Lavanda (lat. lavanda augustifolia) je biljka koja se stoljećima cijeni zbog svoje slatke arome i ljekovitih svojstava. Slatki miris lavande prepoznat je već tisućama godina.

Riječ lavanda dolazi od latinskog izraza lavera, što znači “oprati”. Lavanda je član porodice metvica, a nalazi se u mediteranskoj regiji, sjevernoj i istočnoj Africi i dijelovima Indije. Lavanda raste kao grm i ima prekrasne bijele, ljubičaste i plave cvjetove tijekom ljeta i jeseni. Biljka lavande pojavila se u mnogim drevnim civilizacijama.

Različite sorte lavande

Lavanda

Rod Lavandula je podrijetlom iz zemalja koje okružuju Sredozemno more i južnu Europu preko sjeverne i istočne Afrike i zemalja Bliskog istoka do jugozapadne Azije i jugoistočne Indije. Uključuje više od 30 vrsta, desetine podvrsta i stotine hibrida i odabranih sorti.

Razne lavande imaju slična etnobotanička svojstva i glavne kemijske sastavnice.

Različite sorte ove biljke variraju u visini mada neke mogu s godinama rasti. Lavanda je podijeljena u četiri glavne kategorije:

 1. L. angustifolia, uobičajeno poznata kao engleska lavanda, otporna na mraz vrsta koja ima mnogo lijepih sorti, navika i boja cvijeta (ranije poznata kao L. vera ili L. officinalis);
 2. L. stoechas je velika biljka sa zelenkasto-sivim lišćem i kasnim cvjetanjem vrlo jakog mirisa (ponekad poznatog i kao francuska lavanda);
 3. L. latifolia, mediteranska trava poput lavande; i
 4. L. intermedia, je nastala križanjem između L. latifolia i L. angustifolia.

Sastojci lavande

Glavni sastojci lavande su linalool, linalil acetat, 1,8-cineol B-okimen, terpinen-4-ol i kamfor. Međutim, relativna razina svakog od ovih sastojaka varira u različitim vrstama. Ulje lavande, dobiveno iz cvjetova Lavandula angustifolia (porodica: Lamiaceae) parnom destilacijom, sastoji se uglavnom od linalil acetata, linaloola, lavandulol, 1,8-cineol, lavandulil acetat i kamfor.

Ulje lavande

Ulje lavande je slatkastog mirisa. Koristilo se još u davnim vremenima u Egiptu, Grčkoj i Rimu. Rimski vojnici su biljku lavande koristili za pranje odjeće te kako bi im voda na kupaonici ugodno mirisala. Ulje lavande koristilo se u Grčkoj kao parfem. U Rimu se lavanda uobičajeno koristila za ljekovito liječenje. Lavanda se lokalno koristila i u drevnim rimskim društvima, u vodi za kupanje i u homeopatskim sredstvima za odbijanje insekata. Drevni redovnici uzgajali su cvjetove lavande kako bi ih koristili kao ljekovito bilje tijekom srednjeg vijeka.

Zahvaljujući blagotvornim svojstvima sprečavanja infekcije, lavanda je u nedostatku drugih lijekova tijekom ratova često korištena u previjanju rana. Ublažavala je infekcije i bolove.

Lavanda 2

Francuski kemičar Rene – Maurice Gattefosse nakon zadobivenih opekotina iskusio iznimno ljekovito svojstvo lavande. Napisao je i prvu knjigu o eteričnim uljima, te se smatra i tvorcem termina aromaterapija.

Ljekovita i terapeutska svojstva lavande

Lavanda ima mnoga terapeutska i ljekovita svojstva, i to od opuštanja do liječenja infekcija, opekotina, ujeda insekata i grčeva. Nekoliko ispitivanja na životinjama i ljudima sugeriraju anksiolitička, sedativna, analgetska, antikonvulzivna i neuroprotektivna svojstva lavande. Ova su istraživanja podigla mogućnost oživljavanja terapijske učinkovitosti lavande u neurološkim poremećajima.

Primjena lavande u aromaterapiji

Ulje lavande i njezine glavne komponente linalool i linalil acetat koriste se u aromaterapiji. Lavandu tako možemo primjenjivati udisanjem, prilikom masaže, u vagitorijima, oblozima itd..

Antiseptička i protuupalna svojstva

Za razliku od drugih eteričnih ulja koja se koriste u aromaterapiji, ulje lavande može se nanositi nerazrijeđeno na koži. Ulje lavande ima antiseptička i protuupalna svojstva koja se mogu upotrijebiti za liječenje manjih opeklina i uboda. Neke studije sugeriraju da lavanda može pomoći kod probavnih problema kao što su mučnina, povraćanje, uznemireni želudac.

Smanjenje anksioznosti, opuštanje i bolje raspoloženje

Smatra se da inhalirana lavanda djeluje putem limbičkog sustava, posebno amigdale i hipokampusa. Linalool i linalil acetat brzo se apsorbiraju kroz kožu nakon topikalne primjene masažom. Lavanda utječe na ljudski EEG uzorak praćen njenim anksiolitičkim učinkom. Navodi se da udisanje lavande (razrijeđene do 10% koncentracije) tijekom 3 minute povećava alfa snagu EEG-a jer smanjuje anksioznost i dovodi do boljeg raspoloženja. Povećanje valne aktivnosti theta (4–8 Hz) i alfa (8–13 Hz) može uzrokovati niz općih efekata opuštanja i može se inducirati kemijskim i nekemijskim tehnikama. Pokazano je da je tijekom udisanja s lavandom (razrijeđenom u 10% koncentraciji) kod 20 sudionika snaga aktivnosti theta i alfa vala značajno povećana u svim regijama mozga.
Ovo je istraživanje otkrilo opuštajuće učinke s povećanjem aktivnosti alfa valova nakon primjene lavande; što ukazuje na EEG dokaz opuštanja aromaterapijom lavande.

Duhovno i emocionalno iscjeljivanje

Lavanda opušta vaš um i tijelo. Pomaže da u postizanju dublje duhovne veze kroz meditativni rad. Ulje lavande pruža duhovno iscjeljivanje, a nježnost lavande potiče samilost te istovremeno pomaže u smirivanju duboke tuge. Lavanda daje osjećaj ravnoteže i emocionalnog blagostanja. Lavanda potiče osjećaj spokoja i mira te omogućuje da ostanete mirni u doba stresnih situacija te oslobađa energetske blokade. Prema sustavu naša tijela se sastoje od sedam energetskih centara zvanih Čakre u kojima naša energija teče.

Primjena lavandinog ulja

Ulje lavande je čest sastojak naših biljnih pripravaka.

Vođene meditacije s lavandom i drugim eteričnim uljima

S klijentima uz vođene meditacija s lavandom i drugim eteričnim uljima povećavamo unutarnju snagu smirivanjem uma i osvještavanjem dubljeg osjećaja sebe. Svako eterično ulje ima jedinstven miris i energiju te ima sposobnost podržati nas u različitim životnim situacijama. Intuiciju i duhovno razumijevanje mogu se pojačati ako svoju meditaciju podržimo i eteričnim uljem s kojim rezoniramo. Izrađujemo plan i program specijaliziran prema vašem stanju i potrebi a s vježbama i tehnikama razvijamo sposobnosti koje će unaprijediti i preobraziti vaš svakodnevni život. Podizanjem svjesnosti uviđamo odnos uma i tijela što nas približava razumijevanju uzroka naših fizičkih bolesti i poremećaja.

Donosimo i nekoliko jednostavnih načina kako lavandu uključiti u svoju svakodnevnu rutinu:

 • Upotrijebite nekoliko kapi u svojoj kupki kako biste se opustili i smirili um.
 • Prije spavanja nakapajte nekoliko kapi ulja lavande na jastuk.
 • Koristite kap lavande u nekom nosivom ulju za glavobolju.
 • Dodajte malo lavande u losion za tijelo ili ulje za masažu za smirujuće učinak.
 • Dodajte nekoliko kapi lavande ulju lješnjaka i očistite lice.
 • Dodajte nekoliko kapi na pamučnu krpu u vašoj sušilici.
 • Očistite svoje energetsko polje utrljavanjem nekoliko kapi ulja lavande u lukove svojih stopala.
 • Uravnotežite energetsko polje nježnim masiranjem nekoliko kapi ulja lavande na vanjsko uho.
 • Nakapajte par kapi lavande u difuzor i pustite da miris ispuni prostoriju, izdahnite sve negativne misli.

Pozitivna vibracija ulja od lavande

Lavandino ulje je oduvijek pružalo puno koristi te nije ni čudo što ga ljudi i danas tako široko koriste. Bilo da ga upotrebljavate za pomoć u liječenju ozljeda ili putem mirisa lavanda pruža mir i oslobađa energetske blokade. Vibracija ovog ulja nosi nadu i omogućava protok duhovne energije. Javite nam se, pomoći ćemo vam na vašem putu osobnog istraživanja i raščišćavanja te ponovnog suočavanja sa situacijama koje su vam ostale nerazjašnjene. Temelj našeg rada su eterična ulja, a uz terapeutski pristup kombinacijom konvencionalnih komplementarnih i alternativnih metoda dolazimo do izvrsnih rezultata.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116