Liječenje mioma maternice prirodnim putem

By |2022-06-23T22:04:53+01:0010 ožujka, 2022|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , , |
 • Liječenje mioma maternice prirodnim putem

Miomi maternice su uglavnom benigni, nisu kancerogeni. Izuzetno je rijetko, a procjenjuje se da se to kreće između 0,13% do 0,29%, pronaći pojavu kancerogenog tumora koji potječe od mioma maternice.

Što su miomi maternice?

Miomi maternice su benigni tumori glatkih mišića koji potječu iz srednjeg sloja stijenke maternice (miometrija). Što uzrokuje nastanak mioma maternice ostaje nejasno. Pretpostavlja se da je stvaranje mioma posljedica abnormalnog odgovora na ponovljene ozljede stijenke maternice kroz menstruaciju.

Miomi maternice pogađaju 70% žena u reproduktivnoj dobi. Dok većina žena s miomom maternice nema nikakvih simptoma, oko 25% njih pati od jakog ili dugotrajnog menstrualnog krvarenja i boli koji mogu utjecati na kvalitetu života.

Koji su simptomi mioma maternice?

Najčešći simptomi uzrokovani miomima su teško ili produljeno menstrualno krvarenje. Neki također osjećaju jake menstrualne bolove ili bolove u trbuhu. Stanje također može dovesti do bolnog spolnog odnosa, opstrukcije mokraćnog mjehura ili čak do neplodnosti u teškim slučajevima. Međutim, samo u oko 25% slučajeva dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa koji dovodi do nalaza mioma maternice.

Većina žena koje imaju miome maternice nisu ni svjesne njihovog postojanja.
Miomi maternice - liječenje prirodnim putem

Kako liječiti miome maternice prirodnim putem?

Životni stil i holističke promjene, s druge strane, ciljaju na temeljne uzroke mioma maternice i mogu rezultirati trajnim poboljšanjem. Za mnoge žene najbolji dugotrajni tretman uključuje promjenu prehrane, navika spavanja i strategiju za smanjenje stresa. Holističke strategije mogu se koristiti za borbu protiv mioma maternice prirodnim liječenjem.

Liječenje mioma maternice u središtu je primjene hormonskih terapija ili oralnih kontraceptiva za upravljanje menstrualnim nepravilnostima i gubitkom krvi, kao i lijekova protiv bolova za smanjenje boli. Za velike miome, operacija se može koristiti za uklanjanje cijele maternice (histerektomija) ili samo mioma (miomektomija). Primjena hormonskih terapija nije bez nuspojava i liječenje obično ne smanjuje veličinu mioma. S obzirom na to da  potpuno uklanjanje cijele maternice nije dobrodošla misao za većinu žena, mnoge se žene okreću prirodnim terapijama kako bi smanjile svoje simptome.

Tripterygium wilfordii

Tripterygium wilfordii je tradicionalna kineska biljka koja se koristi za liječenje mioma maternice. Kriptolid je diterpenoid izoliran iz kineske biljke Tripterygium wilfordiiima i ima antitumorsko djelovanje na široku lepezu tumora. Povezan je sa smanjenjem volumena mioma u istraživačkim ispitivanjima Međutim, koristi se ne mogu potvrditi zbog visokog rizika od pristranosti u većini ispitivanja. Ova biljka se pokazala uspješnom i pri ublažavanju autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis i sistemski eritemski lupus.

Tripterygium wilfordii

Druge biljke koje su indicirane za ovo stanje uključuju konopljiku, korijen ehinaceje, vrkutu, ružmarin, šisandru.

Kurkumin

Utvrđeno je da ima protuupalno, antioksidativno i antikancerogeno djelovanje. U laboratorijskim studijama utvrđeno je da kurkumin zaustavlja proliferaciju stanica iz mioma maternice što može regulirati rast.

Ekstrakt zelenog čaja

Zeleni čaj sadrži katehine uključujući epigalokatehin galat (EGCG).

Postoji nekoliko obećavajućih studija koje su pokazale potencijale EGCG u borbi protiv mioma maternice. U jednoj studiji na ljudima s 39 sudionika, otkriveno je da ekstrakt zelenog čaja značajno smanjuje ukupni volumen mioma maternice i poboljšava kvalitetu života pacijentica u usporedbi s placebom.

Ekstrakt zelenog čaja

Vitamin D

Pokazalo se da je nedovoljna razina vitamina D u serumu (hipovitaminoza D) povezana s visokim rizikom od mioma maternice. Suprotno tome, otkriveno je da suplementacija s vitaminom D vraća normalnu razinu vitamina D i smanjuje progresiju rasta mioma. Stoga je suplementacija vitamina D predložena kao učinkovit i jeftin spoj u liječenju mioma maternice.

Neka vaša prehrana (i vaši hormoni) rade za vas – liječenje mioma maternice prehranom

Da biste razumjeli ulogu prehrane u održavanju ravnoteže između estrogena i progesterona, prvo morate razumjeti odnos između estrogena, jetre i crijeva. Normalno, vaše tijelo koristi estrogen i eliminira ga, prvo ga šalje u jetru. Odatle metaboliti estrogena (nusprodukti metabolizma estrogena) ulaze u crijeva i izlaze preko stolice. No, neuravnotežene crijevne bakterije mogu ometati taj proces odsijecanjem signala za izlučivanje estrogena. Ovaj proces se naziva enterohepatična cirkulacija i uzrokuje da se estrogen umjesto toga “reciklira natrag u tijelo”, postavljajući pozornicu za dominaciju estrogena. Možete podržati dio crijeva koji obrađuje metabolizam estrogena, estrobolom, putem prehrane. Istraživanja pokazuju da promjene u estrobolomu mogu potaknuti stanja uzrokovana estrogenom, uključujući miome maternice i da promjene crijevnog mikrobioma mogu smanjiti cirkulaciju estrogena. Ove namirnice mogu pomoći:

 • Fermentirana hrana, bogata probioticima, izvrstan je izbor. Kiseli kupus i jogurt na biljnoj bazi mogu biti od velike pomoći samo za postizanje bolje ravnoteže.

 • Hrana bogata vlaknima također je ključna. Vlakna hrane dobre bakterije i pomažu im da procvjetaju.

 • Tamno, lisnato povrće poput špinata, kelja, rikole, kineskog kupusa izvrsno je za “opću detoksikaciju jetre”.

 • Brokule, cvjetače, prokulice i kupus sadrži spoj poznat kao DIM (diindolylmethane). DIM se veže na višak estrogena u krvotoku i ispire ga.

 • Laneno sjeme također pomaže očistiti višak estrogena. Oni su bogati lignanima, slabim fitoestrogenom koji “visi u stanici” blokirajući korištenje naših vlastitih estrogena, što znači da se moraju izbaciti.

 • Protuupalno bilje i začini poput peršina, češnjaka i kurkume također podržavaju zdravu funkciju jetre. Upala crijeva može oslabiti crijevnu sluznicu, što potiče disbiozu, koja se javlja kada previše “loših bakterija” istiskuje “dobre bakterije”. Mnoge biljke i začini (uključujući kurkumu, bosiljak, lovor, cimet, češnjak, i đumbir) imaju protuupalna svojstva.

 • Izbjegavajte hranu koja izaziva upale i hranu koja opterećuje vašu jetru. Smanjenje ili eliminacija alkohola, viška šećera, glutena i mliječnih proizvoda također potiče zdrav mikrobiom crijeva. Istraživanja pokazala da  žene koje su konzumirale aditive u prerađenoj, zaslađenoj ili konzerviranoj hrani imale više od tri puta veću vjerojatnost da će doživjeti miome maternice u odnosu na žene koje nisu. Namjerne promjene prehrane mogu biti jednostavan korak za prirodno liječenje mioma maternice.

Čimbenici rizika iz okoliša

Umjetni estrogeni ili endokrini disruptori, koji se nalaze u mnogim uobičajenim proizvodima za zdravlje, čišćenje i ljepotu, mogu doprinijeti dominaciji estrogena. Kako bi se čimbenici rizika iz okoliša sveli na najmanju moguću mjeru, zamjena predmeta poput neprianjajućeg posuđa i konvencionalne kozmetike već nudi dobar put.

Dajte prednost kvalitetnom spavanju

San je temelj svega. Nedovoljno spavanje povećava kortizol, vaš glavni hormon stresa, a zauzvrat uzrokuje skok inzulina, što vas postavlja za niz kroničnih stanja – uključujući miome maternice. Jedna studija, koja je ispitivala odnos između stresa i mioma maternice, sugerira da aktivacija osovine hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda i posljedično oslobađanje kortizola mogu igrati ulogu u fluktuirajućim razinama estrogena i progesterona, postavljajući pozornicu za miome maternice.

Općenito, trebali biste ciljati na sedam do osam sati sna po noći, ali postoje neki dokazi koji bi ženama mogli trebati na višim granicama toga. Iako minimalno, jedno istraživanje pokazalo je da žene u prosjeku spavaju 11 minuta dulje od muškaraca. Istraživanja sugeriraju da su hormoni uvelike odgovorni za načine na koje se ženske potrebe za spavanjem razlikuju od muških tijekom njihovog životnog vijeka.

Ako ne možete dovoljno spavati i imate probleme s usnivanjem  biljna terapija i emocionalno energetski tretmani nude optimizaciju okruženja za spavanje i kako stvoriti optimalnu rutinu prije spavanja za miran san. Isto tako izbjegavanje aktivnosti poput  društvenih medija i provjeravanja vijesti prije spavanja može pomoći, jer ti stresori mogu ometati vaše prirodne cikluse spavanja.

Pronađite svjesni izlaz

Smanjenje stresa je temelj zdravlja i hormonske ravnoteže. Ako tijelo misli da je u nevolji, dat će mu prioritet lučenje kortizola, što, kao što je gore navedeno, može dovesti do dominacije estrogena.

Iako ne postoji jedinstveni pristup oslobađanju od stresa, postoji bezbroj strategija:

 • Pronađite radost
  Hobi poput plesa ili umjetnosti. Ali ne morate izdvajati vrijeme za novi hobi da biste osjećali radost. Važnost jednostavnog usporavanja, dovoljno je da cijenite male lijepe trenutke koje biste inače propustili.
 • Meditirajte
  Meditacijom smirujemo um tako da svoju pažnju sistematično i planski usmjeravamo prema određenom sadržaju. Omogućava nam da stvari sagledavamo s drugačijeg stajališta tj. unutarnjim promatranjem. Sagledavanjem sebe možemo preispitati svoje misli i svoja djelovanja.
 • Vježbajte
  Vježbanje ne samo da može sniziti krvni tlak (još jedan čimbenik rizika za miome), već je i izvrsno sredstvo za ublažavanje stresa. Napominjem da se preporuke za vježbanje razlikuju od klijenta do klijenta prema njegovom cjelokupnom zdravstvenom stanju.

Liječenje mioma maternice prirodnim putem – zaključak

Holistički pristup liječenju mioma daje značajne rezultate. Uz suradnju liječnika i fitoaromaterapeuta izrađuje se personalizirani, održivi plan liječenja koji će podržati vaš organizam i smanjiti tegobu.  Ako vi i vaš liječnik utvrdite da bi operacija mogla biti prikladna opcija za vas, ovakvi vas tretmani također mogu voditi kroz oporavak i pomoći vam u sprječavanju budućih ponavljanja mioma maternice.

Bez obzira na to želite li spriječiti ponovnu pojavu mioma maternice nakon operacije, želite ublažiti simptome mioma ili usporiti razvoj mioma, prirodni tretmani mioma maternice  mogu pomoći.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ovakav cjelovit pristup i duboko razumijevanje tjelesnih, emotivnih, energetskih i duhovnih procesa dovodi do željenih rezultata.
Na osnovu težine tegoba i kompletnog statusa radimo individualan plan, proces i vremenski tijek tretmana.

 

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts