kisika i smanjiti uporabu mišića ramena, vrata i gornjeg dijela prsa tijekom disanja, tako da dišete učinkovitije. Diši duboko. Ova je tehnika dobra za početnike jer je disanje prirodna funkcija. Svu svoju pozornost usmjerite na disanje. Koncentrirajte se na osjećaj i slušanje dok udišete i izdišete kroz nosnice. Dišite duboko i polako. Kad vam pažnja odluta, nježno vratite fokus na disanje.

Mirno okruženje

Ako ste početnik, prakticiranje meditacije moglo bi biti lakše ako se nalazite na mirnom mjestu s malo smetnji, uključujući bez televizije, radija ili mobitela. Kako postajete vještiji u meditaciji, možda ćete to moći raditi bilo gdje, osobito u situacijama visokog stresa u kojima od meditacije imate najviše koristi, poput prometne gužve, stresnog radnog sastanka ili dugog reda u trgovini.

Meditacija i emocionalno blagostanje

Skenirajte svoje tijelo

Kad koristite ovu tehniku, usmjerite pozornost na različite dijelove tijela. Postanite svjesni različitih osjeta vašeg tijela, bilo da se radi o boli, napetosti, toplini ili opuštanju. Kombinirajte skeniranje tijela s vježbama disanja i zamislite disanje topline ili opuštanja u i iz različitih dijelova vašeg tijela.

Uključite mantru

Možete stvoriti vlastitu mantru, bilo vjersku ili sekularnu. Primjeri vjerskih mantri uključuju Isusovu molitvu u kršćanskoj tradiciji, sveto ime Božje u judaizmu ili om mantru hinduizma, budizma i drugih istočnjačkih religija.

Hodajte i meditirajte

Kombiniranje šetnje s meditacijom učinkovit je i zdrav način opuštanja. Ovu tehniku ​​možete koristiti bilo gdje da hodate, na primjer u mirnoj šumi, na gradskom pločniku ili u trgovačkom centru. Kad koristite ovu metodu, usporite hod tako da se možete usredotočiti na svaki pokret nogu ili stopala. Nemojte se fokusirati na određeno odredište. Koncentrirajte se na noge i stopala, ponavljajući u umu akcijske riječi, poput “podizanja”, “kretanja” i “postavljanja” dok podižete svaku nogu, pomaknite nogu prema naprijed i postavite stopalo na tlo.

Uključite  molitvu

Molitva je najpoznatiji i najrašireniji primjer meditacije. Izgovorene i pisane molitve nalaze se u većini vjerskih tradicija.

Čitajte i razmišljajte

Mnogi ljudi izjavljuju da im koristi čitanje pjesama ili svetih tekstova, te da im je potrebno nekoliko trenutaka da tiho razmisle o njihovom značenju. Također možete slušati svetu glazbu, izgovorene riječi ili bilo koju glazbu koja vas opušta ili nadahnjuje. Možda biste željeli svoja razmišljanja napisati u dnevnik ili o njima razgovarati s prijateljem ili terapeutom.

Usredotočite se na ljubav i zahvalnost

U ovoj vrsti meditacije svoju pozornost usmjeravate na svetu sliku ili biće, utiskujući osjećaje ljubavi, suosjećanja i zahvalnosti u svoje misli. Također možete zatvoriti oči i upotrijebiti maštu.

Tretman za um i duh

Izgradite svoje meditacijske vještine

Ne osuđujte svoje vještine meditacije, koje mogu samo povećati vaš stres. Meditacija zahtijeva praksu. Na primjer, imajte na umu da je uobičajeno da vaš um luta tijekom meditacije, bez obzira koliko dugo meditirali. Ako meditirate kako biste smirili um i pažnja vam luta, polako se vratite na objekt, osjet ili pokret na koji se usredotočujete. Eksperimentirajte i vjerojatno ćete saznati koje vrste meditacije vama najbolje odgovaraju i u čemu uživate. Prilagodite meditaciju svojim potrebama u ovom trenutku. Zapamtite, ne postoji pravi ili pogrešan način meditacije. Bitno je da vam meditacija pomaže smanjiti stres i općenito se osjećati bolje.

Javite se na naše vođene meditacije:

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts