Pomoć iz prirode kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

By |2022-06-23T22:12:03+01:009 rujna, 2020|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , , |
  • Pomoć iz prirode kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih ovarija ili jajnika česta je tegoba kod žena i mladih djevojaka. Glavni simptomi sindroma policističnih jajnika su neredovni menstrualni ciklusi, nemogućnost začeća, pojačana dlakavost i akne. Izostanci mjesečnice mogu biti dugi i po nekoliko mjeseci ili menstrualni ciklusi mogu biti jako produženi.

Normalan menstrualni ciklus žene

U prvoj polovici ciklusa hormon estrogen je najniži, hipofiza počinje proizvoditi folikulostimulirajući hormon (FSH) a folikuli počinju lučiti estrogen koji počinju polako rasti. Pred ovulaciju počinje rasti i progesteron koji blokira rast estrogena, pa u sredini ciklusa, najčešće 15 dan, folikul prsne i izbaci jajnu stanicu a to je u biti ovulacija. Tada  započinje svoj rast LH hormon za žuto tijelo a vrijednost estrogena i progesterona počinju padati. Ako ne dođe do oplodnje žuto tijelo će propasti i zadebljani endometrij koji se pripremao za prihvat oplođenog jajašca počinje se ljuštiti te dolazi do menstruacije.

Stanje kod policističnih jajnika

Kod policističnih jajnika višak estrogena potiče folikule te se stvaraju se novi kako nema dovoljno progesterona koji bi blokirao rast estrogena. Folikuli ne sazrijevaju a u jajniku se stvaraju brojne folikularne ciste. Kako nema sazrijevanja folikula, tako nema ni ovulacije te tada govorimo o anovulatornom ciklusu. U ovom slučaju ne dolazi do oplodnje. Povišeni LH stimulira hipofizu na lučenje muških hormona, pa dolazi do probleme pojačane dlakavosti i hormonalne neravnoteže.

Hormonalna neravnoteža

Hormonalna neravnoteža može izazvati probleme sa šećerom u krvi i probleme sa srcem što uključuje visoki krvni tlak, visoki kolesterol i mnoge druge probleme.

Hormonalnu neravnotežu pokreće niz čimbenika koji utječu na rad endokrilnih žlijezda:

  • izrazito stresan način života u kojim se danas nažalost nalazi većina žena
  • česte upale jajnika
  • restrikcijske dijete kojima se žene često izlažu.
Hormonalna neravnoteža

Dijagnoza i problemi kod liječenja policističnih jajnika

Dijagnoza policističnih jajnika se postavlja na osnovi ginekološkog pregleda, laboratorijskom obradom, ultrazvukom te ciljanim pretragama na koje upućuje liječnik. Liječenje sindroma policističnih jajnika se vrši hormonskom terapijom te poticanjem žena na redovite preglede. Rana dijagnoza i liječenje sprečava komplikacije kao što su neplodnost, bolesti srca i dijabetes.

Uz hormonske preparate sindrom policističnih jajnika zna se rješavati godinama, često bez uspjeha. Rješenje su prirodni aktivni spojevi iz biljaka koji daju dobre rezultate.

Postupak liječenja fitoterapijom

Važna je detaljna fitoterapijska anamneza, jer se dobiva uvid u cjelokupno stanje žene. Pod cjelokupnim stanjem podrazumijevamo fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno stanje žene.

Nakon uvida u postojeće stanje postavlja se plan fitoaromaterapije koji obuhvaća niz raznih tehnika. Te tehnike obuhvaćaju uzimanje preparata poput mješavine čajeva, biljnih tinktura, oleokapsula, masti, ulja, nezaobilaznih aromatičnih kupki i masaža koji opuštaju tijelo i duh na putu iscjeljenja.

U postupku liječenja važno održavati tjelesnu težinu, hraniti se zdravim organskim namirnicama, ne pušiti i ne piti alkohol jer dodatno pogoršavaju situaciju.

U stresnim situacijama važno je osvijestiti uzrok i pokušati se opustiti radeći stvari koje vas usrećuju. Naučiti otpustiti toksične misli i ne dopustite da ovladaju vašim umom. To je iznimno važno jer tijelo uslijed stresa otpušta niz kemijskih tvari i dugoročno gledano izaziva brojne bolesti u koje ubrajamo i PCOS. Tu svakako mogu pomoći tehnike vođenih meditacija uz eterična ulja i terapeutski rad s eteričnim uljima a s kojima trenutno rezonirate. Aromaterapija pokreće vaša osjetila na tjelesnoj, emocionalnoj i duhovnoj razini.

Neke od biljaka koje bih navela kao pomoć su estrogenske i progesteronske biljke kao kadulja, stolisnik, list i korijen koprive, vrkuta, konopljika i rosopas. Biljke smirenja su matičnjak, lavanda, valerijana i mnoge druge.

 Individualan pristup liječenju

Napominjem da je svaka žena individualna te na tome prvenstveno temeljim svoj rad. Iz ovog razloga ne volim nabrajati biljke pogodne za rješavanje određenih tegoba, jer se to nažalost često shvati doslovno pa žene pretražujući po internetu nailaze na puno članaka u kojima se opisuju biljke, te ih počnu uzimati bez nadzora educirane osobe u pogrešnim dozama i načinom smatrajući da će to pomoći. Ne tvrdim da ovo neće pomoći i vjerujem u moć biljaka, ali ne zaboravimo da samo ispravnom dozom, poznavanjem  mehanizma djelovanja, podnošenju i ispravnom uzimanju biljne terapije dolazimo do najboljih rezultata i sigurnosti kojoj svi težimo.

Na pripravke od ljekovitog bilja tijelo će predivno reagirati na putu prema zdravlju.

U terapeutskom radu s klijentima nudim i dublju spoznaju vaše tegobe, odakle dolazi, kakvu ulogu igra u  tijelu, te kako utječe i kako na nju utječu vaše emocije. Izrađujem plan ne samo za tretiranje simptoma već i za stvaranje istinskog blagostanja prehranom, tjelovježbom, ljekovitim biljem, dodacima prehrani i poštovanjem vaše osjetljivosti. Ovakvim pristupom umjesto da ublažavate simptome, sada ćete moći razumjeti uzrok svojih tegoba i osloboditi ih se kako biste ponovno mogli uživati u životu.

Više o tretmanu za rješavanje problema policističnih jajnika saznajte ovdje.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Drugi članci o PCOS-u iz našeg Bloga