PCOS prirodno liječenje

By |2022-06-23T22:10:11+01:0027 siječnja, 2022|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , , |
  • PCOS prirodno liječenje

Kliničko iskustvo i znanstveni dokazi podupiru ljekovito bilje, prehrambene dodatke i intervencije u načinu života za ženski endokrini poremećaj. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) jedan je od vodećih razloga neplodnosti žena. Iako je uzrok PCOS-a trenutno nerazjašnjen, složen i varijabilan, ovaj se hormonski endokrini poremećaj očituje kroz spektar simptoma, uključujući neplodnost, neregularne cikluse, dismenoreja, amenoreja i sterilitet izostanak  menstruacije (amenoreja), izostanak ovulacije, višestruke ciste na jajnicima, akne, prekomjerna dlakavost na licu (hirzutizam) i pretilost (iako su mnoge žene s PCOS-om normalne težine.

PCOS i hormoni

Žene s PCOS-om obično imaju više od normalne razine muških hormona, posebno testosterona, i niže od normalne razine ženskog hormona progesterona, a ponekad imaju i povišenu razinu hormona prolaktina, kao i abnormalnu regulaciju inzulina. Uz neplodnost, PCOS značajno povećava vjerojatnost pobačaja i smrti novorođenčadi tijekom ili neposredno nakon rođenja, a također može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kod žene, uključujući rak endometrija, osteoporozu, bolesti srca i dijabetes.

Lijekovi za PCOS

Lijekovi propisani za PCOS uključuju oralne kontraceptive koji smanjuju razinu muških hormona i mogu normalizirati ženski menstrualni ciklus te lijekovi koji se obično koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 za koji je utvrđeno da pomaže pacijentima s PCOS-om u regulaciji razine inzulina i podržavanju začeća. Pacijentima s PCOS-om koji pokušavaju začeti ponekad se propisuje klomifen, lijek za plodnost koji potiče ovulaciju.

Liječenje biljkama

Biljke su sigurna i hranjiva opcija koja podržava funkciju jajnika, petlje endokrinih povratnih informacija, rad štitnjače, regulaciju šećera u krvi i metabolizam. Pokazuju dobar uspjeh u liječenju različitih oblika PCOS-a: pomažu ženama da smršave, reguliraju menstruaciju, potiču plodnost da poboljšaju metaboličku funkciju i sprječavaju dijabetes.

Prirodni pristupi u liječenju PCOSa usredotočeni su na rješavanje tri glavne vrsta manifestacija PCOS-a:

  1. hormonska neravnoteža
  2. inzulin, šećer u krvi i metabolička osjetljivost i / ili nepravilnosti
  3. odgovor na stres i upravljanje stresom.

Biljke  za uravnoteženje hormona

Biljke igraju značajnu ulogu u liječenju PCOS-a. Budući da je PCOS endokrini poremećaj, biljke koje uravnotežuju razinu hormona mogu biti od velike pomoći u poboljšanju većine simptoma PCOS-a, uključujući amenoreju, neplodnost, akne i neželjenu dlaku na licu. Korisne su u aspektima rezistencije na inzulin, kao i posredovanje hormona stresa.

Potencijal biljaka koje nude rješenje za ovo složeno stanje su: sladić (Glycyrrhiza glabra), bijeli božur (Paeonia lactiflora), srebrna svilenica (Gymnema sylvestre), ehinaceju (Echinacea spp.), I schisandru (Schisandra chinensis, kadulja (Salvia officinalis), muškatna kadulja (Salvia sclarea).

Konopljika
(Vitex agnus-castus)

Konopljika

Konopljika (Vitex agnus-castus) koristi se tisućama godina za brojne zdravstvene probleme žena, uključujući menstrualne poremećaje. Iako niti jedna postojeća studija nije izravno ispitala njegove učinke na pacijente s PCOS-om, pristojna zbirka objavljenih znanstvenih i kliničkih dokaza podupire njezinu sposobnost liječenja nekih simptoma . Nekoliko kliničkih ispitivanja na ženama s amenorejom otkrilo je da konopljika rezultira normalnim menstrualnim ciklusima. Isto tako dostupna je znanstvena literatura sugerira učinkovitost u smanjenju povišene razine prolaktina i poboljšanju plodnosti i tijelu koji proizvodi progesteron.

Biljke koje pridonose hormonskom uravnoteženju koje se preporučuju na temelju kliničkog iskustva i tradicionalne povijesti uključuju: list crvene maline (Rubus idaeus), đumbir (Zingiber officinale), ružmarin (Rosmarinus officinalis), buhač (Tanacetum parthenium),  divlji pelin (Artemisia vulgaris), cimicifuga racemosa (Actaea racemosa), crvena djetelina ( Trifolium pratense), lucerna (Medicago sativa), sjeme lana (Linum usitatissimum) i hmelj (Humulus lupulus).

Iako je malo ljudskih kliničkih istraživanja provedeno na biljkama posebno za liječenje PCOS-a, neke nove studije nude uzbudljive mogućnosti. Tradicionalna japanska formulacija sladića i bijelog božura  prikazana je u pokusima na ženama s i bez PCOS-a kako bi smanjila razinu testosterona, stimulirala ovulaciju i pomogla u začeću. Slično tome, studija o etanolnom ekstraktu cimicifuge otkrio je da je povećao razinu progesterona pacijentima s PCOS-om, značajno smanjio razinu luteinizirajućeg hormona i poboljšao ovulaciju i debljinu endometrija.

Biljke za poboljšanje regulaciju inzulina

Mnoge žene s PCOS-om imaju inzulinsku rezistenciju, poznatu i kao metabolički sindrom, koji se predstavlja povećanjem tjelesne težine i visokim krvnim tlakom, šećerom u krvi i kolesterolom. Drugi imaju hiperinzulinemiju povezanu s inzulinskom rezistencijom, koja je viša od normalne razine inzulina u krvi koja može uzrokovati hipoglikemiju (nizak šećer u krvi), proizvodeći simptome kao što su vrtoglavica, mučnina, drhtanje ruku, zbunjenost i još mnogo toga. Ženi kojoj je dijagnosticiran PCOS ako se utvrdi da pokazuje pune ili djelomične manifestacije, obično se propisuje farmaceutski lijekovi, a nekoliko biljaka i hrana pokazuju slične aktivnosti povezane s inzulinom.

Zbog svojih inozitola i srodnih spojeva, primijećeno je da su mahunarke posebno dobre za žene s PCOS-om koje pate od visoke razine kolajućeg  inzulina. Ovi spojevi djeluju zajedno za liječenje rezistencije na inzulin. Oni podržavaju transdukciju signala, sposobnost stanice da primi inzulin, a zatim jezgri stanice da reagira na nju.

Ne samo da su inozitoli postigli pozitivne kliničke ishode već su njihova primjena u liječenju PCOS-a također podržana kliničkim ispitivanjima. Randomizirano, kontrolirano kliničko ispitivanje iz 2010. godine, na primjer, pokazalo je da dnevna doza od 4 grama mio-inozitola i 400 mcg folne kiseline značajno povećava stope ovulacije i začeća u neplodnih žena s PCOS-om.

Biljke za regulaciju inzulina

Iako se u ranijim ispitivanjima na ljudima pokazalo da je drugi oblik inozitola – d-Kiro-inozitol – vrlo učinkovit u liječenju PCOS-a, 11 novijih istraživanja sugerira da mio-inositol – ili kombinacija dva oblika – može biti jednako učinkovita. Studije trenutno međusobno uspoređuju jedno i drugo. Dobri izvori inozitola su smeđa riža, soja,  grah, rogač. Male količine d-Kiro-inozitola nalaze se u heljdi. Dostupnost  u obliku praha ili u dodacima – astragalus (Astragalus membranaceus) i lucerna, kao i biljke iz obitelji mahunarki poput sladića.

Mineralni krom također pomaže u transdukciji signala inzulina. Krom je podržan “akumulirajućim dokazima” za pojačavanje “metaboličkog djelovanja inzulina i smanjenja ukupnog kolesterola i LDL-a.  Krom je esencijalan nutrijent (element u tragovima) koji je potreban za normalan metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti (odnosno kemijsku reakciju razbijanja tih molekula u formu koja je pogodna za apsorpciju u tijelu). Krom povećava aktivnost inzulina, i utvrđeno je da dodatak prehrani koji sadrži krom može poboljšati metabolizam glukoze; to može smanjiti razinu glukoze u krvi što je važno za pretile osobe s dijabetesom. Preporučuje se kroma pikolinat

Savjetuje se PCOS pacijenticama da razmisle o unosu umjerenih količina  zelenog čaja (Camellia sinensis) i / ili kave (Coffea arabica) zbog dobro dokumentirane sposobnosti kofeina da poboljša osjetljivost na inzulin, uzimajući 1 do 6 g cimeta dnevno (Cinnamomum verum) zbog njegove sposobnosti da poboljša rezistenciju na inzulin i smanji glukozu u krvi natašte.

Alfa-lipoične kiseline za smanjenje inzulinske rezistencije i oksidativnog stresa.

Tradicionalna indijska biljka protiv dijabetesa Srebrna svilenica (Gymnema  sylvestre)je u eksperimentalnim modelima pokazala da snižava razinu šećera u krvi sprječavajući apsorpciju glukoze, te da riblje ulje može imati koristi i od PCOS-a zbog smanjenja serumskih triglicerida.

Biljke za odgovor na stres

Važan, ali možda manje prepoznat aspekt liječenja PCOS-a je upravljanje razinama stresa kod pacijentica. Kao odgovor na stres, nadbubrežne žlijezde oslobađaju kortizol, uzrokujući povišenje prolaktina i povećanu sintezu androgena, što zauzvrat dovodi do poremećaja regulacije menstrualnog ciklusa, posebno anovulacije, karakteristične za PCOS.” Zapravo primjećuje se da bi tretmani PCOS-a trebali prvo riješiti stres i da bi adaptogenim biljkama „trebalo posvetiti primarnu pažnju“. Kao korisne adaptogene za liječenje PCOS-a navodim neke od sljedećih biljaka: ashwagandha (Withania somnifera), ginseng (Panax spp.), Sladić, rodiola (Rhodiola rosea) i schisandra. Adaptogene biljke poboljšavaju otpornost na stres kroz modulaciju na razini nadbubrežne žlijezde.

U svom integrativnom pristupu preporučujem razne terapije uma i tijela, uključujući,aromaterapeutsku vođenu meditaciju, vizualizaciju,afirmacije i aromaterapiju (aromaterapeutske masaže, kupke, inhalatori ) za smanjenje hormona stresa i poboljšanje krvnog tlaka i šećera u krvi. Pokazalo se da takvi svakodnevni programi dovode do ravnoteže uma i tijela tako da žena na svjestan način  sagleda  svoj odnos prema sebi i svojoj okolini.  Uspostavlja se normalan protok emocija i žena dopušta sebi pun opseg emocionalnih reakcija  na događaje u svome životu. Veza između stresa i policističnih jajnika nije dovoljno istražena ali se može vidjeti kako emocije i osobna povijest žene mogu utjecati na menstruacijski ciklus i funkciju jajnika. Istraživanja isto tako pokazuju da žene koje nemaju ovulaciju često su napete, tjeskobne ovisnije o drugima. Zbog strahova i gubitke zaštite kako odrastaju amenoreja može ukazivati  na pokušaj da se odgodi postajanje potpuno zrelom ženom.

Prirodno liječenje PCOS-a – zaključak

Dodatne suportivne terapije za PCOS uključuju njegovanje zdrave jetre – organa presudnog za razgradnju viška hormona – posebno ograničavanjem unosa alkohola i uzimanjem biljaka koje podržavaju jetru poput čička (Silybum marianum). Istaknula bih i značajnu ulogu koja alkohol igra kod žena s PCOS-om, pa i konzumacija samo nekoliko alkoholnih pića tjedno.

Alkohol ima jedan od najvećih glikemijskih indeksa bilo koje hrane, više od jedenja žlice šećera. Dakle, ako je netko sklon inzulinskoj rezistenciji, količine alkohola samo će izazvati vašu regulaciju šećera u krvi. Alkohol također izaziva jetru, i ako je vaša jetra zauzeta detoksikacijom alkohola, tada ima manje enzima ili manje snage i  za metabolizam  hormona.

PCOS prirodno liječenje

Redovito i umjereno vježbanje i rezultirajući gubitak kilograma najvažniji su za pacijentice s prekomjernom tjelesnom težinom jer smanjuju razinu inzulina i testosterona – često pružajući dramatično olakšanje većini simptoma PCOS-a. Gubitak kilograma može dovesti do postignuća trudnoće u 60% slučajeva bez druge medicinske intervencije. Isto tako, dijete s niskim udjelom ugljikohidrata također su pokazane u kliničkim iskustvima i ispitivanjima na ljudima kako bi se smanjila inzulinska rezistencija i razina testosterona u žena s PCOS-om.

Kliničkom primjenom pokazuje se da su biljke vrlo učinkovite pa se stoga nekoliko biljnih kombinacija često formulira i iskušava za pojedinu  pacijenticu. Terapija se prilagođava individualnim pristupom i suradnjom aromafitoterapeuta i ginekologa. Takva suradnja je iznimno važna radi određivanja stupnja promjena koje liječnik određuje  nakon ultrazvučnog i ginekološkog pregleda te ostalih dijagnostičkih pretraga.  Učinkovitost liječenja  ovisi  o  načinu primjene biljne terapije, težini simptoma i doziranju. U svom pristupu naglašavam važnost prirodnih postupaka i izrade individualnog plana za prirodno liječenje PCOS-a . Naglašavam prehranu, tjelovježbu i  mentalnu higijenu kao temeljnu terapiju.

Iako su žene s PCOS-om razumljivo željne umanjiti  simptome, uživati u poboljšanoj kvaliteti života i, često, osnovati obitelj, moraju imati na umu da biljne,prehrambene i životne terapije mogu potrajati ali daju rezultate.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Drugi članci o PCOS-u iz našeg Bloga