Kako se riješiti HPV virusa prirodnim putem?

By |2022-05-18T20:48:53+01:0027 veljače, 2022|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , |
 • Kako se riješiti HPV virusa prirodnim putem?

HPV infekcija je virusna infekcija koja obično uzrokuje izrasline na koži ili sluznici (bradavice). Postoji više od 100 vrsta humanog papiloma virusa. Neke vrste HPV infekcije uzrokuju bradavice, a neke mogu uzrokovati različite vrste raka. HPV infekcija nastaje kada virus uđe u vaše tijelo, obično kroz posjekotinu, abraziju ili malu poderotinu na koži. Virus se prvenstveno prenosi kontaktom koža na kožu.

Genitalne HPV infekcije prenose se spolnim odnosom, analnim seksom i drugim kontaktom koža na kožu u genitalnoj regiji. Neke infekcije HPV-om koje rezultiraju gornjim dišnim lezijama zaraze se oralnim seksom.

Čimbenici rizika HPV infekcije

Broj seksualnih partnera

Što više seksualnih partnera imate, veća je vjerojatnost da ćete dobiti genitalnu HPV infekciju. Spolni odnos s partnerom koji je imao više seksualnih partnera također povećava rizik.

Oslabljen imunološki sustav

Osobe koji imaju oslabljen imunološki sustav izloženi su većem riziku od HPV infekcija. Imunološki sustav mogu oslabiti i lijekovi za suzbijanje imunološkog sustava koji se koriste nakon transplantacije organa ili autoimunih bolesti.

Oštećena koža

Područja kože koja su oštećena su sklonija razvoju uobičajenih bradavica.

Osobni kontakt

Dodirivanje nečijih bradavica ili nenošenje zaštite prije kontakta s površinama koje su bile izložene HPV-u – kao što su javni tuševi ili bazeni – može povećati rizik od infekcije HPV-om.

Što je HPV virus i koliko je opasan?

HPV je uobičajen DNA virus koji utječe na kožu. Za liječenje se koriste antivirusni lijekovi širokog spektra, ali ne postoji specifičan lijek. Ljudsko tijelo sposobno je sniziti papiloma virus na razine koje se ne mogu otkriti, učinkovito ga uklanjajući sam.

Neke vrste humanog papiloma virusa u osnovi su bezopasne, ali mnoge vrste HPV-a mogu dovesti do opasnih premalignih lezija i povećati rizik od razvoja raka.

Premaligne lezije od visokorizičnih oblika HPV-a mogu povećati šanse za rak vrata maternice, zbog čega HPV nije nešto što treba shvaćati olako, potrebno je konzultirati liječnika ako vjerujete da ste bili zaraženi ili otkrijete bradavice ili druge lezije.

HPV virus može dovesti do raka koji zahvaća sljedeća područja tijela:

 • stidnica
 • vagina
 • penis
 • anus
 • usta
 • grlo

HPV virus, PAPA test i CIN I, II i III

Kod prisutnosti cervikalne intraepitelne displazije koja se detektira Papa testom i označava se kraticom – CIN, a prema stupnju zahvaćenosti razlikujemo:

 • CIN I (blaga displazija)
 • CIN II (umjerena displazija)
 • CIN III (teška displazija)

Ako se borite protiv abnormalnog papa testa i tvrdoglavog HPV-a, ne brinite, prirodne metode liječenja mogu vam pomoći.

Cervikalna displazija povezana je i s nedostatkom hranjivih tvari u organizmu.

 • Selen
 • Vitamin C
 • Vitamin A
 • Vitamin E

Kako se riješiti HPV virusa nadoknadom hranjivih tvari organizmu

Svi hranjivi sastojci važni su za funkcioniranje imunološkog sustava. Studije pokazuju da su razne hranjive tvari koje su uključene u proces metilacije DNK povezane s nedostatkom hranjivih tvari i trajnim HPV infekcijama. To su folati, B12, B6 i metionin!

Ljekovite biljke, eterična ulja i drugi dodaci za cervikalnu displaziju za prirodnu pomoć rješavanju HPV infekcije

Probiotici

Probiotici su jedna od prvih preporuka za podršku imunološkom sustavu jer se većina našeg imunološkog sustava nalazi u crijevima. Također postoji CIJELI mikrobiom u našoj vagini, gdje je beba prvi put izložena ovoj inokulaciji tijekom rođenja. U pilot studiji, žene koje su uzimale probiotike imale su DUPLO VIŠE slučajeva smanjenja infekcije u odnosu na kontrolnu skupinu! Također je važno hraniti svoj mikrobiom kako bi podržao dobre bakterije!

EGCg

EGCg je još jedan antioksidans koji pomaže našem imunološkom sustavu smanjiti štetu od slobodnih radikala koju infekcija može uzrokovati. Studije pokazuju da EGCg ima antiproliferativna (zaustavljanje širenja malignih stanica) svojstva + antikancerogena svojstva s HPV-om.

