Wellness za um i tijelo – kako se riješiti stresa?

By |2022-06-23T17:53:49+01:0014 listopada, 2021|Categories: Blog, Meditacija|Tags: , |
  • Kako se riješiti stresa?

Vaš um i tijelo moćni su saveznici. Što mislite da utječe na vaše osjećaje? A to kako se osjećate može utjecati na vaše razmišljanje.

Primjer ove veze um-tijelo je način na koje vaše tijelo reagira na stres. Stalna briga i stres zbog posla, financija ili drugih problema mogu uzrokovati napete mišiće, bol, glavobolju i želučane probleme. To također može dovesti do visokog krvnog tlaka ili drugih ozbiljnih problema.

S druge strane, stalna bol ili zdravstveni problem poput bolesti srca mogu utjecati na vaše emocije. Mogli biste postati depresivni, tjeskobni i pod stresom, što može utjecati na to kako se liječite ili nosite sa svojom bolešću.

Vaš um može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje. Imati pozitivan pogled na život moglo bi vam pomoći da se bolje nosite s bolesti ili stresom i ostanete zdraviji od nekoga tko se manje nada.

Kako vaše misli i osjećaji utječu na vaše zdravlje?

Vaš mozak proizvodi tvari koje mogu poboljšati vaše zdravlje. Te tvari uključuju endorfine koji su prirodni lijekovi protiv bolova i gama globulin koji jača vaš imunološki sustav.

Istraživanja pokazuju da ono što vaš mozak proizvodi dijelom ovisi o vašim mislima, osjećajima i očekivanjima. Ako ste bolesni, ali imate nadu i pozitivan stav i vjerujete da će vam biti bolje, vaš mozak će vjerojatno proizvoditi kemikalije koje će pojačati ljekovitu moć vašeg tijela.

Negativne misli i osjećaji mogu spriječiti vaš mozak u stvaranju nekih kemikalija koje pomažu vašem tijelu da ozdravi. Ali to ne znači da biste trebali kriviti sebe za to što se razbolite ili se osjećate loše zbog zdravstvenog problema. Neke bolesti su izvan vaše kontrole. Ali vaše misli i stanje uma resursi su kojima se možete poboljšati.

Kako stres utječe na vas?

Način na koji se nosite sa stresom utječe na vaše zdravlje. Kad ste pod stresom ili zabrinuti, vaše tijelo reagira kao da je ugroženo. Vaše tijelo oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca i disanje, povećava se krvni tlak i mišići su napeti. Ova reakcija stresa dobra je ako trebate izbjeći nesreću ili drugu opasnost. Ali ako se neprestano osjećate pod stresom, prirodni odgovor vašeg tijela “bori se ili bježi” traje predugo, a krvni tlak može ostati visok. Ovo je loše za vaše srce. Stres također može utjecati na vaše emocije. Možete se osjećati neraspoloženo, napeto, uzrujano ili depresivno.

Kada ste u stanju opustiti svoj um i tijelo, vaše tijelo prestaje proizvoditi hormone koji stvaraju stres. Osjećaji se smiruju se i vraćate se u stanje smirenosti, fizički i psihički.

Kako se riješiti stresa?

Blagostanje se ne odnosi samo na dobru brigu o tijelu te istodobno iščekivanje kako će stvari krenuti po zlu. Gledajući samo izvan sebe samih mnogi ljudi vide svijet pun opasnost. Većinom zanemaruju unutarnji svijet osim ako se ne suoče s poremećajem kao što je depresija. Istraživanja su pokazala štetne utjecaje  negativnih stavova, stresa, usamljenosti i potiskivanja emocija. Kada se tijelo nalazi duži period u stanju neravnoteže dolazi do razvijanja bolesti, jer se vaše tijelo više ne može prilagoditi. Ono je bilo prisiljeno prihvatiti stanje nelagode, smanjenog djelovanja ovisno o ozbiljnosti problema. Ostanak u ravnoteži je zapravo vrlo složen kao i izlazak iz ravnoteže. Dobro stanje započinje sviješću o vlastitom tijelu. Kada se svijest povuče ili zakoči, tijelo gubi dio svoje sposobnosti da se poznaje, a nadzor se prekida. Ništa ne može nadomjestiti samonadgledavanje koje se unutar duh – tijelo odvija tisućama puta. Važno je obraćati pozornost na suptilne  tjelesne signale.

Naši programi nude mentalne vježbe i terapeutske razgovore koje se bave upravo tim suptilnim neravnotežama  prije nego dosegnu stadij bolesti.

Tretman za um i tijelo - vratite zadovoljstvo u doživljaj života

Više o tretmanu...
Više o tretmanu...

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts