Loading...
Tretmani za imunitet2023-04-25T03:05:11+01:00

Imunološki sustav brani naš organizam od patogenih mikroorganizama, tako da stvara barijeru koja sprečava strana tijela da uđu u naš organizam. Ako u tome ne uspije, postanemo bolesni te imunološki sustav pojačano djeluje proizvodeći leukocite kako bi uništili uzročnika bolesti. Imunološki sustav sposoban je prepoznati milijune različitih antigena i može proizvesti potrebne tvari da uništi gotovo sve njih.

Naša strategija za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava

Individualnim pristupom odabiremo pravilnu strategiju koja ima za cilj podršku pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava. Pri tom se koristimo primjenom dodatka prehrani kao što su vitamini i minerali, ljekovito bilje, eterična ulja, probiotici. Također veliku pozornost posvećujemo zdravoj i uravnoteženoj prehrani, tjelovježbi i emocionalnim tretmanima. Na ovaj način djelujemo na cijeli organizam.

Dodaci prehrani

Da bi pravilno funkcionirao imunološki sustav potreban je optimalan unos nutritivnih elemenata.

Postoje dokazi da razni nedostatci makronutrijenata (kalcij, magnezij, natrij, kalij, kloridi…) i mikronutrijenata (bakar, željezo, krom, folna kiselina, željezo i vitamini) mogu promijeniti imunološke reakcije te time poremetiti pravilno funkcioniranje organizma.

Disbalans se može dogoditi i kod osoba kod kojih je povećana potrošnja vitamina C, kod osoba izloženih dugotrajnom stresu, te kod osoba koji uzimanjem određenih lijekova narušavaju ravnotežu mikronutrijenata te ih je potrebno suplementirati.

Dodaci prehrnai za imunitet

Zdrava strategija pravilnog rada imunološkog sustava podrazumijeva i optimalan unos vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina o čemu ćemo vas i savjetovati tijekom provođenja tretmana.

Zdrava i uravnotežena prehrana

Nezdravi način prehrane kroz duže vremensko razdoblje loš je saveznik pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Tijelo u 24 sata zamijeni 60 milijardi stanica i fizički niste isto biće koje ste jučer bili. Kvalitetu stanica koje vaše tijelo stvara određujete unosom hrane koje jedete i vode koju pijete. Kad jedete visokokvalitetnu hranu vaše tijelo raspolaže sirovinama za stvaranje visokokvalitetnih bjelančevina, molekularnih gradivnih tvari stanica. Kad jedete hranu niske kvalitete, tijelo raspolaže samo lošim sirovinama za stvaranje novih bjelančevina. Ako u vašoj hrani nedostaje presudno važne hranjive tvari, tijelo je prisiljeno na kompromise, a to naposljetku može narušiti vaše zdravlje. Piramida zdrave prehrane nas uči kako je potrebno jesti raznoliku i raznovrsnu hranu.

Potrebno je povećati unos integralnih žitarica, voća i povrća, a smanjiti unos slobodnih masnoća, upotrebu soli, unos hrane životinjskog porijekla i odbaciti unos alkoholnih pića, a piti mnogo čiste vode. Veliku važnost pridajemo i smanjivanju konzumacije šećera a često nismo svjesni da je i prikriven u nekim proizvodima. Šećeri ostavljeni bez nadzora u krvotoku, moraju negdje otići pa se hvataju za molekule bjelančevina u cijelom tijelu. Te bjelančevinsko šećerne komplekse, zvane završni proizvodi uznapredovale glikacije ili AGE produkti, nalazimo u sustavima doslovce svih organa. AGE produkti pokreću opsežnu upalu u tijelu uzrokujući daljnja oštećenja tkiva.

Tjelovježba

Redovito bavljenje tjelovježbom pridonosi općem zdravlju, pa tako i imunološkom sustavu. Tjelovježba potiče opuštanje i jača sposobnost prevladavanja mentalnih stresova. Vježbati se može na mnogo načina, a individualnim pristupom prema vašem zdravstvenom stanju i dobi određujemo plan i vrstu tjelovježbe.

Biljna terapija

Široki spektar ljekovitih biljaka i eteričnih ulja uspješno se koriste za podršku boljem imunitetu, ali i za prevenciju i tretiranje infekcija koji se javljaju uslijed oslabljemog imuniteta.

Biljkama unosimo vrijedne tvari kao vitamine, minerale, antioksidanse, flavonoide i mnoge druge korisne tvari, te tako jačamo organizam i odstranjujemo štetne tvari iz njega.

Ehinacea – brojnim kliničkim studijama potvrđeno je antibakterijsko, te imunostimulativno djelovanje. Aktivne tvari su polisaharidi i alkilamidi i djeluju na obje razine imuno sustava, specifični (urođeni) i stečeni imunitet.

Bazga za jačanje imuniteta

Bazga – odgovorni spojevi su antocijani, ima antivirusno i imunomodulirajuće djelovanje. Sigurna je kod djece i trudnica, doza je vrlo raznolika.

Astragalus

Astragalus – kliničke studije potvrđuju učinkovitost astragalusa u prevencije prehlada, poboljšavanju imunološkog odgovora, a djeluje i na vitalnost i zdravlje metabolizama.

Eterično ulje mravinca

Eterično ulje mravinca ima jaku antibakterijsku aktivnost zbog  fenola. Djeluje protiv višestruko rezistentnih mikroorganizama, a za razliku od antibiotika djeluju i protiv patogenih gljivica.

Uz čitav niz ljekovitih biljaka, imunomodulatora (glukani, arabinogalaktani, galaktani i drugi) individualno pristupamo svakom pojedincu kako bi baš za njegovo stanje i eventualno prisutne bolesti odredili točne doze i način primjene biljaka i biljnih pripravaka.

Korištenje biljaka niie bezazleno jer za konzumaciju svake biljke postoje mjere opreza, dozvoljene doze, interakcije s lijekovima ili kontraidikacije za njihovo uzimanje.

Sklad i ravnoteža između uma i tijela vodi ka zdravom imunološkom sustavu

Mnoge znanstvene studije potvrđuju povezanost uma i tijela tako što mozak regulira hormonski sustav u tijelu.

Mozak, živčani i imunološki sustav utječu jedni na druge, a ako u tu jednadžbu dodamo i epigenetiku koja proučava kako okruženje utječe na ekspresiju gena te činjenicu da je genska ekspresija promjenjiva možemo shvatiti promjene koje se događaju kada počnete drugačije misliti, postupati i osjećati.

Mnoge bolesti probavnog, kardiovaskularnog, dermatološkog i drugih sustava u tijelu povezane su s emocionalnim stanjem osobe.

Osvještavanjem i biranjem emocije koju želimo osjetiti osnažujemo svoj imunološki sustav i sami stvaramo svoju osobnu stvarnost putem misli i osjećaja.

Kontinuirani stres narušava funkciju imunološkog sustava, na način da razina kortizola hormona nadbubrežne žlijezde poraste, a razina melatonina (noćni neurotransmiter, funkcija mu je da usporava moždane valove i priprema nas za san) padne. Zato je san dok ste pod utjecajem stresa većinom narušen. Nekad je ovaj mehanizam služio kao biološka sigurnost, tj. priprema za bijeg od opasnosti u okolini, a spavanje i obnavljanje stanica tada su bili manje važni od preživljavanja.

Važno je osvijestiti izvor stresa jer kroničan stres održava aktivnost kemije preživljavanja. Ta vrsta kroničnog stresa mijenja tipične razine melatonina čak i serotonina izbacujući tijelo iz homeostaze (stabilno unutarnje stanje). Kad se prekine reakcija stresa prevladavajući emocionalnu ovisnost o njegovim kemikalijama, tijelo se vraća dugoročnom jačanju umjesto kemiji preživljavanja.

Klijente suosjećajno i s razumijevanjem usmjeravamo, uz izvediv plan na put prema cjelovitosti. Tehnikama s eteričnim uljima, prepoznavanjem trenutne emocije i biranjem emocija koje želimo osjetiti na tom putu pomažu tehnike vođenih meditacija, vizualizacija, afirmacija, individualan terapeutski tretman s eteričnim uljima uz posebno programiranu iscjeljujuću glazbu.

Tretman za podizanje imuniteta obuhvaća (moguće zakazivanje termina i za pojedinačne usluge):

  • Savjetovanje o potrebi suplementacije kroz anamnestičku procjenu, te u slučaju potrebe preporuke za biokemijske pretrage.

  • Savjetovanje o važnosti uravnotežene prehrane i mijenjanje prehrambeni navika

  • Savjetovanje o primjeni tjelovježbe prilagođeno vašem zdravstvenom stanju i dobi

  • Preporuke za primjene biljne terapije u obliku tinktura, oleokapsula, čajnih mješavina i standardizirani biljnih ekstrakata za podizanje imuniteta

  • Emocionalni tretmani prilagođeni otvorenosti klijenta određenim tehnikama (vođene meditacije s eteričnim uljima, individualan terapeutski tretman s eteričnim uljima, afirmacije, opuštajuće kupke i inhalacije) – izrađuje se plan primjene jedne od tehnika, koje se mijenjaju prema napretku klijenta

Radimo individualan plan, proces i vremenski tijek tretmana, prilagođen potrebi pojedinca, težini tegoba i emocionalnom statusu.
Samo ovakav cjelovit pristup i duboko razumijevanje tjelesnih, emotivnih, energetskih i duhovnih procesa dovodi do željenih rezultata.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje (u našem prostoru ili on-line), te na osnovu vašeg stanja izradili  plan i cijenu tretmana.

 

Povezano iz našeg bloga