Loading...
Aromaterapija2022-06-23T22:25:03+01:00

U znanstvenoj literaturi dobro je prihvaćeno da esencijalna ulja i pojedini sastojci mogu djelovati i farmakološki i psihološki. Oni se smatraju dva osnovna načina djelovanja, a oba mogu utjecati na fiziološke procese.

Nakon ulaska u tijelo kroz nos, kožu ili unutarnjim putovima, pojedini se sastojci selektivno vežu za određene ciljeve u stanicama i tkivima, ponajviše za proteine ​​ili stanične membrane. Izmjenom svojih funkcionalnih svojstava bioaktivni sastojci mogu izravno utjecati na fiziološke procese u tijelu. Na primjer, mogu smanjiti upalu modificiranjem specifičnih signalnih putova u imunološkim stanicama ili pomoći umiriti um vezanjem na određene receptore u živčanom tkivu.

Farmakološko djelovanje aromaterapije

Farmakološki mehanizmi ovise o dozi i ovise o tvari, što znači da će određeni sastojak imati slične učinke kod svih. Pojedinačni sastojak može se vezati za niz različitih ciljeva, ali s različitim snagama (afinitetima) i selektivnošću. Kao složene smjese kemikalija koje slijede određene farmakološke putove, esencijalna ulja mogu istodobno vršiti više farmakoloških djelovanja s potencijalno sinergijskim interakcijama.

Ispravno doziranje je vitalno za postizanje klinički važnog učinka. Terapijski prozor je optimalni raspon doza koji proizvodi terapijski odgovor bez izazivanja značajnih štetnih učinaka kod većine osoba. Doza ovisi o mnogim čimbenicima, poput načina primjene i oblika doziranja, bioraspoloživosti aktivnih tvari, njihove farmakološke snage i toksičnosti, te je li očekivani učinak lokalni ili sustavni.

Arokmaterapija - farmakološko djelovanje

Psihološki učinci aromaterapije

Umjesto da izravno utječe na fiziološke procese, njuh posreduje u psihološkim učincima esencijalnih ulja. Jednom kada se molekule vežu za njušne receptore u gornjem dijelu nosne šupljine, pokreću kaskadu neuroloških procesa koji aktiviraju različite dijelove mozga i konačno dovode do svjesnog doživljaja mirisa. Percepcija mirisa vraća se neurofiziološkim procesima za moduliranje raspoloženja, emocija, spoznaje, fiziološkog uzbuđenja i ponašanja.

Aromaterapija - psihološki učinci

Zbog suštinski subjektivne prirode interpretacije mirisa i bitno različitog mehanizma u usporedbi s farmakološkim učincima, psihološki učinci nisu specifični za supstancu. To znači da isto esencijalno ulje neće uvijek imati isti psihološki učinak.

Psihološki učinci mogu imati istinski terapeutski značaj,a ne samo dobar osjećaj.

Aromaterapija

Mirisi mogu pobuditi uspomene i osjećaje bez obzira na to jesu li ili nisu prirodnog podrijetla. Znanstvena disciplina koja ispituje psihološke učinke mirisa ponekad je poznata i kao aromahologija (aroma + psihologija), iako se njezin opseg razlikuje od aromaterapije. S druge strane, psiho-aromaterapija uzima u obzir i farmakološke učinke inhalacijskih sastojaka, ali se bavi samo mirisima biljnog podrijetla.

Psihološki učinci mirisa više ovise o kontekstu i dinamičniji su od farmakoloških učinaka, iako se oba mogu odvijati istodobno. Ukupni učinak mirisa složena je i neraskidiva kombinacija psiholoških i farmakoloških čimbenika.

Način primjene aromaterapije

Inhalacija

Inhalacija je najpopularnija metoda. Udisanje može biti osobno (izravno) ili ambijentalno (neizravno), s aktivnom ili pasivnom difuzijom hlapljivih sastojaka, ovisno o tome oslobađaju li se konvektivnom silom ili pasivno. Općenito udisanje je prikladnijeza liječenje dišnog sustava i unošenje bioaktivnih sastojaka u tijelo, dok je ambijentalna difuzija poželjna za poboljšanje raspoloženja i potencijalno za dezinfekciju prostorije od virusa.

Oblik terapije: mješavine eteričnih ulja za difuzer, mini inhalatori

Dermalna primjena

Dermalna primjena može pružiti terapijske koristi apsorpcijom u kožu, transdermalnim davanjem s lokalnim ili sistemskim učincima te kombiniranim učinkom dodira i mirisa u masaži s esencijalnim uljima. U masaži je primarni cilj potaknuti fizičko i mentalno opuštanje koje može izvršiti snažan fiziološki odgovor snižavanjem razine stresa, smanjenjem krvnog tlaka i poboljšanjem općeg zdravlja

Za bol, upalu, infekcije, ozljede i druga medicinska stanja na koži ili podkožnim tkivima potrebna je koncentracija koja ovisi o kemijskom sastavu ulja, težini simptoma te stanju i dobi osobe.

U kozmetici se esencijalna ulja i aromatični ekstrakti uglavnom koriste zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih i antimikrobnih svojstava, kao i zbog ugodnog mirisa.

Oblik terapije: aromaterapeutske masaže, masti, kreme, gelovi, uljne mješavine.

Unutarnja primjena

Unutarnja primjena uključuje oralne, intranazalne, rektalne i vaginalne načine, a koristi ciljane oblike doziranja kao što su kapsule, sirupi, vaginalete, ćepići, sprejevi i melati(mješavina meda i eteričnih ulja).

Glavne prednosti unutarnje primjene su veća bioraspoloživost aktivnih sastojaka i kontrola nad primijenjenom dozom. Mane su potencijalne iritacije površina sluznice na mjestu primjene, hepato- i neurotoksičnost, interakcije s lijekovima i gastrointestinalna nelagoda poput mučnine. Još jedan nedostatak je općeniti nedostatak sigurnosnih podataka tijekom duljih razdoblja primjene zbog nakupljanja sastojaka u masnom tkivu.

Holistička aromaterapija

Holistička aromaterapija nije jasno definirana. Često je to kolaž različitih tradicionalnih pristupa i filozofija iz cijelog svijeta koji su povezani s aromaterapijom tijekom njenog razvoja. Razne biljne, religiozne, ritualne i intuitivne upotrebe aromatičnih biljaka, zajedno s njihovim povijesnim i simboličkim značenjima, ugrađeni su kao dodatak aromaterapiji kao i njezin duhovni produžetak ili alat koji se koristi zato jer esencijalna ulja imaju suptilne ili energetske učinke.

Holistički pristup osobu smatra integriranom cjelinom tijela, uma i duha. Holistički pristupi obično dijele osobine individualnog tretmana i vitalistički element. Vitalizam pretpostavlja postojanje vitalne sile (energije ili duha) kao organizacijskog principa koji stoji iza životnih procesa izvan poznatih fizičkih sila. Terapeut holističke aromaterapije sa klijentom pronalazi dublje značenje u samoj tegobi i određenoj bolesti putem ritualnih i intimnih bavljenja biljkama i esencijalnim uljima.

Oblik terapije: terapeutski razgovori, vođene meditacije s eteričnim uljima, afirmacije i kreativne vizualizacije.

Aromaterapija – od dobrog osjećaja do lijeka

Opseg aromaterapije izuzetno je širok od dobrog osjećaja do lijeka. Stoga bi se primjena esencijalnih ulja ili koncentriranih aromatičnih ekstrakata za liječenje medicinski dijagnosticiranog stanja smatralo medicinskom primjenom. Aromaterapija je privlačna zato što je prirodna jednostavna i učinkovita metoda samoliječenja manjih zdravstvenih problema neinvazivnom primjenom esencijalnih ulja. Međutim koristi se i za ozbiljnija stanja. Razlika ne ovisi toliko o vrsti stanja kao npr. (infekcija) i načinu primjene, već o težini simptoma, namjeravanom doziranju i prije svega, potencijalnom riziku.

Svaka intenzivna upotreba esencijalnih ulja ne bi se trebala temeljiti na ad hoc savjetima, već zahtijeva odgovarajuće znanje i stručno savjetovanje i trebala bi biti namijenjena određenim indikacijama s jasnim ishodima na umu.

Povezano iz našeg bloga

Load More Posts