Holističko liječenje autoimunih bolesti

By |2021-07-01T00:49:57+01:001 srpnja, 2021|Categories: Aromaterapija, Blog, Fitoterapija|
  • Holističko liječenje autoimunih bolesti

Autoimune bolesti su stanja u kojima vaš imunološki sustav pogrešno napada vaše tijelo umjesto stranih prijetnji i bolesti. Može uzrokovati simptome kao što su umor, bolovi u zglobovima i mišićima ili otekline, groznica koja se ponavlja, otečene žlijezde, probavni problemi i još mnogo toga. Primjeri autoimunih bolesti uključuju reumatoidni artritis, multiplu skleroza, upalnu bolest crijeva, lupus i još mnogo drugih. Kroz naše holističke tretmane možete dobiti pomoć koja vam je potrebna za smanjenje ne samo simptomima, već i osnovnim uzrocima.

Prema istraživanjima postoji više od 80 poznatih autoimunih bolesti koje pogađaju oko 24 milijuna ljudi. Mnoga od ovih stanja medicina smatra kroničnim i “neizlječivim”.

U većini slučajeva konvencionalna  medicina liječi autoimune bolesti kontrolirajući reakcije steroidima ili imunosupresivima. Međutim, ovaj pristup jednostavno skriva simptome i ne nastoji pronaći i liječiti osnovne uzroke bolesti.

Što znači holističko liječenje autoimune bolesti?

Holistički pristup promatra osobu kao cjelovitu i bavi se svim aspektima životnog stila, tijela, uma i duha.  Usredotočuje se na utvrđivanje i liječenje osnovnog uzroka autoimune bolesti. Naše terapije imaju za cilj liječenje cijelog tijela, što znači rješavanje temeljnih uzroka bolova i drugih  simptoma.

Autoimuni poremećaji u svojoj su osnovi imunološki odgovor ili sistemska upala koja rezultira napadom vašeg tijela na vlastito tkivo. Upala može biti uzrokovana nekoliko različitih čimbenika, uključujući skrivene alergene, infekcije, toksine u okolišu,  prehranu, stres i još mnogo toga. U malim dozama naša se tijela mogu nositi s upalom, ali kad upala izmakne kontroli (često se naziva odbjegla upala), tkiva našeg tijela često se zahvaćaju u unakrsnoj vatri, što rezultira autoimunim poremećajima ili bolestima.

Liječenje autoimunih bolesti cjelovito znači doći do korijena onoga što uzrokuje sistemsku upalu, izliječiti tegobu uzrokovanu upalom i ukloniti uzroke ili neravnoteže koje su rezultirale upalom. U mnogim slučajevima to može izliječiti autoimune bolesti. U drugima cjelovito liječenje autoimune bolesti može značajno smanjiti simptome boljim upravljanjem imunološkim odgovorima

Autoimune bolesti

Za cjelovito liječenje autoimunih bolesti važno je prepoznati čimbenike koji mogu uzrokovati ili potaknuti pretjeranu upalu i imunološki odgovor u vašem tijelu. Identificiranjem ovih temeljnih čimbenika, pacijent i  holistički terapeut mogu zajedno raditi na dizajniranju funkcionalnog i cjelovitog plana liječenja koji liječi postojeću tegobu od upalnih čimbenika, pomažući u sprečavanju kontinuirane izloženosti koja može potaknuti ili pogoršati autoimune bolesti.

Najčešći krivac sistemske upale

Toksini su često krivac za sistemske upale. Potrebno je riješiti se tih toksina kako bi  tijelo funkcioniralo zdravo, a prirodne terapije mogu pomoći. Međutim, s ponavljanom ili ekstremnom izloženošću, to može ostaviti naša tijela da se dulje vrijeme bore protiv iskorjenjivanja toksina. To može rezultirati sistemskim upalama  i može potaknuti ili pogoršati autoimune poremećaje.

Primjeri toksina koji mogu povećati upalu uključuju dim cigareta, pesticide i živu. Prirodna detoksikacija tijela i smanjenje izloženosti tim toksinima mogu biti korisni u cjelovitom liječenju autoimunih bolesti.

Prepoznajte i izliječite osnovne infekcije

Mnogi ljudi koji imaju autoimune bolesti mogu imati osnovne infekcije koje uzrokuju odbjegli autoimuni odgovor. Primjeri toga mogu uključivati ​​infekciju sinusa, gljivičnu infekciju, viruse ili bakterijske infekcije itd. Holistički terapeut može pomoći identificirati i liječiti ta stanja kako bi smanjio upalu u tijelu i time pridonijeo cjelovitom liječenju autoimunih bolesti.

U mnogim slučajevima osobe s autoimunim bolestima mogu imati osjetljivost ili alergiju na hranu ili mogu imati dijetu s puno prirodno upalnih namirnica. Najčešći od njih su mliječni proizvodi i gluten. Holistički terapeut  surađivat  ​​će s  vama kako bi prepoznao hranu koja može pokretati vaš autoimuni odgovor zbog osjetljivosti na hranu ili alergije i pomoći u sastavljanju plana liječenja za uklanjanje ovih čimbenika u vašoj prehrani. Ti planovi često uključuju i aspekte funkcionalne medicine kako bi odgovarali jedinstvenim potrebama pacijenata i njihovim životima

Propusna crijeva također mogu pridonijeti autoimunim bolestima. Primjena holističkog pristupa zacjeljivanju propusnih crijeva, uključujući prepoznavanje i uklanjanje hrane koja doprinosi poremećaju, smanjenje stresa ili upotrebe NSAID-a, poboljšanje sna i poboljšanje crijevne flore može pomoći u smanjivanju upale i autoimunih poremećaja.

Smanjiti stres

Stres je čest uzrok sistemske upale. Također je čest faktor pogoršanja autoimunog odgovora vašeg tijela. Smanjivanje stresa i poboljšanje opuštanja često je važan korak u cjelovitom liječenju autoimunih poremećaja. Naši prirodni tretmani  uključuju vođene meditacije s esencijalnim uljima, aromaterapeutske masaže, terapeutske razgovore,  biljne pripravke, vitamine i minerale i vježbanje.

Smanjenje stresa

Vježba

Možda zvuči kontraproduktivno da vježbanje može pomoći ljudima koji osjećaju bol i umor, ali studije su pokazale da vježbanje može ojačati imunološki sustav. Vježbe se primjenjuju nakon uvida u vaše cjelokupno zdravstveno stanje nakon čega se određuje tip i vrsta vježbe.

Aromaterapeutske masaže

Za autoimune poremećaje koje uzrokuju bol, terapija masažom može biti korisna. Međutim, dobro je pronaći masažnog terapeuta koji ima iskustva u radu s autoimunim bolesnicima, jer je masaža ponekad kontraindicirana za akutno upaljena područja.

Biljni pripravci

Medicinska istraživanja autoimunih i upalnih poremećaja,  trenutno se fokusira na to kako se biljni lijekovi (tvari biljnog podrijetla) mogu koristiti za sprečavanje ili suzbijanje upale uzrokovane problemima imunološkog sustava. Konkretno  proučava se resveratrol, spoj koji se nalazi u koži crvenog grožđa. Poznatiji po potencijalnim učincima na održavanje zdravlja srca, resveratrol se sada daje i  za liječenje autoimunih poremećaja poput lupusa i multiple skleroze zbog svojih protuupalnih svojstava. Istraživači također istražuju protuupalni učinak biljke ginseng za kolitis, kao i konoplje za autoimuni hepatitis. Biljke iz cijelog svijeta često se uspješno koriste kao lijekovi za pomoć u širokom asortimanu zdravstvenih problema.Da bi biljna terapija bila uspješna uvijek je važan individualan pristup i stručan fitoterapeut zato jer su autoimune bolesti jedna složena dijagnoza. Takvi pacijenti su većinom na imunosupresivnoj terapiji te se biljna terapija pomno bira zbog moguće interreakcije s ostalom terapijom i pretjeranog imunološkog odgovora što bi za takve pacijente bilo problematično i opasno.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts