Prirodno liječenje endometrioze

By |2022-06-23T22:11:29+01:006 listopada, 2021|Categories: Akupunktura, Blog, Fitoterapija|Tags: , , |
 • Endometrioza - prirodno liječenje

Endometrioza je jedno od uobičajenih, ali pogrešno shvaćenih zdravstvenih stanja, a pogađa 10-15 posto žena u fertilnoj dobi. Holistički pristup koristi učinkovite dijagnostičke intervencije za otkrivanje temeljnih uzroka endometrioze. Kroz prehranu, biljnu terapiju, farmaceutske proizvode, savjetovanje o životnom stilu, ukazivanje na duhovni aspekt naši holistički tretmani tako pružaju razne mogućnosti za sveobuhvatan plan liječenja prilagođen osobnim potrebama žene.

Što je to endometrioza i koji su simptomi endometrioze?

Endometrioza je prisutnost tkiva endometrija izvan maternice. Ovo tkivo maternice nije ograničeno na maternicu i može se naći na jajnicima, jajovodima, u trbušnoj šupljini i na drugim mjestima u području zdjelice. Ovo pogrešno smješteno tkivo sluznice maternice reagira na mjesečne hormonalne cikluse i unosi tegobe na mnogo načina. Simptomi mogu uključivati bolna razdoblja, bol tijekom ili nakon odnosa, trajne bolove u donjem dijelu leđa i zdjelice, nelagodu tijekom pražnjenja crijeva ili mokrenja, menstruacije dulje od sedam dana, nadutost, zatvor i proljev ili mučnina tijekom menstruacije. Endometrioza je također čest uzrok neplodnosti.

Dijagnoza

Liječnici dijagnosticiraju endometriozu na temelju nalaza tijekom pregleda zdjelice, prezentiranja simptoma i temeljite povijesti bolesti. Tijekom pregleda zdjelice, liječnici ručno palpiraju zdjelicu zbog abnormalnosti poput ožiljaka iza maternice ili izraslina na reproduktivnim organima. Radi se i ultrazvuk zdjelice i MRI kako bi se isključili drugi uzroci simptoma pacijenta. Laparoskopija ostaje zlatni standard za dijagnozu endometrioze i rješavanje utvrđenog problema.

Temeljni uzroci endometrioze

Iako je točan uzrok endometrioze nepoznat, postoji nekoliko hipoteza o tome kako se endometrioza može razviti. Jedan od mogućih čimbenika je retrogradna menstruacija kada tkivo endometrija teče unatrag, kroz jajovode i u trbuh kako bi se ugradilo i izraslo na organima u zdjelici.
Uz to, lezije endometrioze mogu nastati zbog Mullerovih anomalija koje se nisu pravilno razlikovale ili migrirale tijekom fetalnog razvoja. Ostali čimbenici kao što su hormonska neravnoteža, upala, toksična izloženost okoliša i imunološka disfunkcija mogu odrediti zašto lezije ugrađene u zdjeličnu šupljinu uzrokuju simptome i / ili traju. Vjerojatno postoji i genetska komponenta jer se endometrioza događa u obiteljima.

Holistički pristup u liječenju endometrioze

Holistički pristup

Holistički pristup promatra osobu kao cjelovitu i bavi se svim aspektima životnog stila, tijela, uma i duha.
Razumijevanje višeznačnih uzroka endometrioze vodi liječenje endometrioze tako da započinje poticanjem urođene sposobnosti tijela da zacjeljuje obnavljanjem zdravog upalnog odgovora, uravnoteženjem hormona i pomaganjem sposobnosti jetre da razgrađuje toksine iz okoliša i estrogene koji se javljaju u prirodi. Za neke žene liječenje endometrioze također će uključivati i operaciju. Za mnoge žene endometrioza može uzrokovati visoku razinu stresa, često zbog bolova, poteškoća u dijagnozi i ispitivanja povezanih s često nevidljivom bolešću. Tretmani pomažu u liječenju ne samo tijela, već i simptoma uma i duha.

Prehranom protiv endometrioze

Brojni su nutritivni utjecaji povezani s endometriozom. Prehrana je važan aspekt jer, osobe mogu aktivno sudjelovati u upravljanju i prevenciji simptoma. Preporuka protuupalne prehrane često je dio plana kako bi se smanjila upala i pomogla ravnoteža estrogena. U studiji na 500 žena, značajno je smanjen rizik od razvoja endometrioze s većom konzumacijom voća i zelenog povrća. Suprotno tome, povećani rizik od endometrioze povezan je s velikim unosom crvenog mesa. Hrana bogata vlaknima povezana je sa zdravom ravnotežom mikroorganizama u crijevnoj flori, gdje igraju značajnu ulogu u razgradnji estrogena i smanjenju upala.

Studije pokazuju da uključivanje soje s njenim izoflavonima može smanjiti proliferaciju stanica endometrija.
Pokazalo se da cjeloviti tretmani koji uključujući prehranu i promjene u prehrani, biljnu terapiju i suplemente, olakšavaju simptome endometrioze.

Endometrioza - dijetni grafikon

Izvor: Librate

Biljna terapija i endometrioza

Biljna terapija pruža olakšanje nekim ženama s endometriozom, uključujući:

 • Konopljika – Vitex agnus tradicionalno se koristi kao tretman za hormonsku neravnotežu u žena, zbog čega je estrogen manje dostupan za poticanje rasta endometrijskog tkiva.
 • Matičnjak – Mellisa officinalis nježno smiruje grčeve i bol tijekom ekstremnih nelagoda u maternici i ostalim donjim dijelovima trbuha. Kao blagi sedativ, matičnjak pomaže u potrebnom opuštanju tijekom menstrualnih grčeva.
 • Ružmarin – Rosmarinus officinalis istražen je kao snažna protuupalna biljka i može biti od pomoći onima koji boluju od endometrioze.
 • Dokazano je i da kurkumin smanjuje estradiol što pomaže u smanjenju simptoma endometrioze.
 • Također se preporučuju sjemenke lana sa svojim protuupalnim učinkom i sposobnošću smanjenja upale.
 • Studije su pokazale da je picnogenol dobiven iz borove kore koji pokazuje sposobnost smanjenja mnogih bolnih simptoma endometrioze.
 • Zeleni čaj također je pokazao obećavajuće rezultate u liječenju endometrioze.

Drugi prirodni tretmani

Drugi prirodni tretman endometrioze može uključivati suplementaciju poput:

 • DIM ili diindolilmetan je prirodna biljna kemijska tvar koja se nalazi u povrću od križa poput brokule, kelja i kupusa. Pokazalo se da je DIM koristan u smanjenju prekomjernog krvarenja koje imaju mnogi oboljeli od endometrioze.
 • Beta-karoten potiče jačanje imuniteta i smanjuje upalu.
 • Esencijalne masne kiseline smanjuju upalni odgovor putem koji proizvode prostaglandine u tijelu.
 • N-acetil cistein (NAC) ispitan je zbog svoje uloge u pomaganju oboljelima od endometrioze, a posebno pomaže u smanjenju veličine ciste.
Liječenje endometrioze može biti izazovno i zahtijeva cjelovit strpljivi pristup. Prirodne terapije koje se bave osnovnim uzrokom mogu dovesti do odgovarajućih tretmana za potporu tijelu u obnavljanju optimalne funkcije.

Stanje endometrioze iz metafizičke perspektive može biti strah od posljedica porođaja. To može uključivati osjećaje komplikacija i nelagode tijekom trudnoće, pa čak i samog poroda. Endometrioza može nositi duboko skriveni strah od smrti ili patnje u procesu porođaja. To se može složiti ako je majka imala poteškoća tijekom porođaja. Može postojati i duboki program predaka, kada se vrlo snažni mogu uliti u naš život.

Podrijetlo emocija koje pokreću duhovni uzrok endometrioze

Nedostatak ljubavi prema sebi i nesigurnosti možda su nastali u djetinjstvu, što je rezultiralo krivnjom. To je možda rezultat odbacivanja ženstvenosti i osobne moći. Može postojati i duboko razočaranje u sebe, zajedno s neriješenom dubokom tugom i frustracijom.
Kao i sve u životu, kada se promatraju sa stajališta metafizike i zakona privlačnosti, prvo dođu emocije, a kad su prebolne da bismo ih željeli pogledati, pokušavamo ih zanemariti. Ali emocije su vaš um i duša koji pokušavaju komunicirati, pa ih se ne može zanemariti.
Svaka neriješena emocija odlaže se u odgovarajući dio tijela, a zatim počinje kristalizirati svoju energiju u manifestaciju nečega fizičkog. Ovo je način na koji vam tijela izvikuju svoju poruku i ne možete je ignorirati jer obično dolazi s boli ili nelagodom.
Maternica predstavlja kreativnost u stvaranju djeteta, stoga endometrioza predstavlja blokiranu kreativnost i strast za životom.
S endometriozom se može osporiti i neovisnost, jer biti vezan za neovisnost vrijeme je kad se čovjek osjeća najmoćnijim. Imati dijete može izazvati tu neovisnost, što rezultira osjećajem kontrole i zarobljenosti. Isto tako svako zlostavljanje bilo fizičko ili emocionalno može rezultirati osjećajem ogorčenosti zbog toga što ste žensko. Ženska kolektivna svijest nosi uvjerenje da žene ne mogu progovoriti. Tijelo se mora čuti i potrebe vaših duša moraju biti zadovoljene.
Dakle, s razumijevanjem trebate ukloniti nakupljanje osjećaje i energetske blokade, a u tome vam mogu pomoći naši individualni tretmani koji obuhvaćaju: vođene meditacije s esencijalnim uljima, afirmacije, mentalne vježbe, masaža trbuha koja pomaže u čišćenju nakupljenih emocija i oslobađa energetske blokade u tijelu te terapeutski razgovori.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts