Najbolja hrana za zdravlje pluća

By |2022-03-17T17:05:29+01:0017 ožujka, 2022|Categories: Blog, Fitoterapija|
  • Koja je najbolja hrana za zdravlje pluća?

Kada je riječ o hrani za plućnu funkciju i zdravlje dišnog sustava, podaci istraživanja su prilično izvanredni. Određene namirnice imaju sposobnost prirodnog čišćenja, detoksikacije i čišćenja pluća. Prehrana koju jedete može poboljšati vaše disanje, popraviti i izliječiti oštećenja pluća te smanjiti rizik od razvoja plućne bolesti. Za potpuni proces čišćenja pluća, uključujući eterična ulja, ljekovite biljke za čišćenje pluća vrlo je važna hrana.

Jabuke

Za smanjenje rizika od astme, raka pluća i za bolju funkciju pluća

Jabuke sadrže razne fitokemikalije, uključujući kvercetin, katehin, floridin i klorogensku kiselinu, od kojih su sve dobro poznate po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Brojne studije sugeriraju da kvercetin, glavni flavonoid u jabukama, može igrati ključnu ulogu u zdravlju pluća i dišnog sustava. Prema dokazima, kvercetin ima sposobnost ublažavanja simptoma astme, a također može suzbiti rast stanica raka pluća.

Dodatne studije su posebno povezale konzumaciju jabuka sa smanjenim rizikom od astme, raka pluća i boljom funkcijom pluća. Jedna australska studija koja je promatrala prehrambene navike 1600 odraslih pokazala je da su oni koji su konzumirali jabuke i kruške imali manji rizik od astme i bronhijalne preosjetljivosti. Istraživanja nisu pokazala ovu povezanost s drugim voćem i povrćem. Iz tog razloga mnogi stručnjaci smatraju jabuke najboljom hranom za zdravlje pluća.

Jabuke za zdravlje pluća

Bobice

Za inhibiranje upale dišnih putova, spriječavanje rizika od razvoja astme i potiskuju rasta nekih vrsta raka pluća

Antocijanini, plavi, crveni ili ljubičasti pigmenti bobičastog voća, dobro su poznati po svojim zdravstvenim prednostima. Prema podacima istraživanja, antocijanini u bobicama mogu pogodovati kardiovaskularnim poremećajima, smanjiti oksidativni stres, smanjiti upalne odgovore, poboljšati neuronske i kognitivne funkcije mozga te zaštititi integritet DNK.
Prednosti bobičastog voća ne prestaju ovdje. Jedna studija procijenila je povezanost između izbora hrane od 839 sudionika i njihove plućne funkcije. Studija je pokazala da su sudionici koji su konzumirali više antocijana, pokazali manji pad plućne funkcije zbog starenja. Podaci istraživanja upućuju na to da antocijanini imaju pozitivan učinak na zdravlje pluća, s prirodnom sposobnošću da inhibiraju upalu dišnih putova, spriječe rizik od razvoja astme i potiskuju rast nekih vrsta raka pluća.

Šipak

Za prevenciju i liječenje raka pluća

Šipak ima dugu povijest tradicionalne upotrebe kao hrana i lijek, a mnoge njegove potencijalne zdravstvene dobrobiti podupiru suvremena znanost. Veliki broj studija otkrio je da šipak može pomoći u prevenciji ili liječenju različitih čimbenika rizika od bolesti uključujući visoki krvni tlak, visoki kolesterol, oksidativni stres, hiperglikemiju i upalne aktivnosti.

Konkretno za zdravlje pluća, podaci istraživanja sugeriraju da šipak može ponuditi učinkovitu prirodnu alternativu za prevenciju i liječenje raka pluća. Studije na životinjama pokazale su da sok od nara može smanjiti učestalost raka pluća, koji je posljedica dima cigarete.

Dodatne studije također su zaključile da antioksidativno djelovanje soka od nara može smanjiti akutnu ozljedu pluća.

Šipak za zdravlje pluća

Križarice

Za čišćemke pluća i spriječavanje raka pluća

Križarice povrće sadrži jedinstvene hranjive tvari i fitokemikalije koje sugerira medicinska zajednica da potaknu detoksikaciju, stimuliraju imunološki sustav i sprječavaju oksidativni stres. Točnije za čišćenje pluća, više studija izvješćuje o povezanosti između unosa povrća iz križarica i rizika od raka pluća. Osobe koje jedu više povrća križarica imaju manji rizik od razvoja raka pluća. Nadalje, prema jednoj studiji, ovaj zaštitni učinak može uključivati i ljude koji puše.
Kao što možete vidjeti gore, znanstvena zajednica smatra povrće križonoša među najboljom hranom za zdravlje pluća. Mnogi ljudi, međutim, još uvijek ne uživaju u okusu povrća križarica.

Mrkva

Manji rizik kod učestaosti raka pluća

Poznata studija istraživala je vezu između pušenja cigareta, prehrambenih navika i učestalosti raka pluća među ženama tijekom 16 godina. Studija je pokazala da su žene koje su jele pet ili više mrkve tjedno imale manji rizik u usporedbi sa ženama koje nikada nisu jele mrkvu. S nutricionističke perspektive, mrkva je jedan od najboljih izvora hrane vitamina A. Jedna srednja mrkva osigurava preko 300% dnevne preporučene dijetetske doze (RDA). Iz tog razloga mnogi nutricionisti preporučuju jesti barem jednu mrkvu dnevno.

Ananas

Za rješavanje poteškoća s disanjem i upalama

Možda jedna od najboljih namirnica za zdravlje pluća, ananas se koristi kao dio tradicionalne narodne medicine od davnina. Bromelain, enzim koji se nalazi u ananasu, dobro je poznat po svojoj prirodnoj sposobnosti da smanji oticanje i upalu. Više studija je pokazalo da je bromelain bio u stanju smanjiti upalu pluća, smanjiti osjetljivost dišnih putova na iritanse i smanjiti infekciju sinusa. Studija u kojoj su pacijenti sa sinusitisom uzimali bromelain, zaključila je da je bromelain u stanju riješiti njihove poteškoće s disanjem i upalu.

Češnjak

Kemopreventivno sredstvo za rak pluća

Brojne studije diljem svijeta kontinuirano izvještavaju o prednostima korištenja češnjaka u liječenju nekoliko plućnih bolesti, uključujući prehladu, bronhitis, tuberkulozu, upalne poremećaje pluća i druge.

Istraživanje koje je pokazalo da kronični pušači konzumiraju 4 grama sirovog češnjaka (2 režnja) dnevno, pokazalo je da češnjak značajno poboljšava njihovu funkciju pluća (testovi plućne funkcije). Istraživači su primijetili da češnjak može poboljšati čišćenje sluzi iz dišnih putova, stoga može pomoći u opuštanju dišnih putova i poboljšanju protoka zraka u pluća.

Češnjak

Kineska studija koja je procjenjivala 1.424 bolesnika s rakom pluća i 4.543 zdrave osobe pokazala je da su oni koji su jeli sirovi češnjak 2 puta ili više tjedno, imali manji rizik od razvoja raka pluća. Iz tog razloga, studija je zaključila da češnjak može poslužiti kao kemopreventivno sredstvo za rak pluća.

Đumbir

Za smanjivanje alergijske upale dišnih putova i kemopreventivno sredstvo za rak pluća

Đumbir ima dugu povijest tradicionalne upotrebe kao prirodni lijek za liječenje respiratornih bolesti. Moderna znanost uspjela je potvrditi tradicionalnu upotrebu đumbira kod respiratornih poremećaja i sugerira da đumbir može smanjiti alergijsku upalu dišnih putova. Podaci istraživanja također su pokazali da određene aktivne komponente đumbira imaju prirodnu sposobnost suzbijanja alergijskih reakcija, te stoga mogu pomoći u liječenju i prevenciji alergijskih bolesti. Dodatne studije su predložile đumbir kao moguću terapijsku primjenu kod alergijske astme. Prema podacima gingerol, glavni sastojak đumbira, može spriječiti imunološke odgovore koji dovode do upale dišnih putova. Neki podaci istraživanja također sugeriraju da gingerol, aktivni sastojak đumbira, može biti koristan kao kemopreventivno sredstvo protiv određenih vrsta raka pluća

Med

Za liječenje upale dišnih putova, kašlja, smanjenje i sprječavanje simptoma povezanih s astmom

Med se obično koristi u narodnoj medicini kao prirodan način za liječenje upale dišnih putova, kašlja, smanjenje i sprječavanje simptoma povezanih s astmom.
Prema podacima istraživanja, jedna doza meda može pomoći u smanjenju lučenja sluzi i smanjenju kašlja kod djece. Daljnje studije također su sugerirale da med može pomoći u ublažavanju upale i iritacije i kod muškaraca. Kombinacija ljekovitih biljaka ili eteričnih mješavina s medom (melati) imaju vrlo značajan rezultat u liječenju niza tegoba dišnog sustava.

Vlakna

Za bolju funkciju pluća i smanjivaje prevencije kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)

Nekoliko studija otkrilo je vezu između niskog unosa vlakana i smanjenih mjera plućne funkcije. Istraživači vjeruju da prehrana bogata hranom koja sadrži vlakna može igrati ulogu u poboljšanju zdravlja pluća. Jedna studija istraživala je ovu povezanost i promatrala prehrambene navike sudionika. Nalazi studije također su potvrdili da su prehrambena vlakna neovisno povezana s boljom funkcijom pluća. Nadalje, nalazi također upućuju na to da dovoljan unos vlakana također može smanjiti prevalenciju kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Iz tog razloga, kao i za opće zdravlje, toplo preporučujemo da zadovoljite svoje dnevne potrebe za vlaknima. Nije iznenađujuće da su sve najbolje namirnice za zdravlje pluća također bogate vlaknima.

Ako imate neke od kompleksnih tegoba dišnog sustava javite se na savjetovanje i izradit ćemo plan terapija prilagođen vašim potrebama.

 

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts