Kako eterična ulja djeluju u liječenju HPV-a?

By |2022-05-18T20:49:24+01:0030 ožujka, 2022|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , |
  • Kako eterična ulja djeluju u liječenju HPV-a?

Eterična ulja ili “esencije” dobivaju se iz sirovina biljaka. Aktivne kemikalije se ekstrahiraju iz biljaka i kombiniraju s osnovnim uljem kako bi se stvorio proizvod za upotrebu.

Kemijske strukture eteričnih ulja uključuju jedinstveni aromatični spoj koji svakom ulju daje karakterističnu esenciju ili miris. Eterična ulja pripadaju dvije opće kemijske obitelji, terpeni i esteri. Obitelj terpena uključuje monoterpene i seskviterpene koji pomažu u inhibiranju nakupljanja toksina. Također pomažu u uklanjanju toksina iz jetre i bubrega. Obitelj estera uključuje spojeve poput aldehida, ketona, alkohola i fenola koji imaju različita anti-gljivična i antibakterijska svojstva. Većina ulja će imati kombinaciju ovih hlapljivih spojeva.

Antimikrobna, antibakterijska i druga pozitivna djelovanja eteričnih ulja kod prirodnog liječenja HPV-a

Eterična ulja su uglavnom proučavana zbog njihove uloge antimikrobnih sredstava. Otkriveno je da ulja s visokim sadržajem fenola poput timola, karvakrola i eugenola imaju važno antibakterijsko djelovanje. Spojevi fenola to čine tako što uništavaju citoplazmatske membrane bakterijskih stanica, čineći ih propusnijima i narušavajući cjelokupnu strukturu bakterijskih stanica. Antioksidativni potencijal eteričnih ulja ovisi o njegovom sastavu.

Fenoli i metaboliti s konjugiranim dvostrukim vezama pokazuju antioksidativna svojstva. Eterična ulja cimeta, muškatnog oraščića, klinčića, bosiljka, origana i timijana imaju najvažnija antioksidativna svojstva. To je zbog njihove fenolne strukture, koja neutralizira slobodne radikale. Protuupalna svojstva povezana su s alfa-terpineolom. Ovaj spoj djeluje tako da inhibira oslobađanje histamina ili smanjuje proizvodnju medijatora upale. Eterično ulje geranija jedan je primjer eteričnog ulja za koje je utvrđeno da ima protuupalna svojstva.

Kemoprotektivna aktivnost

Također se pridaje pozornost potencijalnoj aktivnosti eteričnih ulja protiv raka. Eterično ulje češnjaka, na primjer, sadrži spojeve sumpora koji imaju preventivni učinak protiv raka. To se događa kroz procese detoksikacije faze 1 i faze 2 u jetri.

Citotoksičnost

Eterična ulja koja sadrže fenole, alkohole i monoterpenske aldehide za koje je također utvrđeno da izazivaju citotoksična svojstva protiv mikroorganizama bakterija, virusa, gljivica, protozoa, parazita i grinja.

Primjena eteričnih ulja u liječenju HPV-a

Kako koristiti eterična ulja za HPV:

  • primjenom na kožu kod kondiloma (bradavica)
  • vaginalna primjena (aroma vaginalete)
  • oralna primjena (oleokapsule)

Sigurnost i nuspojave kod primjene eteričnih ulja kod liječenja HPV-a

Samo zato što su eterična ulja dobivena iz biljaka i drugih prirodnih spojeva, ne znači da nisu moćna. Ulja mogu biti i do 75 puta snažnija od sušenog bilja. Njihove bioaktivne komponente mogu predstavljati opasnost po zdravlje ako se prekomjerno ili neadekvatno konzumiraju!

U svom dugogodišnjem radu imala sam zadovoljstvo pomoći stotinama žena kod liječenja HPV-a da se abnormalne stanice povuku koristeći prirodne pristupe uključujući promjene u prehrani, ljekovite biljke, eterična ulja, suplemente i moj individualan program za smanjivanje stresa. I možda, što je još važnije, pomažem ženama da shvate da HPV nije nešto zbog čega se treba sramiti. Zapravo, nadam se da će se žene osjećati ugodnije kada govore o tome.

U svome radu primjećujem da nakon potvrđivana prisutnosti HPV virusa žene:

  • boje se za svoje zdravlje i imaju puno dodatnih pitanja,
  • zabrinuti zbog utjecaja virusa na njihove odnose,
  • nesigurne su što učiniti i izvan kontrole nad vlastitim tijelima,
  • osjećaju se nepodržano i izolirano,
  • i što je najgore, nisu dovoljno informirane.

Na koji način djeluju eterična ulja u liječenju HPV-a

Najbolji način za rješavanje HPV-a i displazije je sveobuhvatan pristup koji rješava probleme koji pokreću osjetljivost na prvom mjestu – kao što su stres (i kortizol), crijeva koja propuštaju i/ili osjetljivost na hranu – a zatim se koriste dobro istražene hranjive tvari i biljke koje pomažu vašem tijelu u borbi protiv virusa i stvaranju zdravih novih stanica.

Prirodno liječenje HPV-a i preventive

 

Na kraju, važno je zapamtiti da dijagnoza HPV-a nije kraj svijeta ali ju je najbolje identificirati što je prije moguće. Budite redovni u odlascima kod svoga ginekologa i nemojte zanemariti  abnormalne rezultate. Što prije radimo zajedno na rješavanju unutarnjih problema i osmislimo individualan program, prije možemo početi liječiti HPV prirodnim terapijama u vašem tijelu.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Više o HPV virusu na našem Blogu