Aromaterapija kao pomoć u liječenju vaginalnih infekcija

  • Aromaterapija kao pomoć u liječenju vaginalnih infekcija

Vaginalne infekcije su čest problem kod spolno aktivnih žena.
Upale su posljedica infekcije bakterijama i gljivicama koji zahvaćaju rodnicu te dovode do oboljenja maternice i jajnika.

Najčešći simptomi vaginalnih infekcija su:

  • svrbež i peckanje u predjelu vagine

  • obilan iscjedak neugodnog mirisa

  • bolni spolni odnosi

  • promjena boje iscjetka (zelenkast, sirast)

  • bradavice u blizini rodnice

  • crvenilo i pečenje

Najčešći simptomi vaginalnih infekcija

Da bi točno prepoznali uzročnike vaginalnih infekcija potreban je pregled kod specijaliste ginekologa, te na temelju pregleda i eventualno dodatnih ciljanih pretraga postavlja se prava dijagnoza i adekvatno liječenje.

Uz konvencionalno liječenje vaginalnih infekcija možemo djelovati i aktivnim spojevima iz biljaka. Na ovaj način spajamo dva mehanizma djelovanja koji se pokazao vrlo djelotvoran.

Na koji način fito i aroma terapija pomažu u liječenju urogenitalnih infekcija?

Fitoaromaterapijski pristup infekcijama urogenitalnog sustava podrazumijeva uzimanja detaljne anamneze, pregled kod specijaliste ginekologa – suradnika našeg stručnog tima ili u slučaju dolaska s već kompletnom medicinskom obradom tada konzultiramo jednog od naših liječnika.

Pokazalo se da posebno djelotvorni vagitoriji kemotipizirajućih eteričnih i baznih ulja pokazuju zadivljujuće rezultate u otklanjanju promjena u stanicama. Vaginalete pomažu i kod infekcija chlamydia trachomatis, ureaplasma mycoplasma, ponavljajuće gljivične i bakterijske infekcije ili kao njega sluznice nakon kirurških zahvata i kod atrofije sluznice kod starije populacije žena.

Vaginalete

Za uspješno tretiranje urogenitalnih infekcija primjenjuju se eterična ulja s izraženim antivirusnim, antibakterijskim i protugljivičnim djelovanjem. Kemijski spojevi su oksidi, monoterpenski alkoholi, fenoli i ketoni, koji osim što djeluju na gljivice i bakterije pokazuju odlične rezultate u liječenju infekcija HPV i herpes simplex virusom.

Kemijski spojevi u uljima uz precizno doziranje sinergijski djeluju na mnoge vrste virusa, bakterija i gljivica

Kod prisutnosti cervikalne intraepitalne displazije koja se označava kraticom – CIN, a prema stupnju zahvaćenosti razlikujemo: CIN I (blaga displazija), CIN II (umjerena displazija), CIN III (teška displazija), te kod kronične ili perzistirajuće HPV infekcije potrebno je paralelno uz lokalnu terapiju fitoaromaterapijskim vaginaletama uzimati i pripravke za poboljšanje imuniteta.

Jedna od biljaka koja pokazuje izvrsne rezultate je ehinaceja, te adaptogene biljke sibirski ginseng, oleokapsule i probiotici.

Za ovakav pristup nužan je nadzor specijalista ginekologa uz dodatne pretrage koje će odrediti liječnik (cervikalni brisevi, kolposkopija…) Prema nalazu, liječnik utvrdi o kojem se stupnju promjene radi, nakon čega možemo spajati konvencionalno i komplementarno liječenje i tako dolazimo do učinkovitog i ispravnog tretmana.

Jedna od biljaka koja pokazuje izvrsne rezultate je ehinaceja, te adaptogene biljke sibirski ginseng, oleokapsule i probiotici.
Individualan pristup je važan jer učestalost infekcija određuje duljinu terapije, vrste HPV-a, podnošenju eteričnih ulja, a moram napomenuti da je iznimno važan i emocionalni status žene.

Cjelovit pristup u liječenju vaginalnih infekcija

Neka istraživanja su pokazala da žene koje su bile pesimistične, promjene u Papa testu su se pogoršavale i displazija je napredovala, dok žene koje su se nosile na optimističniji način u stresnim situacijama promjene u Papa testu nisu napredovale ili su se poboljšavale. Potiskivanje tjeskobe se uvijek očituje na fizičkoj razini, pa možemo spomenuti i migrene, bolove u koštanom sustavu i mnoge druge, zato je od iznimne važnosti cjelovit pristup svakoj osobi, te osvještavanje potisnutih emocija i izlaza iz takvih situacija.

U radu s klijentima uvijek ističem važnost individualnog pristupa i duboko sagledavanje određene tegobe, te razumijevanju tjelesnih, emotivnih, energetskih i duhovnih procesa koji u konačnici daju najbolje rezultate!

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Drugi članci o vaginalnim infekcijama iz našeg Bloga

Load More Posts