Kako ojačati imunitet fitoaromaterapijom?

By |2022-05-18T19:05:49+01:0016 srpnja, 2020|Categories: Aromaterapija, Blog, Fitoterapija|Tags: |
  • Kako ojačati imunitet fitoaromaterapijom?

Mnoge znanstvene studije potvrđuju povezanost uma i tijela tako što mozak regulira hormonski sustav u tijelu, a mozak, živčani i imunološki sustav utječu jedni na druge. Ukoliko u tu jednadžbu dodamo i epigenetiku koja proučava kako okruženje utječe na ekspresiju gena, te da je genska ekspresija promjenjiva kada počnete drugačije misliti, počinjemo drugačije postupati i osjećati. Zato uvijek ističemo važnost osvještavanja misli i emocija.

Sklad i ravnoteža između uma i tijela vode ka zdravom imunološkom sustavu!

Na koji način stres narušava funkciju imunološkog sistema?

Mnoge bolesti probavnog, kardiovaskularnog, dermatološkog  i drugih sustava u tijelu povezane su s emocionalnim stanjem osobe. Kontinuirani stres narušava funkciju imunološkog sustava, tako da razina kortizola hormona nadbubrežne žlijezde poraste, a razina melatonina (noćni neurotransmiter, funkcija mu je da usporava moždane valove i priprema nas za san) padne. Zato je većinom narušen san dok ste pod utjecajem stresa. Nekad je to služilo kao mehanizam biološkoj sigurnosti, tj. pripremi za bijeg zbog opasnosti u vašoj okolini, a spavanje i obnavljanje stanica tada su bili manje važni od preživljavanja. Važno je osvijestiti izvor stresa jer kroničan stres održava aktivnost kemije preživljavanja. Ta vrsta kroničnog stresa mijenja tipične razine melatonina čak i serotonina izbacujući tijelo iz homeostaze. Kad se prekine reakcija stresa prevladavajući emocionalnu ovisnost o njegovim kemikalijama, tijelo se vraća dugoročnom jačanju umjesto kemiji preživljavanja.

Pažljivo biranim tehnikama s eteričnim uljima do ojačanja imuniteta

Tehnikama s eteričnim uljima, prepoznavanjem trenutne emocije i biranjem emocija koje želimo osjetiti na tom putu pomažu tehnike vođenih meditacija, vizualizacija, afirmacija, individualan terapeutski rad s eteričnim uljima uz posebno programiranu iscjeljujuću glazbu. Osvještavanjem i biranjem emocije koju želimo osjetiti osnažujemo svoj imunološki sustav i sami stvaramo svoju osobnu stvarnost putem misli i osjećaja.

Više o vođenim meditacijama…

Podrška imunitetu ljekovitim biljkama i eteričnim uljima

Široki spektar ljekovitih biljaka i eteričnih ulja uspješno se koristi za podršku boljem imunitetu, ali i za prevenciju i tretiranje infekcija koji se javljaju uslijed oslabljenog imuniteta. S biljkama unosimo vrijedne tvari kao vitamine, minerale, antioksidanse, flavonoide i mnoge druge korisne tvari, te tako jačamo organizam i odstranjujemo štetne tvari iz njega. Izdvojiti ćemo samo neke od mnogobrojnih:

  • Ehinacea – brojnim kliničkim studijama potvrđeno je antibakterijsko, te imunostimulativno djelovanje. Aktivne tvari su polisaharidi i alkilamidi i djeluju na obje razine imuno sustava, specifični (urođeni) i stečeni imunitet, Važno je započeti čim prije sa primjenom u akutnom stanju, jer se smanjuje težina i njeni simptomi , te skraćuje se trajanje prehlade. Doze su varijabilne s obzirom na problem standardizacije ekstrakta.
  • Bazga – odgovorni spojevi su antocijani, ima antivirusno i imunomodulirajuće djelovanje. Sigurna je kod djece i trudnica, doza je vrlo raznolika.
  • Astragalus – kliničke studije potvrđuju učinkovitost astragalusa u prevencije prehlada,  poboljšava imunosni odgovor i  djeluje na vitalnost i zdrav metabolizam.
  • Eterično ulje mravinca ima jaku antibakterijsku aktivnost zbog fenola. Djeluje protiv višestruko rezistentnih mikroorganizama, a za razliku od antibiotika djeluje i protiv patogenih gljivica.
Ljekovite biljke i eterična ulja kao podrška imunitetu

Uz čitav niz ljekovitih biljaka i imunomodulatora kao glukani, arabinogalaktani, galaktani i drugi, važna je konzultacija sa stručnjakom da bi vam njihovo djelovanje doista koristilo.

Obzirom na stanje osobe i prisutne bolesti, individualnim pristupom određuje se kombinacija biljke i biljnih pripravaka.

Korištenje biljaka niie bezazleno, jer kod kod svake biljke postoje mjere opreza, dozvoljene doze, interakcije s lijekovima ili kontraidikacije za njihovo uzimanje.

Uvijek je važno odabrati pravilnu strategiju koja ima za cilj primjenu dodataka prehrani kao što su vitamini i minerali, ljekovito bilje, eterična ulja, probiotici, zdrava i uravnotežena prehrana, tjelovježba i emocionalni tretmani, te tako djelovanje na cijeli organizam pruža podršku pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Saznajte više o našim tretmanima za imunitet…

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts