Ljetni period donosi nam osvježavajuće trenutke kupanja u bazenu, moru, sunčanje, uživanje u zvijezdama kasne noći… Ljeto prati neugodno zujanje i ubode komaraca. Plivanje je jedna od korisnih strategija da se obranite. Želite li sjediti i opušta ti se prirodni repelenti protiv komaraca daju izvrne rezultate.

Koga komarci najviše grizu?

Ne postoji apsolutno saznanje o onome što komarce privlači. Nekad je to kombinacija bakterija i znoja, a nekad drugi mirisi ili količina ugljičnog dioksida kojeg ispuštamo. Studije pokazuju da osobe s krvnom grupom 0 privlače najviše komaraca, čak i dvostruko više nego one s krvnom grupom A. Stvar je malo kompliciranija pa osim krvne grupe ulogu igra i genetika.

Količina ugljičnog dioksida koje naše tijelo ispušta dok sagorijeva energiju je jedan od dominantnijih faktora kod privlačenja komaraca.

Fizička aktivnost povećava tjelesnu temperaturu i ispuštanje ugljičnog dioksida, što nas čini poželjnijim komarcima.

Komarac

Kako nam biljke mogu pomoći?

Ljudi već dugo koriste biljke i biljne derivate kako bi odvratili insekte ili liječili ugrize koje ostavljaju iza sebe. Još su drevni grčki i rimski znanstvenici pisali su o korištenju biljaka na koži i odjeći, tako da nas i ne čudi što eterična ulja u današnjoj kulturi ulaze u borbu protiv uboda komaraca!

Kako koristiti eterična ulja kao repelent?

Eterična ulja imaju brojne prednosti. Od olakšavanja stresa, preko mirnog sna, do ciljanog djelovanja na određenu tegobu u tijelu. Kao i svaki proizvod, ni sva eterična ulja nisu jednaka u kvaliteti, pa treba obratiti pozornost na podatke koji moraju biti navedeni na deklaraciji. Podaci koji moraju biti navedeni su:

  • Latinsko ime vrste i roda biljke
  • Dio biljke iz kojeg je eterično ulje dobiveno
  • Način na koje je ulje dobiveno
  • Kemotip

Eterična ulja su vrlo moćna te ako s upuštate u primjenu eteričnih ulja bez stručnog nadzora vrlo je važno educirati se o njima. Trebali bi i razumjeti deklaraciju proizvoda. Ovo je jedini način da nabavite kvalitetno eterično ulje koje će imati dobro djelovanje i koje vam neće naškoditi. Na internetu postoje brojni recepti za spravljanje proizvoda s eteričnim uljima. Svakako bih napomenula da ne miješate više od tri ulja te da istražite njihovu namjenu prije upotrebe. U svome terapeutskom radu uvijek naglašavam važnost individualnog pristupa i stručne izrade biljnih pripravaka jer tako dolazimo do uspješnih rezultata i sigurnosti kojoj svi težimo.

Koji mirisi odbijaju komarce?

Postoje neki mirisi koje komarci vole, pa ako imamo taj miris u svom dvorištu to je i pozivnica za ove dosadne štetočine. Mirisi koji odbijaju komarce su: javanska citronela, bosiljak, ružmarin, limunski eukaliptus, lavanda, limunska trava, vetiver, biljno ulje neema. Postoji i pregršt drugih eteričnih i biljnih ulja prema kojima ova stvorenja imaju averziju.

Što kada vas komarci ugrizu?

Međutim, kada vas komarci ugrizu postoje i biljke koje pomažu kod svrbeža.
Ulje paprene metvice ima osjećaj hlađenja na koži. Ulje čajevca djeluje antibakterijski, antifungalno i protuupalno. Ulje lavande poznato je po svom umirujućem učinku, a miris lavande komarci mrze pa to može spriječiti i buduće ugrize! Ulje kamilice još je jedan borac protiv upale i infekcije.

Možete napravite nekoliko kockica leda od kamilice tako što ćete spraviti čaj od kamilice, a zatim ga zamrznite u ladici za kockice leda. Hladnoća u kombinaciji s kamilicom pomoći će ublažiti svrbež!

Prirodna pomoć protiv komaraca sastoji se od eteričnih ulja i eliminira komarce i krpelje, a uljne mješavine dodatno njeguju kožu.

Uljna mješavina protiv komaraca:

  • 100ml baznog ulja lješnjaka (Corylus avellana)
  • 30 kapi javanske citronele (Cymbopogon winterianus)
  • 40 kapi lavande (Lavandula angustifolia)
  • 20 kapi limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora)

Dobro promućkati i namazati izložene dijelove kože. Ne nanositi na lice!

Prirodna pomoć protiv komaraca sastoji se od eteričnih ulja

Zaštitu na otvorenom možete postići aroma lampicom u koju se nakapa desetak kapi ulja citronele. Uz kemijski sastav eterična ulja imaju i energetski aspekt. Eterično ulje citronele svojim mirisom i vibracijom štiti od negativnih i iscrpljujućih energija. Poziva na prisutnost i stvara pozitivno energetsko polje.

U terapeutskom radu koristim različite pristupe i tehnike primjene eteričnih ulja u svrhu održavanja zdravlja tijela i uma. Na koji god način koristili eterična ulja ostvarit ćete dobrobiti za svoje tijelo i dušu. Danas postoje mnoga znanstvena istraživanja koja potvrđuju njihovu terapeutsku vrijednost. Eterična ulja osim što ostvaruju odlične rezultate kod određenih tegoba u tijelu mogu otkriti i osjećaje i misli koje prebivaju u vama, a možda ih niste svjesni.

Dopustite da vas eterična ulja odvedu na ono najljepše putovanje, a to je istraživanje sebe samih!

Kontaktirajte nas za naše prirodne tretmane.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116