Bradavice – prirodno liječenje

By |2021-10-10T02:08:01+01:0010 listopada, 2021|Categories: Blog, Fitoterapija|
 • Liječenje bradavica prirodnim putem

Bradavice su male izrasline na koži uzrokovane virusnom infekcijom u gornjem sloju kože. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično pojavljuju na rukama i stopalima. Bradavice su obično bezopasne i bezbolne, ali mogu biti  i neugodne praćene s boli svrbežom. Bradavice mogu postati bolne ako se nalaze u područjima opetovanog trenja ili pritiska.

Vrste bradavica

 • Klasične bradavice
  Obično na rukama, ali se mogu pojaviti bilo gdje. Obično počinju kao sitne, glatke erupcije boje mesa i prerastaju u grube izrasline.
 • Ravne bradavice
  Općenito se nalaze na licu i stražnjoj strani šaka (manje su i glatke od ostalih bradavica).
 • Genitalne bradavice
  Pojavljuju se na vanjskim genitalijama, u stidnom području i u području između bedara, ali se može pojaviti unutar rodnice i u analnom kanalu. Sitne su erupcije koje nalikuju običnim bradavicama.
 • Plantarne bradavice
  Pojavljuju se na tabanima, ravne su i obično rastu iznutra. Grube, spljoštene, izrasline poput žuljeva, često sa sitnim crnim točkicama u sredini
Vrste bradavica

Što uzrokuje pojavu bradavica

Bradavice uzrokuju različiti sojevi uobičajenog virusa u ljudi, humanog papiloma virusa (HPV). Vjerojatnije je da će se pojaviti ako je koža na neki način oštećena. Sljedeći čimbenici povećavaju rizik od razvoja bradavica:

 • Izravni kontakt s bradavicama ili tekućinom iz bradavica (osobito genitalnim bradavicama)
 • Korištenje zajedničkih sadržaja (poput svlačionica)
 • Trauma kože
 • Bolesti ili lijekovi koji slabe vaš imunološki sustav
Bradavice se mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Genitalne bradavice su zarazne, dok se klasične, ravne i plantarne bradavice rjeđe šire s osobe na osobu. No, plantarne bradavice mogu se širiti s vlažnih površina u zajedničkim kupalištima. Sve bradavice se mogu širiti s jednog dijela tijela na drugi. Neke bradavice će nestati bez liječenja, iako može potrajati i do 2 godine. Liječene ili ne, bradavice koje nestanu često se ponovno pojavljuju.

Mogućnosti liječenja

U većini slučajeva najbolji tretman uopće nije liječenje jer će većina bradavica nestati s vremenom bez ikakve intervencije. Studije pokazuju da se polovica kožnih bradavica spontano riješi u roku od jedne godine, a oko dvije trećine u roku od dvije godine. Neka istraživanja pokazuju da se 70% bradavica očisti u roku od 3 mjeseca bez ikakvog tretmana. Za bradavice koje su bolne ili ružne, medicinski tretmani uključuju terapiju lijekovima (primjena salicilne kiseline), kriokirurgiju s tekućim dušikom (“zamrzavanje” bradavice radi uništavanja tkiva), elektrokirurgiju (spaljivanje), lasere i izrezivanje bradavica.

Drugi mogući tretmani uključuju interferon (tretman za jačanje imunološke reakcije tijela na bradavicu) i druge oblike imunoterapije. Preliminarna istraživanja pokazuju da imunološki stimulansi poput Propiorium bakterium parvum mogu pomoći tijelu u stvaranju antitijela i uništavanju bradavica. Preliminarne studije pokazuju da injekcije vitamina D3 u podnožje bradavica rješavaju problem u 80% pacijenata. Postoje čak i neki anegdotski dokazi da nanošenje ljepljive trake i ostavljanje na mjestu 6 dana može pomoći u liječenju uobičajenih bradavica. Jednostavno ponovite postupak svakih 6 dana, ostavljajući bradavicu otkrivenu 12 sati prije nego što je prekrijete još 6 dana dok se bradavica ne povuče. Osim ako vaša bradavica ne izaziva značajne probleme, trebali biste izbjegavati tretmane koji predstavljaju rizik ili bi mogli rezultirati povredama.

Komplementarne  terapije liječenja

Prehrambena i biljna potpora može poboljšati imunološku funkciju i smanjiti ponovnu pojavu HPV -a, virusa koji uzrokuje bradavice. Posavjetujte se s iskusnim fitoaromaterapeutom kako biste pronašli terapije ili dodatke koji vam odgovaraju. Prirodni dodaci mogu stupiti u interakciju s raznim lijekovima. Zato je važna detaljna fitoaromaterapeutska anamneza da bi se dobio uvid  o svim dodacima ili terapijama koje koristite.

Prehrana i dodaci prehrani

Neki prehrambeni savjeti mogu pomoći u smanjenju simptoma:

 • Pokušajte ukloniti moguće alergene, poput mliječnih proizvoda (mlijeko, sir i sladoled), pšenice (gluten), soja, kukuruz, konzervansi i kemijskih dodatci u hrani.
 • Jedite hranu bogatu vitaminima B i kalcijem, kao što su bademi, grah, cjelovite žitarice (ako nema alergije), tamno lisnato zelje (poput špinata i kelja) i morsko povrće.
 • Jedite hranu bogatu antioksidansima, uključujući voće (poput borovnica, trešanja i rajčica) i povrće poput tikvica i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, poput bijelog kruha, tjestenine i šećera.
 • Jedite manje crvenog mesa i više nemasnog mesa i ribu. Koristite zdrava ulja za kuhanje, poput maslinovog ili kokosovog ulja. Smanjite ili uklonite trans masne kiseline, koje se nalaze u komercijalno pečenim proizvodima, kao što su kolačići, krekeri, kolači, pomfrit, krafne, prerađena hrana i margarin. Uklonite kofein, alkohol, rafiniranu hranu i šećer. Vježbajte, ako je moguće.

Neki dodaci prehrani mogu pomoći:

 • Dnevni multivitamin koji sadrži antioksidativne vitamine A, C, E, vitamine B-kompleksa i minerale u tragovima, poput magnezija, kalcija, cinka i selena.
 • Omega-3 masne kiseline, poput ribljeg ulja, za jačanje imuniteta.
 • Probiotski dodatak (koji sadrži Lactobacillus acidophilus). Za održavanje probavnog i imunološkog zdravlja.

Bilje i biljne terapije

Bilje može pomoći u jačanju i toniziranju tjelesnih sustava.

Bilje možete koristiti kao suhe ekstrakte (kapsule i čajeve), glicerite (ekstrakti glicerina), tinkture (ekstrakti alkohola), uljne mješavine (bazna ulja i eterična ulja).

LIječenje bradavica fitoterapijom
 • Zeleni čaj (Camellia sinensis) za antioksidativno djelovanje. Možete pripremiti čaj od lista ove biljke. Mast od ekstrakta zelenog čaja pokazala se učinkovitom protiv genitalnih i analnih bradavica.
 • Mačja kandža (Uncaria tomentosa) za antibakterijsko, antifungalno i antivirusno djelovanje te za imunološku potporu. Mačja kandža može imati različite interakcije s lijekovima prije uzimanja razgovarajte sa stručnom osobom. NEMOJTE koristiti mačju kandžu ako imate leukemiju.
 • Reishi gljiva (Ganoderma lucidum) za antivirusnu i imunološku aktivnost. Reishi gljive imaju snažan učinak zahvaljujući visokom udjelu polisaharida u obliku kapsula. Reishi gljive mogu sniziti krvni tlak i usporiti zgrušavanje krvi. Kao takav, može povećati učinke lijekova za krvni tlak i razrjeđivanje krvi.
 • List masline (Olea europaea) za antivirusnu i imunološku aktivnost. Također možete pripremiti čajeve od lista ove biljke. List masline može sniziti krvni tlak i/ili razinu šećera u krvi.
 • Ekstrakt sjemenki grejpa (Citrus paradisi) za antibakterijsko, antifungalno i antivirusno djelovanje te za jačanje imuniteta. Proizvodi od grejpa mogu stupiti u inteakciju s raznim lijekovima.

Nužnost savjetovanja kod biljnih terapija

Kao i kod svake terapije, prije početka liječenja trebali biste se savjetovati s fitoaromaterapeutom prije bilo kakve biljne terapije. Neke biljke mogu izazvati nuspojave ili imati intereakcije s određenim lijekovima koje uzimate. I zato je važno da terapiju nadzire stručna osoba, jer tako dobivamo sigurnost kojoj svi težimo i uspješnije rezultate liječenja.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts