Snaga biljaka u liječenju vaginalnih infekcija

By |2022-05-19T00:32:25+01:0010 listopada, 2021|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , , |
 • Snaga biljaka u liječenju vaginalnih infekcija

Vaginalne infekcije predstavljaju pojam koji obuhvaća niz različitih infekcija rodnice dok se vulvovaginitisi odnose na upalu vulve – vanjskog dijela spolnog organa žene. Vaginitis je upala ili infekcija vaginalnih tkiva koja može rezultirati iscjetkom, svrbežom i boli.  Uzrok je obično promjena normalne ravnoteže vaginalnih bakterija. Smanjena razina estrogena nakon menopauze i neki poremećaji kože također mogu uzrokovati vaginitis.

Najčešće vrste vaginitisa su:

Vrste vaginalnih infekcija

Bakterijske infekcije

Ovo je  najčešći uzrok vaginitisa i rezultat je promjene vaginalne flore od normalnih bakterija koje se nalaze u vašoj rodnici, pa do prekomjernog rasta jednog od nekoliko drugih organizama.

Obično su bakterije koje se normalno nalaze u rodnici (laktobacili) održavaju rodnicu lagano kiselom, a kada se smanji broj laktobacila, a povećava koncentracija anaerobnih bakterija koje postanu previše brojne, narušavaju ravnotežu, uzrokujući bakterijsku infekciju. Najčešće su Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis i  ureaplasma urealyticum.

Simptomi bakterijske infekcije su sivo-bijeli iscjedak, osjećaj žarenja kod mokrenja, miris koji se često opisuje kao riblji miris, mogao bi biti očitiji nakon spolnog odnosa.

Ova vrsta vaginitisa povezana sa spolnim odnosom – spolno aktivnih žena ali se javlja i kod žena koje nisu spolno aktivne. Bakterijske vaginalne infekcije mogu dovesti do rastuće intrauterine infekcije, pa mogu igrati važnu ulogu u patogenezi spontanih pobačaja i prijevremenih porođaja.

Gljivične infekcije

Gljivične vaginalne infekcije su najčešće uzrokovane Candidom koje se smatraju normalnom vaginalnom florom. Kad dođe do porasta njihova broja rezultiraju  gljivičnom upalom, a kada se proširi na vanjsko spolovilo stidnicu (lat. vulvu) nastaje vulvovaginitis. Iako su neugodne, ove su infekcije česte.  Gubitak kemijske ravnoteže u rodnici može uzrokovati umnožavanje gljivica. To se može dogoditi iz puno razloga.

Najznačajniji čimbenici rizika su trudnoća, dijabetes melitus, dugotrajna primjena antibiotika i citostatika, hormonalna terapija i idiopatska ili stečena stanja imunodeficijencije.

Najčešći simptomi su: pečenje, svrbež, crvenilo i bijeli iscjedak iz rodnice poput kravljeg sira. Svrbež u rodnici obično se pogoršava što duže imate infekciju. Spolni odnos može biti neugodan ili bolan.

Trihomonijaza – je čest uzročnik vaginitisa, a uzrokuje ga parazit Trichomonas vaginalis. Spolno prenosiva je bolest koja se javlja samostalno ili u kombinaciji s drugim spolno prenosivim bolestima. Češće zahvaća žene koje i pozitivnim  nalazom u rodnici mogu i nemati simptome. Ako je muškarac prenosnik većinom u 80% slučajeva prenijet će ga partnerici. Simptomi su  obilan vaginalni iscjedak zelenkasto žute boje neugodnog mirisa, bol pri mokrenju i učestalo mokrenje, svrbež peckanje, krvarenje nakon odnosa. Simptomi kod muškarca  mogu biti su svrbež ili iritacija unutar penisa, tanak bijeli iscjedak iz penisa, bol kod mokrenja i spolnog odnosa, potreba za češćim mokrenjem.

Virusni vaginitisi

Virusni vaginitis je upala koju uzrokuje virus, poput virusa herpes simplex (HSV) ili humanog papiloma virusa (HPV), koji se širi spolnim odnosom. Virusi su čest uzrok vaginitisa. Jedan oblik uzrokovan virusom herpes simplex (HSV) naziva herpesnom infekcijom. Vidljive su na vulvi ali povremeno su unutar rodnice i mogu se vidjeti samo tijekom ginekološkog pregleda. Ove se infekcije šire spolnim kontaktom. Izbijanje HSV-a često je povezano s emocionalnim stresom.

Primarni simptom herpes vaginitisa je bol povezana s lezijama ili ranama.

Humani papiloma virus (HPV): drugi izvor virusne vaginalne infekcije je humani papiloma virus također se može prenijeti spolnim odnosom. Razlikujemo više od 100 tipova ovog virusa, a većina ljudi i ne zna da su nosioci ovog virusa. Većinom se dijagnosticira na osnovu abnormalnog papa testa i brisa vrata maternice na HPV. Tipove virusa tj. visoki rizik onaj koji uzrokuje značajnije promjene na abnormalnosti stanica koji se dijagnosticiraju Papa testom te takve infekcije mogu dovesti do karcinoma vrata maternice, anusa i penisa. Drugi tip virusa označujemo kao niski rizik koji uzrokuje genitalne bradavice (kondilomi) i imaju specifičan izgled jer nalikuju na cvjetaču. Bradavice se mogu nalaziti u rodnici, preponama, vulvi i rektumu. Bradavice su obično bijele do sive boje, ali mogu biti ružičaste ili ljubičaste.

Neinfektivni vaginitis

Atrofični vaginitis – više od 70% žena u nekoj fazi svoga života ima simptome urogenitalne atrofije. Atrofični vaginitis je neinfektivni oblik vaginitisa koji je rezultat smanjenja hormona.

Lijekovi poput inhibitora kod određenih stanja kao što su endometrioza i karcinomi dojke mogu drastično smanjiti razinu estrogena  i izazvati atrofiju.

I drugi  čimbenici mogu pridonijeti suhoći kao što su lijekovi poput antibiotika i steroida, upotreba spermicida i nekontrolirani dijabetes.

Rodnica postaje suha, a zbog suhoće spolni odnosi postaju bolni, može se javiti sukrvica i svrbež. To se događa prvenstveno tijekom perimenopauze i postmenopauze ali i ranije zbog kirurškog odstranjenja jajnika.

Faktori rizika vaginalnih infekcija

Fiziološki ili vanjski čimbenici koji mogu povećati rizik od neravnoteže vaginalne flore, a time i infekcije, uključuju sljedeće:

 • Antibiotici
 • Pušenje
 • Neispravno ili pretjerano pranje intimnog područja
 • Hormonske promjene kao rezultat trudnoće, primjene kontracepcije ili menopauza
 • Nezaštićeni odnos
 • Stres
 • Sauna ili bazen
 • Sintetička ili uska odjeća donjeg rublja
 • Omekšivači
 • Ispiranje rodnice

Prevencija

Mnogo različitih čimbenika utječe na zdravlje rodnice, a mi smo ovdje saželi najvažnije:

 • Vagina je imunološko sučelje od najveće važnosti za žensku ravnotežu i udobnost. O njezinoj cjelovitosti ovisi zaštita prostora od svih mikrobnih prodora poput candida albicans, virusa humanog papiloma – HPV infekcija i drugih kao što su klamidija, trihomonas  ili mikoplazma… Döderleinova flora vrlo je aktivna bakterijska populacija i od ključne važnosti za prevenciju ponekad vrlo ozbiljnih patologija
 • Snažan imunološki sustav jednak je “snažnoj” rodnici. Moćan imunološki sustav potiče zdravu vaginalnu floru. Postoji mnogo različitih načina za potporu imunološkom sustavu a to su: tjelovježba, zdrava i uravnotežena prehrana, dodaci prehrani te sklad i ravnoteža između uma i tijela.
 • Prehrana ima ogroman utjecaj na zdravlje rodnice. Postoje namirnice koje mogu poremetiti ravnotežu rodnice i stoga omogućiti kolonizaciju rodnice lošim bakterijama. Zdrave masti poput orašastih plodova, maslinovog ulja ili avokada imaju pozitivan učinak na naš obrambeni sustav. Oni također podržavaju metaboličke procese, razvoj staničnih stijenki i proizvodnju hormona. Konzumacija hrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata se pokazala učinkovitom strategijom kada su u pitanju gljivične infekcije. S druge strane, šećer nije  dobar za mikrobiom. Djeluje kao izvor hrane za loše bakterije u crijevima koje naknadno mogu doći do rodnice. Vaša usta također mogu ukazivati na stanje vaše vaginalne flore. Ako ste žedni, možete pretpostaviti da je i vaša rodnica. U tom smislu: pobrinite se da pijete dovoljno!
 • Pokušajte u potpunosti izbjegavati umjetne hormone. Meso i mliječni proizvodi iz prehrambene lanaca trgovina obično sadrže umjetno stvoreni hormon ksenoestrogen koji može poremetiti vašu prirodnu ravnotežu hormona. Pokušajte jesti organsku hranu. Probavni sustav jedan je od najvažnijih sustava u organizmu. Preko njega dobivate sve potrebne hranjive tvari koje su vašem organizmu potrebne da bi izgledali i osjećali se dobro.

Fitoaromaterapijski pristupi u prevenciji infekcija rodnice

 • Potrebno je održavati blago kiselu vrijednost pH rodnice. Probiotičkim preparatima se unose različite vrste bakterija odabrane  za njihovo sinergijsko djelovanje dok se ne uspostavi ravnoteža rodnice.
 • Antimikotična i antibakterijska kontrola kombinacijom eteričnih ulja i baznih ulja, čija vaginalna i vanjska upotreba također sudjeluje i u njezi te doprinosi  vračanju prirodne vlažnosti u slučaju suhoće rodnice koja se također susreće tijekom atrofičnog vaginitisa ili iritacija.
 • Prevencija recidiva jačanjem i obnavljanjem imuniteta djelovanjem ekstrakata iz nekoliko biljaka

Fitoaromaterapija u liječenju vaginalnih infekcija

 • Ponovna opskrba vaginalne flore probiotičkim preparatima kojima se unose različite vrste bakterija odabrane za njihovo sinergijsko djelovanje dok se ne uspostavi ravnoteža rodnice.
 • Vaginalna i vanjska primjena sinergije eteričnih ulja i baznih ulja koje imaju antimikotično, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.
 • Oralna primjena oleokapsulama koje sadrže eteričnih ulja i bazna ulja.
 • Uzimanje biljaka u obliku ekstrakata koje pokazuju imunomodulatorno  i antivirusno djelovanje te služe i kao prevencija recidiva.

Liječenja atrofičnog vaginitisa

 • Hormonsko uravnoteženje kombinacijom ekstrakata biljaka aktivnih na posljedice menopauze
 • Poboljšanje obnove sluznice kombinacijom eteričnih ulja i baznih ulja i ostalih komponenti čija vanjska i unutarnja primjena također pridonosi podmazivanju, reepitelizaciji i obnovi tkiva.
Želimo istaknuti da svaka intenzivna upotreba eteričnih ulja ne bi se trebala temeljiti na ad hoc savjetima, već zahtijeva odgovarajuće znanje i stručno savjetovanje te bi trebala biti namijenjena određenim indikacijama s jasnim ishodima na umu. Individualnim pristupom i stručno vodstvo fitoaromaterapeuta sa suradnjom liječnika nudi mogućnost stvaranja inovativne formule za specifične potrebe pojedinca. Fitoaromaterapeut u profesionalnim uvjetima uz poznavanje farmakologije eteričnih ulja, pravilnog doziranja, poznavanja ljudske fiziologije, može odrediti procjenu rizika i koristi te prosuditi o prikladnosti aromafitoterapije u usporedbi s drugim mogućnostima liječenja. Javite se i izradit ćemo biljnu terapiju najbolju za vas prema vašem cjelokupnom zdravstvenom stanju.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Drugi članci o vaginalnim infekcijama iz našeg Bloga

Load More Posts