Loading...
Iscjeljivanje neplodnosti – biljnom terapijom i drevnim tehnikama do začeća2023-12-29T02:08:45+01:00

Neplodnost je nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon 12 mjeseci ili više redovitih nezaštićenih spolnih odnosa.
Plodnost je prirodan proces u tijelu, a na nemogućnost začeća utječe niz čimbenika. Uzroci neplodnosti mogu biti muški, ženski, udruženi faktori ili nerazjašnjeni uzroci.

Koji su uzroci i rizični čimbenici neplodnosti?

Kod žena uzroci i rizični čimbenici neplodnosti mogu biti: sindrom policističnih jajnika (PCOS), endometrioza, anovulacijski ciklusi, fizičke blokade, kratka lutealna faza, spolne bolesti, nedovoljna proizvodnja hormona, pretilost, loša prehrana, izlaganje kemikalijama i utjecaj snažnih emocija.

Kod muškaraca uzroci i rizični čimbenici neplodnosti mogu biti: slobodni radikali koji oštećuju spermu što se manifestira slabom pokretljivošću i vitalnosti spermija, loša prehrana, pušenje, alkohol, kronične bolesti, lijekovi i emocionalno stanje.

Postoji puno i zbunjujućih čimbenika koji mogu uzrokovati ili doprinijeti neplodnosti. Tada konvencionalno liječenje može varirati u djelotvornosti – jednostavno ne može riješiti sve moguće uzroke.

Kako rješavamo problem neplodnosti?

U prirodnom i mirnom okruženju i individualno osmišljenim tretmanima za oba partnera, prolazimo kroz cjelokupnu anamnezu temeljenu na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Ostvarivanje začeća potičemo prirodnim načinima i tehnikama iscjeljivanja.

Tijekom programa s klijentima prolazimo savjetovanja o nužnosti promjene prehrane, definiramo unos zdravih nutritivnih elemenata, savjetujemo tjelovježbe i biljne terapije. Radimo na vježbama i tehnikama koji dovode do sklada uma i tijela, a koji podržavaju proces za povećanje plodnosti i uspješno začeće.

Kako rješavamo problem neplodnosti?

Koji su životni čimbenici koji mogu povećati plodnost?

Bitnost zdrave i uravnotežene prehrane

Prehrana ima značajnu ulogu u podržavanju tijela za ostvarivanje trudnoće. Kvaliteta stanica koje vaše tijelo stvara određuje se unosom hrane i vode koju pijete. Zato je važno unositi visokokvalitetnu hranu jer tako tijelo raspolaže sirovinama za stvaranje visokokvalitetnih bjelančevina molekularno gradivih stanica, te vitamina i minerala.

Potrebno je povećati unos integralnih žitarica, voća i povrća, a posebno zelenih lisnatih sorti. Također je potrebno povećati unos mahunarki jer su sjajan izvor izoflavona, fitonutrijenata koji djeluju tako da blokiraju mjesta estrogenskih receptora. Estrogen može negativno utjecati na muški reproduktivni sistem, ukupan volumen sjemena i broj spermija. Stoga je važno smanjiti ili eliminirati višak estrogena ili kemikalija sličnih estrogenu u vašem tijelu.

Preporučuje se smanjiti unos slobodnih masnoća, smanjiti upotrebu soli, smanjiti unos hrane životinjskog porijekla i odbaciti unos alkoholnih pića, a piti mnogo čiste vode. Također bi trebali obratiti pozornost na količinu konzumacije šećera.

Šećeri ostavljeni bez nadzora u krvotoku moraju negdje otići pa se hvataju za molekule bjelančevina u cijelom tijelu. Te bjelančevinsko šećerne komplekse, zvane završni proizvodi uznapredovale glikacije ili AGE produkti, nalazimo u sustavima svih organa. AGE produkti pokreću opsežnu upalu u tijelu uzrokujući daljnja oštećenja tkiva. Zdrava i uravnotežena prehrana i optimiziranje prehrambenih faktora pomažu vašem tijelu u proizvodnji hormona i pravilnoj funkciji tijela.

Nakon prolaska cjelokupne anamneze savjetovati ćemo vas  o prehrani koja odgovara vašem stanju.

Čimbenici životnog stila

Većinu životnih čimbenika uz malo napora jednostavno je popraviti, a popravak istih može povećati plodnost. San je od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje i proizvodnju hormona.

Znanstvene studije su pokazale da žene sa niskom razinom melatonina i seratonina imaju kraću lutealnu fazu, te zbog toga i manju vjerojatnost začeća. Nedostatak sna smanjuje sposobnost tijela da pravilno regulira adrenalin, kortizol i inzulin, te samim time čini začeće vrlo teškim.

U svakom slučaju savjetujemo prestanak unosa nikotina, alkohola, kofeina, jer ozbiljno narušavaju plodnost kod oba spola.

Tijekom programa ćemo vam ukazati na ostale negativne čimbenike životnog stila.

Neplodnost i emocije su u bliskoj vezi

Mogući mehanizam djelovanja u kojem snažne emocije poput anksioznosti, depresije, frustracije ili straha mogu rezultirati povišenom razinom prolaktina. Ovo bi se moglo povezati sa niskom koncentracijom progesterona u sekretornoj fazi i ranom lutealnom regresijom.

Utvrđeno je da žene kojima je dijagnosticirana neplodnost mogu doživljavati tako snažne emocije. Tijelo je odraz vaših skrivenih misli, uvjerenja i osjećaja, a podizanjem svjesnosti uviđate vlastitu snagu i postajete osposobljeniji u mijenjanju i manifestiranju onoga što želite u životu.

Ovo je također jedan od bitnih faktora na koji ćemo obratiti pozornost tijekom programa.

Tretmani

Tretmani koje provodimo su osmišljeni individualno za um i tijelo. Tijekom provođenja tretmana učite različite tehnike i vježbe usmjerene svjesnosti uz terapeutski tretman s eteričnim uljima i posebno programiranom iscjeljujućom glazbom. Eterična ulja nose u sebi energiju i vibraciju te imaju sposobnost oslobađanja emocija. Također potiču normalan protok energije. Eterična ulja nam svojom duhovnom vibracijom pomažu u kreativnim vizualizacijama, afirmacijama, tehnikama dubokog disanja i vođenih meditacija. Ove tehnike i vježbe rezultiraju osjećajem mira, smanjuju otkucaje srca, povišeni krvni tlak, smanjenju mišićnu napetost te daju jasniji pogled na svijet kako biste mogli mudrijim i promišljenijim postupcima mijenjati ono što je nužno. Vratit ćete osjećaj smirenosti, centriranosti i cjeline.

Tretmani eteričnim uljima

Biljna terapija

Široki spektar ljekovitih biljaka i eteričnih ulja uspješno se koriste za podršku u ostvarivanju trudnoće, u određenim dozama i načinima primjene za oba partnera. S biljkama unosimo vrijedne tvari: vitamine, minerale, antioksidanse, flavonoide te mnoge druge korisne tvari. Tako jačamo organizam i odstranjujemo štetne tvari iz njega. Biljna terapija ima odlične rezultate kod dijagnoza endometrioze, mioma, policističnih ovarija(PCOS), polipa, cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) uz HPV infekciju i druge koji mogu biti medicinskim uzrokom neplodnosti. Biljke se koriste individualnim pristupom kod oba partnera. Neke od biljaka koje koristimo su kopriva, maslačak, list malina, crvena djetelina, maca, vrkuta, konopljika, preslica, anđelika, stolisnik, čestoslavica i mnoge druge. Biljke imaju višestruka djelovanja i to: diuretičko, tonizirajuće, hormonalno antibakterijsko i antivirusno. Pomažu i u čišćenju tijela i uklanjanju toksina. Također je poznato da pomažu uravnoteženju funkcija organizma i potiču plodnost.

Korištenje biljaka nije bezazleno. Pri upotrebi svake biljke postoje mjere opreza te je potrebno paziti na dozvoljene doze, interakcije s lijekovima ili kontraindikacije za njihovo uzimanje na što posebno pazimo.

S obzirom na stanje osobe i prisutne bolesti individualnim pristupom određujemo kombinaciju biljaka i biljnih pripravaka.

Dodaci prehrani

Uvijek ističemo važnost optimalnog unosa vitamina i minerala, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina. Ovo nas vodi prema zdravoj strategiji za pravilno funkcioniranje organizma.

Dodaci koji odgovarajućim unosom pružaju podršku u ostvarivanju trudnoće su:

 • Vitamin D: najnovija istraživanja pokazuju da je neadekvatna razina vitamina D je povezana s neplodnošću i pobačajem.
 • Vitamin C je snažan antioksidans i važan je za mušku i žensku neplodnost.
 • Folati pomažu u diobi stanica i potiču ovulaciju.
 • Cink je važan za staničnu diobu, a uključuje proizvodnju sperme i ovulaciju.
 • Selen štiti spermu i jajašce, a zaštita je cijelog tijela od slobodnih radikala.
 • Astaksantin – moćni antioksidans sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala i djeluje blagotvorno na cijeli organizam, te je izvrsna pomoć kod problema s neplodnošću.

Na savjetovanju ćete doznati detalje o optimalnom unosu nutritivnih elemenata koji mogu povećati određene hormone za poboljšanje plodnosti.

Kompletan tretman potpore začeću obuhvaća (moguće zakazivanje termina i za pojedinačne usluge)

Tretman potpore začeću
 • Detaljna fitoaromaterapijska anamneza koja obuhvaća fizičko, mentalno, emotivno i duhovno stanje osobe

 • Savjetovanje o potrebi suplementacije kroz anamnestičku procjenu, a ako je potrebno daje se preporuka za biokemijske pretrage

 • Savjetovanje o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane, te mijenjanje prehrambenih navika

 • Savjetovanje o primjeni tjelovježbe ovisno o zdravstvenom stanju osobe

 • Preporuke za primjenu biljne terapije u obliku tinktura, čajnih mješavina, vagitorija, supozitorija, oleokapsula i standardiziranih biljnih ekstrakata

 • Emocionalni tretmani koji uključuju (istraživanje poteškoća individualnim terapeutskim radom s eteričnim uljima, afirmacije – promjena načina razmišljanja i ponašanja, vježbe mijenjanja navika, vježbe svjesnosti, vođene meditacije s eteričnim uljima. Ovim tehnikama i vježbama razvit ćete duboku i suosjećajnu svjesnost, te usredotočenost koja omogućuje uvid u vlastite snage. Postupno ćete odbaciti i negativne obrasce mišljenja, te će vam takvo stanje omogućit će manifestiranje onog što želite u životu.

Ovim cjelovitim pristupom – dubokim razumijevanjem tjelesnih, emotivnih, mentalnih i duhovnih procesa uz potporu ljekovitih biljaka, drevnih tehnika, vježbi za tijelo i um uz stručno vodstvo terapeuta imate dobre šanse za ostvarivanje željenog roditeljstva.

Pridružite se parovima kojima smo pomogli – dogovorite svoj termin za tretman (u našem prostoru ili on-line) potpore začeću!

Povezano iz našeg bloga