Resveratrol

Za vrijeme bilo koje vrste HPV infekcije ili cervikalne displazije, cilj je povećati količinu antioksidansa u borbi protiv slobodnih radikala koji su posljedica infekcija koje oštećuju DNK.

Echinacea

Echinacea je jedna je od poznatih antivirusnih biljaka koja se koristi u prirodnom liječenju humanog papiloma virusa. Zbog fitosterola i antioksidativnih spojeva koji jačaju bijele krvne stanice i poboljšavaju antivirusni učinak na imunološki sustav.

Astragalus

Astragalus je izvrstan izvor antioksidativnih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava koja su izravno povezana s prirodnom eliminacijom HPV humanog papiloma virusa jer potiče proizvodnju interleukina-2. Interleukin-2 je dobro poznat po antivirusnim svojstvima i pomaže u prevenciji raka, što je od značaja kada se radi o određenim visokorizičnim oblicima humanog papiloma virusa.

Kurkumin

Dokazano je da kurkumin ima antikancerogena i antivirusna svojstva. Može značajno ojačati imunološki sustav i pomoći u prirodnoj zaštiti tijela od humanog papiloma virusa. Kurkumin je također ključni sastojak biljke kurkume.

Aroma vaginalete – kemotipizirajuća eterična  i bazna ulja

Posebno djelotvorni vagitoriji kemotipizirajućih eteričnih i baznih ulja pokazuju zadivljujuće rezultate u otklanjanju promjena u stanicama.

Aroma vaginalete pomažu i kod infekcija chlamydia trachomatis, ureaplasma mycoplasma, ponavljajuće gljivične i bakterijske infekcije ili kao njega sluznice nakon kirurških zahvata i kod atrofije sluznice kod starije populacije žena. U nastavku izdvajamo neke od eteričnih ulja koja pokazuju značajne rezultate u liječenju HPV infekcija.

Eterično ulje Origana (Origanum compactum)

…bogato je antivirusnim i antioksidativnim komponentama što ga čini učinkovitim u liječenju humanog papiloma virusa.

Eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia)

…ima snažno antibakterijsko, antifungalno i antivirusno svojstvo. Nezaobilazan je sastojak u fitoaromaterapeutskim tretmanima.

Ravintsara (Cinnamomum camphora ct cineol)

…jedno je od snažnih antivirusnih eteričnih ulja. Tradicionalno se koristi kod infekcija virusima kako kod HPV-a tako i kod herpes virusa.

Niauli (Melaleuca quinquenervia)

…koristi se kod svih infektivnih bolesti jer pokazuje antivirusno, antibakterijsko i protugljivično svojstvo.

Kod prisutnosti cervikalnih displazija uz HPV infekciju nužan je nadzor specijalista ginekologa koji će odrediti dodatne pretrage (cervikalni brisevi, kolposkopija…) .
Prema nalazu liječnik će utvrditi o kojem se stupnju promjene radi, tada možemo spajati konvencionalno i komplementarno liječenje i tako dolazimo do učinkovitog i ispravnog tretmana. Individualnim pristupom otvara se mogućnost stvaranja inovativne formule za specifične potrebe žene. Važno je napomenuti da stručna osoba u profesionalnim uvjetima uz poznavanje farmakologije eteričnih ulja, pravilnog doziranja, poznavanja ljudske fiziologije, može odrediti procjenu rizika i koristi te prosuditi o prikladnosti aromafitoterapije u usporedbi s drugim mogućnostima liječenja. U našim tretmanima započinjemo tako što uzimam detaljnu aromafitoterapeutsku anamnezu i tražim na uvid kompletnu medicinsku obradu ako je žena ima. U slučaju da je obrada nepotpuna preporučujem konzultacije sa liječnicima koji su dio mojeg tima.

Individualan pristup je važan jer učestalost infekcija određuje duljinu terapije, vrste HPV-a, podnošenju eteričnih ulja, a moram napomenuti da je iznimno važan i emocionalni status žene.
Neka istraživanja su pokazala da žene koje su bile tjeskobne, promjene u Papa testa su se pogoršavale i displazija je napredovala, dok žene koje su se nosile na optimističniji način u stresnim situacijama promjene u Papa testu nisu napredovale ili su se smanjivale.
Potiskivanje tjeskobe se uvijek očituje na fizičkoj razini, pa tu mogu spomenuti i migrene, bolove u koštanom sustavu i mnoge druge tegobe, zato je od iznimne važnosti holistički pristup svakoj osobi, te osvještavanje potisnutih emocija i izlaza iz takvih situacija. U svojim tretmanima zato uz kliničku primjenu eteričnih ulja i ljekovitog bilja objedinjujem i emocionalno – energetske tretmane.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Više o HPV virusu na našem Blogu