Tegobe u trudnoći i kako ih riješiti prirodnim putem

By |2022-06-23T17:32:06+01:0011 veljače, 2022|Categories: Aromaterapija, Blog, Fitoterapija|Tags: |
  • Tegobe u trudnoći

Trudnoća i porod predstavljaju veliku životnu tranziciju. Promjene koje se događaju tijekom trudnoće i porođaja utječu na cijeli vaš život vaš identitet, vaše odnose, vaše vrijednosti i vaša uvjerenja. Stoga ima smisla razmotriti tijelo, um i duh tijekom trudnoće i poroda.

Trudnoća je čarobno vrijeme u životu svake žene i baš zato što čudesan proces žene bi trebalo usmjeravati da osjete vlastitu snagu.

Kvalitetnom njegom i izobrazbom tijekom trudnoće spriječava se broj skupnih problema za vrijeme trudnoće i poslije uključujući retardaciju u rastu, mentalnu retardaciju, fizičke nepravilnosti i nesposobnost za učenje što sve otežava roditeljstvo.

Holistički pristup može vam pomoći:

  • Da imate zdraviju trudnoću

  • Postići ćete najbolje moguće opće dobro tijekom trudnoće

  • Povećati  šanse za prirodno napredovanje poroda

  • Ublažiti rizike koje predstavljaju lijekovi protiv bolova i druge medicinske intervencije

Promjene u organizmu žene i tegobe u trudnoći

Trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih mjeseci odnosno 40 tjedana računajući od prvog dana posljednje menstruacije. Dijeli na tri tromjesečja trudnoće i svako tromjesečje nosi svoj doživljaj i određene tegobe.

Tijekom trudnoće nastaju znatne anatomske i funkcionalne promjene u ženinu organizmu.  Tijelo trudnice se prilagođava nošenju, razvoju i porodu djeteta, a zbog varirajuće razine hormona, djeluje i na njezino ponašanje i emocionalne reakcije. Sve promjene u vrijeme trudnoće sastoje se od bujanja (proliferacije) i pojačavanju funkcije organa. Najizrazitije promjene su na spolnim organima. Promjene se događaju na maternici (uterusu). Velike promjene se događaju na rodnici (vagini), vanjskom spolnom organu vulvi, na dojkama, koži, srcu, krvnom optoku, dišnim mokraćnim, probavnim organima, na kostima, svezama i mišićima i žlijezdama s unutarnjim izlučivanjem. Vrlo je značajna promjena metaboličkih procesa u organizmu trudne žene.

Sva ta obilježja  promjena  trudnoći (gravidnosti) uvjetovana su hormonskim djelovanjima (progesterona i HCG – korionskih gonadotropina). Zdravstvena zaštita trudnice  i djeteta u maternici (fetusa) te majke  i novorođenčeta  provodi se u zdravstvenim ustanovama  u sklopu antenatalne, perinatalne i postnatalne zaštite.

1. tromjesečje trudnoće i tegobe

Obuhvaća prvih 15 tjedana i u ovom razdoblju trudnoće događaju se fiziološke promjene u ženinu tijelu. Kardiovaskularni sustav se adaptira na trudnoću, povećava se potrošnja kisika i dolazi do prirasta tjelesne težine. Progesteron se naziva još i zaštitnikom trudnoće i priprema sluznicu zadebljanjem maternice za prihvat oplođenog jajašca. Ujedno ga i hrani te relaksira mišiće maternice da ne izbace oplođeno jajašce. Horionski gonadotropin nastaje u stanicama posteljice te pokazuje nazočnost trudnoći. Njegove razine u mokraći i krvi možemo detektirati testovima za trudnoću. Povećanje razine hormona može uzrokovati različite tegobe: učestalo mokrenje, napetost u grudima, mučninu,povraćanje nadutost,vrtoglavice,iscrpljenost, glavobolje,promjene raspoloženja, razdražljivost. Hormoni će utjecati gotovo na svaki dio vašeg tijela i imaju dvostruku ulogu mijenjaju način na koji funkcioniraju vaši organi i utječu na rast ploda.

Tegobe u trudnoći

U 13 tjednu dolazi do popuštanja tipičnih tegoba u ranoj trudnoći, posebice jutarnje mučnine i povraćanja razdražljivost ili tjeskobe.U ovo vrijeme posteljica preuzima u potpunosti hormonsku funkciju što je presudno značaja za održavanje trudnoće. Napreduje sazrijevanje funkcije posteljice koja dovodi hranjive sastojke kao i kisik te transportira razgradive tvari ploda u majčin krvotok. Posteljica je obično okruglastog  srcolikog oblika i u vrijeme termina porođaja težit će oko 500gr. Ima dvije površine, jednu hrapavu (majčin) s koje prolaze horionske resice i usađuju se duboko u sluznicu maternicu i drugu koja je glatka(fetalna) i prekrivena opnom. Ova opna se nastavlja i širi i nastavlja i širi od posteljice oblažući cijelu unutrašnjost maternice stvarajući šupljinu  ispunjenu tekućinom u kojoj se nalazi fetus. S glatke strane posteljice prolaze krvne žile koje tvore jednu pupčanu arteriju i dvije pupčanu venu koje izgrađuju pupkovinu  i preko njih  je fetus u vezi s posteljicom i majkom.

Savjeti za prehranu i suplemente

Daju se smjernice i ističe se važnost prehrane da se ona temelji na raznovrsnosti  i uravnoteženosti  u malim čestim obrocima, te kvaliteti hrane a ne na količini, uz uzimanje suplemenata. Važno je suplementirati vitamine i minerale koje određuje liječnik. Ne jesti za dvoje, jesti raznovrsno i uravnoteženo u manjim i češćim obrocima. Tijekom cijele trudnoće naglasak treba biti na kvaliteti a ne količini uzete hrane. Zapravo, tijekom trudnoće osnovni principi zdrave prehrane ostaju isti – unosite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Metabolizam je u trudnoći ubrzan a jelovnik trudnice treba biti tako sastavljen da omogući normalan razvoj ploda. Nedostatna prehrana odrazit će se na stanje trudne žene mnogo brže nego na dijete. Placenta koja ima višestruku ulogu regulira i resorpciju hranjivih tvari potrebnih plodu. U placentnoj krvi zadržavaju se velike količine vitamina i minerala. Međutim dugotrajna nedostatna prehrana ima štetne posljedice na plod  novorođenče i kasniji razvoj.  U prvoj polovici trudnoće trudnica uzima jednaku količinu hrane kao i prije ali zbog gubitka apetita mučnine i povraćanja može izgubiti i na težini. Trudnici se savjetuje da uzima hranu koja joj prija i da nakon obroka legne. Treba jesti više puta na dan i ne obilnije obroke.

Bjelančevine su bitan dio prehrane.  Izvori proteina su mlijeko , jaja, sir,  i meso. Proteini su presudni za rast vaše bebe tijekom trudnoće. Dobri izvori: Nemasno meso, perad, riba i jaja izvrsni su izvori proteina. Ostale mogućnosti uključuju grah i grašak, orašaste plodove, sjemenke i proizvode od soje.

Ugljikohidrati i masti izvor su energije i topline u tijelu trudnice. Pretjeranu količinu ugljikohidrata organizam odlaže u masno tkivo, a ako ih ima premalo bjelančevine prijeko potrebne za izgradnju organizma jetra pretvara u šećer.

Kalcij i fosfor nužno su potrebni za izgradnju kosti.  Ako Ca i P nema dovoljno u hrani trudnice nema ih ni plod koji uzima samo male količine tih soli iz majčinih kostiju. Ako plod ne dobiva dovoljno Ca i P dijete će nakon rođenja biti sklonije rahitisu a štetu trpe mliječni  i trajni zubi. Mlijeko je najbogatiji Izvor Ca P. Hipokalcemija se očituje nesanicom, nemirom grčevima u mišićima i bolovima u križima. Kalcij također pomaže vašem krvožilnom, mišićnom i živčanom sustavu da normalno rade. Mliječni proizvodi su najbolje apsorbirani izvori kalcija. Nemliječni izvori uključuju brokulu i kelj. Mnogi voćni sokovi i žitarice za doručak obogaćeni su i kalcijem.

Vitamin D također pomaže u izgradnji djetetovih kostiju i zuba. Dobri izvori: Masna riba, poput lososa, izvrstan je izvor vitamina D. Ostale mogućnosti uključuju obogaćeno mlijeko i sok od naranče.Potrebe ze željezom znatno rastu u posljednja dva mjeseca trudnoće jer plod veže dvostruko više nego prijašnjih mjeseci. Glavni izvori željeza su meso, jetra, špinat, sušeno voće (šljive,orasi lješnjaci).

Vaše tijelo koristi željezo za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik u vaša tkiva. Tijekom trudnoće potrebna vam je dvostruka količina željeza koja je potrebna trudnicama. Vaše tijelo treba ovo željezo da stvori više krvi za opskrbu vaše bebe kisikom. Ako tijekom trudnoće nemate dovoljno zaliha željeza ili ne unesete dovoljno željeza, mogli biste razviti anemiju zbog nedostatka željeza. Mogli biste postati umorni. Anemija s teškim nedostatkom željeza tijekom trudnoće također povećava rizik od preranog poroda, rađanja djeteta male porođajne težine i postporođajne depresije. Dobri izvori: Nemasno crveno meso, perad i riba dobri su izvori željeza. Ostale mogućnosti uključuju žitarice obogaćene željezom za doručak, grah i povrće. Željezo iz životinjskih proizvoda, poput mesa, najlakše se apsorbira. Da biste poboljšali apsorpciju željeza iz biljnih izvora i dodataka, spojite ih s hranom ili pićem bogatim vitaminom C – poput soka od naranče, soka od rajčice ili jagoda.

Folat i folna kiselina – Spriječite urođene nedostatke Folat je vitamin B koji pomaže u prevenciji oštećenja neuralne cijevi, ozbiljnih abnormalnosti mozga i leđne moždine. Sintetički oblik folata koji se nalazi u dodacima i obogaćenoj hrani poznat je pod nazivom folna kiselina. Dokazano je da dodatak folne kiseline smanjuje rizik od preranog porođaja. Utvrđene žitarice izvrstan su izvor folne kiseline. Lisnato zeleno povrće, agrumi i sušeni grah i grašak dobri su izvori folata prirodnog porijekla

Jod je potreban za stvaranje hormona u štitnoj žlijezdi. Glavni izvori joda su ribe i riblje ulje. Dnevna potreba za soli je 5g. Obično je u hrani ima i previše . Kuhinjska sol zadržava vodu u tijelu i prouzrokuje nastanak edema , a premalo soli smetnje vida povraćanje,poremećaj rada nadbubrežne žlijezde..

Vitamini u trudnoći su vrlo važni, a pripremom hrane velik se dio vitamina uništi. Hipovitaminoza može uzrokovati pobačaj, prerani porod, nepravilnosti u razvoju ploda.  Hrana koja se preporučuje trudnici treba biti raznovrsna . Od mesa se preporučuje piletina, govedina, teletina i riba. Uz to treba jesti jaja voće povrće crni kruh sadrži više vitamina i minerala. Maslac je izvor vitamina A a riblje ulje vitamina D.

Ne preporučuje se svinjetina, kobasice salame i sl. Sušeno i soljeno meso konzervirane ribe, i jaki začini. Slatkiše treba izbjegavati, alkohol i pušenje su zabranjeni jer mogu izazvati prerani porod i pojavu gestoza te zastoj u razvoju ploda. Posebnim željama trudnice treba se udovoljiti ako nisu suprotnosti s općim pravilima o prehrani trudnice.

Hidratacija je još jedna posebna prehrambena briga tijekom trudnoće. Kad ste trudni, vašem tijelu treba još više vode kako bi ostalo hidratizirano i podržavalo život u vama. Stoga je važno piti dovoljno tekućine svaki dan.

Može se reći da je ovo vrijeme razmišljanja i mentalnog adaptiranja na trudnoću.  S eteričnim uljima koji  imaju sposobnost duhovne i ljekovite energije na suptilan način će podržati i usmjeriti ,a uz holistički pristup šire svijest o jedinstvu tijela i duha.  Prvo tromjesečje trudnoće je idealno vrijeme za posjet kvalificiranom aromaterapeutu i fitoterapeutu.

Aromaterapija – pomoć kod tegoba trudnoće, poroda i dojenja

Aromafitoterapija kao saveznik sa stručnim terapeutom i izvedivim planom olakšava brojne tegobe i uljepšava  razdoblje trudnoće, poroda i dojenja. Uz individualan aromafitoterapeutski pristup koji ima veliki značaj, jer svaka žena ima individualne zdravstvene potrebe, eventualne kronične bolesti uz prateće simptome tijekom trudnoće, stoga se tretman i podrška fizičkom, emotivnom i duhovnom stanju žene kroz  trudnoću, porod, babinje i dojenje, uz prikladne doze eteričnih ulja prilagođava  na način primjene svakoj osobi zasebno.

2. tromjesečje trudnoće i tegobe

Drugo tromjesečje traje od 16 do 27 tjedna trudnoće i obuhvaća 12 tjedana. Tijekom 16 tjedna nastavlja se daljnji rast maternice koja se sada uzdiže nekih 2 poprečna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vrijeme maternica sadrži i 250ml plodove tekućine. Mliječne žlijezde započinju stvaranje mlijeka što dovodi do otjecanja i osjetljivosti dojki. Zbog povećanog dotoka krvi u dojke kao i intenzivnog razvitka alveola, dolazi do značajnog povećanja dojki, nerijetko se vide izražene vene, kao i sitne kvržice oko aerole koje se označavaju kao Montgomeryjeve kvržice.

Drugo tromjesečje označava i loša probava, opstipacija i žgaravica, proširene vene i hemoroidi, oticanje nogu, sklonost infekcijama urinarnog trakta,promjene u metabolizmu i povećanje apetita, nedostatak zraka kod napora, pojačano znojenje i svrbež. Od 20 tjedna trudnoće može se pojaviti kolostrum. Od 23 tjedna javljaju se Braxton-Hicksove kontrakcije.Preporučeni prirast tjelesne težine iznosi 230-340 g tjedno. Zbog povećanog volumena krvi dolazi do fiziološke anemije i pojačane sekrecije od nosne do vaginalne.

2 tromjesečje trudnoće i tegobe u trudnoći

S obzirom na to da je svaka žena i trudnoća individualna, pa tako i prateće tegobe, aromaterapeutskim pristupom se prema anamnezi ciljano djeluje na određenu tegobu u tijelu  prema kemotipu eteričnih ulja, ispravnoj dozi i indikaciji postiže željeno djelovanje.

Eterična i bazna ulja mogu se koristiti rektalno, vaginalno, dermalno tako djelujemo lokalno na tegobu, a iscjeljujuća moć mirisa djeluje umirujuće, putem limbičkog sistema i pomaže u opuštanju uma. Vibracija eteričnog ulja kombinirana s tehnikama aromaterapije osvještava i pronalazi smjer kako biti sa svojim emocijama.

Drugo tromjesečje najčešće je najljepše razdoblje trudnoće. Mučnine su iza vas, a beba juš nije dovoljno velika da poremeti statiku tijela i uzrokuje bol u leđima. To je razdoblje u kojem možete mnogo učiniti za pripremu i njegu kože iznutra i izvana. Jedite puno svježe hrane i ne zaboravite masnoće u obliku hladno prešanih ulja (npr. u salatama), orašastih plodova i slično. Za njegu kože izvana uvedite nove rituale kao što je piling kože jednom tjedno, blaga masaža stopala i dodatna njega za kožu trbuha.

U ovom razdoblju se može započeti sa  Aromaterapeutskom masažom glave i vlasišta u kombinaciji s eteričnim uljima i specijalno programiranom iscjeljujućom  glazbom gdje se postiže duboko opuštanje, a uz opuštajuće djelovanje  poboljšava se  cirkulaciju i fleksibilnost.

Fitoterapijskim pristupom koristimo izvor ljekovitih aktivnih tvari iz biljke, a primjenjuju se putem čajnih mješavina, kupki, obloga, sirupa i standardiziranih ekstrakata. Kod tegoba mučnine, zatvora, nadutosti postižu se dobri rezultati. U vrijeme trudnoće vrlo su česte urinarne infekcije koje mogu uzrokovati prijevremeni porod, te se ovoj tegobi pristupa vrlo oprezno. Savjet za biljnu terapiju se sugerira nakon uvida u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju (brisevi, urinokultura) i može se kombinirati sa službenom od strane liječnika, pa tako spajamo dva mehanizma djelovanja kad je to neophodno. Kod urinarnih infekcija bakterija ne može biti rezistentna na antibiotike i prirodne spojeve. Vrlo je važno naglasiti da se biljna terapija smije uzimati jedino nakon savjetovanja s kvalificiranom osobom jer primijenjena iz neznanja može  uzrokovati spontani pobačaj, kontrakcije maternice i mnoge druge neželjene nuspojave.

3. tromjesečje trudnoće i tegobe

Treće tromjesečje trudnoće nosi sa sobom veći prirast tjelesne težine, primjetnije pokrete bebe i izražajnije tegobe karakteristične za trudnice.

Treće tromjesečje traje od 28 tjedna do 40 tjedana, beba raste sve brže pokreti su češći i intenzivniji mogu se vidjeti i osjetiti polaganjem prstiju na trbuh.Povećava se pritisak na unutarnje organe. Sve tegobe koje ste osjećali u drugom tromjesečju sada mogu biti puno izraženije. Prirast na tjelesnoj težini je 500g tjedno. Zdrava trudnica koja ima zdravu trudnoću trebala bih nastaviti s uobičajenim dnevnim aktivnostima. Izbjegavati težak fizički posao (dizanje teških predmeta) dugotrajno sjedenje, stajanje i hodanje. Redovitim i umjerenim vježbama mogu se ublažiti ili potpuno ukloniti tegobe koje se javljaju u trudnoći, a također se može olakšati porod  i pripremiti tijelo na napore koji slijede. Zdrava trudnica s urednom trudnoćom može voditi normalan spolni život do puknuća vodenjaka. Trudnicama koje su imale spontane pobačaje ili prijevremeni porod ne preporučuje se spolni odnos  tijekom trudnoće. Kada navršite 37 tjedana trudnoće i s prvim danom tekućeg 38 tjedna nalazite se u terminu što znači da su beba i organizam majke spremni za porod. Od 37 tjedna počnite pratite djetetove pokrete. Od 38 tjedna trudnoće kontrole će biti u tjednim razmacima, a nakon navršenog 40tjedna svaka 2 dana. Od tada se prilikom svakog kontrolnog pregleda obavlja i kardiotokograf (CTG). CTG je kratica za zapis na kojem se elektroničkim putem bilježe otkucaji bebinog srca i usporedno time mišićna aktivnost maternice,odnosno trudovi.

3. tromjesečje trudnoće - tegobe u trudnoći

Ulazak u treće tromjesečje podrazumijeva pozamašan trbuh. U tom je razdoblju koža jako opterećena na trbuhu, bedrima, stražnjici i grudima. Tim dijelovima tijela treba posvetiti posebnu pozornost. Prirodna kozmetika čini puno za očuvanje prirodne ljepote kože i održava elastičnost te smanjuje stvaranje strija.

Fitoaromaterapijskim pristupom se može pružiti veliko olakšanje u tegobama trećeg tromjesečja trudnoće.

Individualan pristup daje smjernicu za preporuku biljne terapije i u ovom razdoblju se može  započeti  s nekim tehnikama aromaterapije kao:

  • masaža međice baznim i eteričnim uljima u kombinaciji s vježbama dna male zdjelice postižemo bolju elastičnost i trudnica nauči opustiti mišiće što je u porodu važan čimbenik

Aromaterapeutske masaže donjeg dijela leđa smanjuju bolove i pritisak

  • Tehnike dirigiranog disanja u kombinaciji s eteričnim uljima rezultiraju dubljom koncentracijom i sigurnosti da nije bespomoćno prepuštena trudovima, ostvaruje se svjesnija komunikacija s primaljom, a eterična ulja na suptilan način podržavaju i daju osjećaj sigurnosti i emocionalno pripremaju rodilju na prvi kontakt s bebom.

U posljednjim danima pred porođaj uz vježbe disanja afirmacije,  terapeutski razgovori, te meditacije s eteričnim uljima pomoći će otkloniti brigu i tjeskobu, unijeti vjeru i radost i pripremiti  vas da u porod uđete spremni.

Aromaterapija je od velike pomoći tijekom trudnoće, blagodati njene primjene mogu ublažiti i otkloniti neugodne tegobe poput strija, anksioznosti, umora, bolova,otečenih nogu i ruku. Ima relaksirajuće i njegujuće svojstvo, a alternativne tehnike aromaterapije  omogućuju da proniknete duboko u sebe i pronađete mir. Trudnoća, porod, prvi kontakt s bebom i dojenje proživjet ćete i doživjeti na radosniji i svjesniji način.

Cjeloviti pristup u olakšavanje tegoba trudnoće

Holistična pristup trudnoći i porodu prepoznaju utjecaj uma i duha, kao i fizičkog tijela, na iskustvo trudnoće i rođenja. Tjelesno zdravlje, vrijednosti i uvjerenja, odnosi, emocionalno blagostanje i duhovnost utječu na trudnoću i rođenje. Zauzvrat, iskustva trudnoće i rođenja utječu na tijelo, um i duh.

Holistički pristup također prepoznaje da je žensko tijelo prirodno stvoreno da zatrudni i rađa dijete. Vjeruje prirodnom napredovanju trudnoće i poroda.Počinje s najmanje invazivnim pristupom, ali po potrebi koristi čitav niz terapija. Holistički pristup poštuje uobičajene procese trudnoće i poroda, ali prepoznaje potrebu za pomoći ako je to potrebno. Svaka trudnica je jedinstvena i zahtijeva individualni pristup i njegu. Uključuje upotrebu integrativnih terapija za sprečavanje ili liječenje uobičajenih nelagoda i komplikacija u trudnoći, na način koji je u skladu sa sustavom vjerovanja pacijenta.

Ljekovito bilje

Za razliku od konvencionalnih licenciranih lijekova, prakse biljnog liječenja obično nisu potkrepljenje studijama učinkovitosti, djelotvornosti i sigurnosti, što izaziva zabrinutost zbog potencijalnih rizika povezanih s njihovom primjenom, posebno u visoko rizičnih trudnica. Unatoč nedostatku znanstveno utemeljenih dokaza, upotreba biljnih proizvoda za rješavanje tegoba povezanih s trudnoćom uobičajena je zbog zajedničke ideje da su bez toksičnih učinaka i nuspojava jer su “prirodni”. Nedostatak zabrinutosti zbog upotrebe biljnih lijekova tijekom trudnoće pojačan je nedostatkom propisa u njihovoj preporuci. Međutim, biljni lijekovi nisu bez nuspojava. Ljekovito bilje i biljni lijekovi sadrže tvari koje mogu biti toksične za ljudsko tijelo i fetus.

Potencijalni učinci neselektivne upotrebe ljekovitih biljaka su embriotoksičnost, teratogeni i abortivni učinci. Neki biljni sastojci mogu prijeći placentu i doći do fetusa. Poznato je da fitokemikalije i njihovi metaboliti potiču stimulaciju kontrakcije maternice i neravnotežu hormona što može rezultirati pobačajem. Promjene hormonskog profila mogu utjecati na začeće, potaknuti teratogenu aktivnost i zaustaviti trudnoću ili proizvesti urođenu malformaciju. Zbog širokog raspona načina djelovanja fitokemikalija, neke ljekovite biljke mogu biti sigurne za upotrebu tijekom određenih trimestra trudnoće, a štetne u drugim fazama.Zato kao što ne postoje dvije iste osobe tako ne postoje ni dvije iste trudnoće. Individualan savjet stručnjaka omogućit će vam veće dobrobiti te veću sigurnost.

Zaključak

Nježna tjelovježba, zdrava prehrana i puno sna bit će vrlo korisni za povećanje i održavanje energije tijekom trudnoće. Normalno je tijekom prvog tromjesečja doživjeti jak umor zbog promjene hormona i brzog rasta fetusa, te u trećem tromjesečju zbog dodatne težine.

Naglašavam da je iznimno važna povezanost uma i tijela jer postoje brojne potvrde da su krvne žile maternice jako osjetljive na djelovanje podražaja simpatičkog živčanog sustava. Psihološki činitelji  strah tjeskoba i stres zatim nedostatak partnerove podrške i razumijevanja, nesposobnost da žena vidi sebe kao majku, negativna uvjerenja o porođaja upozoravaju da porod može imati neku hitnu intervenciju. Ženi se može pomoći da proradi određene stresove koji mogu ostaviti tako dubok trag na njezinom tijelu i nerođenoj bebi.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts