Liječenje HPV-a prirodnim načinima – provedene studije, liječenje hranom, utjecaj stresa

By |2022-05-18T19:25:01+01:0028 ožujka, 2022|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , |
  • Liječenje HPV-a prirodnim načinima – provedene studije, liječenje hranom, utjecaj stresa

Sljedeće preporuke osmišljene su da pomognu vašem imunološkom sustavu da se ojača i obrani se od trajne HPV infekcije. Kao što je objašnjeno u članku: HPV (humani papiloma virus) – vrste, simpomi i liječenje, većina HPV infekcija nestaje sama od sebe. Međutim, nakon što HPV infekcija potraje, možete biti izloženi riziku od razvoja nekih kliničkih simptoma i bolesti o kojima se raspravlja. Pomaganje vašem imunološkom sustavu da ograniči učinak virusa i popravi oštećenje stanica može vas zaštititi od razvoja ozbiljnije bolesti.

Prednosti vitamina i prirodnih suplemenata u liječenju HPV-a – provedene studije

Provedeno je nekoliko studija kako bi se podržale potencijalne prednosti vitamina i prirodnih suplemenata u liječenju HPV infekcije i liječenju prekanceroznih promjena cerviksa.

Kurkumin

Da bi HPV izazvao rak na vratu maternice, moraju biti izraženi određeni geni koji potiču rak. Studije su pokazale da kurkumin zapravo može inhibirati ove gene kako bi spriječio napredovanje tumora. Kliničko ispitivanje faze II korištenjem kombiniranog biljnog pripravka kurkumina u topikalnoj vaginalnoj kremi pokazalo je veći klirens HPV-a u usporedbi s placebom.

AHCC

AHCC – ekstrakt japanske gljive za koji je poznato da poboljšava funkciju urođenog imunološkog sustava, bio je učinkovit u iskorjenjivanju HPV-a u maloj pilot studiji provedenoj na Sveučilištu Texas Health Science Center na Medicinskom fakultetu u Houstonu. Deset HPV pozitivnih žena liječeno je oralno ekstraktom (AHCC — aktivni spoj korelirani s heksozom) jednom dnevno tijekom šest mjeseci, a pet je pokazalo negativan HPV test. Pretkliničke studije su pokazale da AHCC povećava broj prirodnih stanica ubojica koje pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.

Selen

Selen i regresija cervikalne displazije — randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano ispitivanje provedeno među 58 žena s CIN 1 (displazija cerviksa niskog stupnja) objavljeno u British Journal of Clinical Nutrition zaključilo je da 200 mcg suplemenata selena tijekom 6 mjeseci rezultiralo je stopom regresije od 88% u usporedbi s 56% u skupini koja je primala placebo. Studija je također pokazala da suplementacija selenom poboljšava metaboličke markere osjetljivosti na inzulin, što može biti povezano s poboljšanom funkcijom imunološkog sustava.

Vitamini A, C i E

Studija objavljena u International Journal of Gynecologic raka u travnju 2010. godine zaključila je da pacijenti koji su rutinski uzimali multivitamine koji uključuju vitamine A, C i E imaju smanjen rizik od razvoja CIN 1 (displazije niskog stupnja) i CIN-a II/III (displazija visokog stupnja). Osim toga, veliki sustavni pregled objavljen u izdanju časopisa JAMA (Journal of the American Medical Association) iz veljače 2007. u kojem se procjenjuje 68 randomiziranih studija koje su uključivale preko 232 000 sudionika zaključilo je da vitamini A i E poboljšavaju ishode bolesti. Epidemiološke studije podupiru dobrobiti vitamina C za jačanje imuniteta na zdravlje vrata maternice.

Vitamini B kompleksa (B12 i folna kiselina)

Studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research zaključila je da je kod žena s adekvatnom razinom folata i B12 70% manja vjerojatnost da će im se dijagnosticirati teža cervikalna displazija u usporedbi sa ženama sa smanjenom razinom tih vitamina. Studija provedena na 724 žene koje su sudjelovale u probiru raka vrata maternice pokazuje da su suplementacija folatom i vitaminom B12 korisna za prevenciju raka vrata maternice uzrokovanog visokorizičnim HPV-om prema jednoj studiji. Vašem tijelu je potrebna odgovarajuća vrsta folata u dozama koje su posebno propisane kako biste dobili punu korist od folata. Metilacija je sposobnost vašeg tijela da koristi vitamine B, pod utjecajem vaše genetike i izloženosti stresu. Međutim, ako ste poput otprilike 40% žena, ovaj proces se ne događa i vaše tijelo ne prima pravi folat koji mu je potreban.

Vitamin D

Studija iz 2011. koja je ispitivala učinak dugotrajnog dodavanja vitamina D na regresiju cervikalne displazije pokazala je da su žene koje su primale 50 000 IU vitamina D svaka dva tjedna tijekom šestomjesečnog razdoblja studije pokazale stopu regresije od 84% u usporedbi s 53 % u placebo skupini. To sugerira da oralna suplementacija s vitaminom D može biti korisna podrška funkciji imunološkog sustava kod žena s cervikalnom displazijom.

DIM (diindolilmetan) i I3C (indol 3 karbinol)

Oba spoja mogu zaustaviti rast stanica raka vrata maternice in vitro. Kliničko ispitivanje iz 2015. koje je uključivalo 78 žena s biopsijom dokazanim CIN I i II, randomizirano je da primaju DIM/ili placebo. Grupe liječenja pokazale su značajnu regresiju bolesti u usporedbi s placebom nakon 90 do 180 dana liječenja. Druga studija, međutim, nije pokazala da je DIM bio bolji od placeba u poboljšanju regresije u bolesnika s CIN III (teška displazija visokog stupnja). Sveučilište Oregon State objavilo je studiju koja je otkrila da je 50% žena koje su uzimale 200 mg ili 400 mg I3C dnevno imalo potpunu regresiju CIN-2/CIN-3 nakon 12 tjedana. DIM dodatak ili indol-3 karbinol (I3C)  se uzimaju pod nadzorom.

Ekstrakt zelenog čaja

Jedna studija je izvijestila o poboljšanom uklanjanju upale cerviksa i lezija cerviksa niskog i visokog stupnja s oralnim ili lokalnim ekstraktom zelenog čaja od 200 mg dnevno u usporedbi s placebom. Mast od zelenog čaja također se koristila kao uspješno liječenje genitalnih bradavica.

Beta-glukan

Beta-glikan koji se smatra prirodnim imunomodulatorom, topivo je vlakno koje se prirodno nalazi u staničnim stijenkama kvasca, bakterija i biljaka (kao što su ječam i zob). Jedna studija provedena na 60 žena pokazala je da je beta-glukan učinkovit tretman za žene s bolešću vrata maternice povezanom s HPV-om s povećanjem stope regresije od 15% do 20% nakon 12 mjeseci liječenja.

Konzumacija antioksidansa

Česta konzumacija voća bogatog antioksidativnim hranjivim tvarima može smanjiti rizik od cervikalne displazije kod žena.

Koristite hranu kao lijek kod liječenja HPV-a

Konzumirajte hranu za jačanje imuniteta s puno vitamina i antioksidansa poznatih po svojoj sposobnosti da se bore protiv virusa.

Liječenje HPV-a hranom
  • Uzmite svoj vitamin C: uključite citruse u prehranu
  • Razmislite o probioticima: podrška vašem mikrobiomu ključna je za zdrav imunološki sustav. Pobrinite se da njegujete crijevnu floru uključivanjem fermentiranog povrća poput kiselog kupusa, kao i jogurta i kefira sa živim kulturama. Ako odlučite koristiti probiotski dodatak, svakako potražite specifičan soj poznat kao Lactobacillus rhamnosus, jer jedna studija sugerira da je dugotrajna suplementacija (> 6 mjeseci) s ovim određenim sojem pokazala veću stopu uklanjanja abnormalnosti cerviksa povezanih s HPV-om.
  • Jedite puno voća i povrća: kako biste poboljšali svoj antioksidativni status.
  • Uključite namirnice koje sadrže selen kao što su brazilski orasi, govedina i, sardine na vrhu popisa ovog minerala za jačanje imuniteta.
  • Povrće kao što su brokula, kelj, kupus i prokulice, na vrhu su popisa hrane bogate antioksidansima u borbi protiv raka.
  • Poduzmite korake da poboljšate svoj imunitet

Spavajte 8 sati noću: Prekid spavanja povećava kroničnu upalu niskog stupnja koja može biti preteča uključivanja raka koji uzrokuje ekspresiju gena.

Prestanite pušiti: pokazalo se da pušenje povećava vjerojatnost razvoja teške cervikalne displazije kod pacijenata zaraženih visokorizičnim HPV podtipovima.

Ograničite konzumaciju alkohola: studije pokazuju da unos alkohola može smanjiti funkciju imunološkog sustava i povezan je s povećanim rizikom od razvoja raka.

Kako stres utječe na HPV?

Kao što sam spomenula, HPV može biti u stanju mirovanja u tijelu bez pokazivanja znakova ili pozitivnih testova godinama. Nije slučajno da je većina žena pozitivna na HPV, one također priznaju da su bile pod većom razinom stresa od uobičajene.

Bez obzira radi li se o novcu, vezi, školi,  selidbi, nedostatku sna ili potražnji na poslu, stres nas čini osjetljivima na viruse cijelo vrijeme – a HPV nije ništa drugačiji. Zapravo, žene u 50-im i 60-im godinama mogu biti pozitivne na HPV po prvi put i to obično tijekom stresnih događaja u njihovom životu.

To je zato što stres smanjuje našu imunološku funkciju, što otežava našem imunološkom sustavu da nas zaštiti od virusa. Stres također ometa kortizol, uzrokuje propuštanje crijeva i odbacuje metilaciju, što vas sve čini osjetljivijim na HPV i abnormalne stanice. Moji programi sadržavaju terapeutski razgovor, vođene meditacije s eteričnim uljima, mentalne vježbe, aromaterapeutske masaže koje uspješno vode u duboka progresivna opuštanja i rezultiraju smanjenjem stresa. Unutarnjom ravnotežom dolazimo do biokemijske ravnoteže u tijelu.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Više o HPV virusu na našem Blogu