Loading...
Cistitis – upala mokračnog mjehura2023-02-08T17:20:16+01:00

Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura.

Nastanak, uzroci i faktori rizika cistitisa

Upala mokraćnog mjehura (cistitis) nastaje kad se donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijevi i mjehur) inficira bakterijama. Češći je kod žena nego muškaraca, zbog kraće uretre i kratkog razmaka između otvora uretre i anusa. Najneugodniji su cistitisi, bez obzira na antibiogram, koji ne reagiraju na antibiotike i neprestano se ponavljaju.

Escherichia coli – najčešći uzročnik cistitisa

Najčešći uzročnik cistitisa njih čak 75%, je Escherichia coli (E. coli). Razlikujemo dvije vrste E. coli: onaj koja pluta u mokraći (planktonska) i ona koji se veže na receptore. Nakon antibiotika planktonske nestanu, a ove vezane na receptore stvaraju biofilm. E. coli se učahuri i “spava” do nekoliko tjedana, te se reaktivira a infekcija se vrati. Urin može biti sterilan uprskos prisutnih simptoma upale.

Faktori rizika

Faktori rizika za cistitis su trudnoća, šećerna bolest, spolni odnos kod žena, a kod starije populacije nepotpunog pražnjenje mokraćnog mjehura povezanog sa stanjima kao što su dobroćudno bujanje žljezdanog tkiva prostate (benigna hiperplazija prostate, BPH), suženje uretre, nemogućnošću kontroliranja stolice i urina te kod  slabija pokretnost/nepokretnost osoba.

Simptomi cistitisa

Početak bolesti je nagli i izaziva slijedeće simptome:

 • bolno mokrenje (disurija)
 • učestalo mokrenje (polakisurija)
 • neodgodiva potreba za mokrenjem
 • promijenjena boja mokraće (zamućena mokraća)
 • potreba za mokrenjem noću (nikturija)
 • pritisak i bol u leđima
 • pečenje pri mokrenju

Primjenom biljne terapije do izlječenja

Mnogo više poteškoća od jednostavne sporadične upale mjehura stvara ponavljajući (recidivirajući) cistitis. Recidivirajući cistitis definiraju  tri recidiva u posljednjih godinu dana uz potvrdu urinokulturom ili dva mikrobiološki dokazana recidiva u posljednjih šest mjeseci. U slučaju recidivirajućeg cistitisa kriteriji za liječenje su nešto stroži te se u tom slučaju provodi profilaktičko liječenje. Primjenom biljne terapije u obliku čajeva, tinktura, oleokapsula, vagitorija, uljnih pripravaka i standardiziranih ekstrakata u točno definiranim kombinacijama pomaže u liječenju i prevenciji cistitisa.

Kompletan tretman za liječenje cistitisa obuhvaća: 

(moguće je i zakazivanje termina za pojedinačne usluge)

 • Detaljnu fitoaromaterapijsku anamnezu – fizičko, mentalno, emotivno i duhovno stanje osobe, na osnovu koje se izrađuje individualan plan i proces iscjeljenja.

 • Savjetovanje i preporuka primjene potrebnih suplemenata (vitamina, minerala…) na osnovu analize anamneze ili po nalazima biokemijskih testova.

 • Savjetovanje o važnosti uravnotežene prehrane i mijenjanje prehrambeni navika.

 • Savjetovanje o prevenciji recidiva (pravilno održavanje higijene intimnog područja i ostalih čimbenika).

 • Preporuku za primjenu biljne terapije u obliku tinktura, infuza, uljnih pripravaka, vagitorija, oleokapsula i biljnih ekstrakata za podizanje imuniteta.

 • Emocionalne tretmane koje određujemo prema otvorenosti klijenta. Izrađujemo plan primjene tehnika a koji se mijenja  ovisno o  napretku klijenta. Tretmani uključuju tehnike vođenih meditacija s eteričnim uljima, terapeutski rad s eteričnim uljima, afirmacije, opuštajuće kupke i inhalacije.

Ovakav cjelovit pristup i duboko razumijevanje tjelesnih, emotivnih, energetskih i duhovnih procesa dovodi do željenih rezultata.
Na osnovu težine tegoba i kompletnog statusa izrađujemo individualan plan, proces, cijenu i vremenski tijek tretmana.

 

Povezano iz našeg bloga