Duhovni načini u olakšavanju kronične boli

By |2022-06-23T18:06:23+01:0029 rujna, 2021|Categories: Blog, Meditacija|Tags: , |
  • Duhovni načini u olakšavanju kroničen boli

Kronična bol može učiniti da se osjećamo izolirano i bespomoćno, posebno ako je njezin uzrok bolest ili tjelesno stanje za koje ne postoji lijek ili učinkovit medicinski tretman. U trenucima najdubljeg očaja pronalazak načina za njegovanje svog duha može nam pomoći ne samo da se nosimo s boli, već i otkriti grudice milosti, udobnosti i produktivnosti koje nas mogu pokretati kroz i izvan nemoći i beznađa koje osjećamo.

Bol je poruka tijela da postoji neravnoteža, a istinski uzrok vaših bolova može biti  tjelesan, emocionalni ili energetski. U nastavku vam nudimo duhovne načine koji vam mogu pomoći da krenete prema miru usprkos i usred boli.

Pronađite tišinu

Kad vas jako boli, pronaći istinski mir i utjehu nije lako. No, moguće je ako prvo pokušamo smiriti svoje brige i strahove, kako vanjske tako i unutarnje. Pronaći mjesto na kojem nema buke sjajan je početak. Uživajući u vanjskoj tišini, tada možemo smiriti svoje unutarnje ja i njegovati mir u sebi.

Mir i odmaranje u šumi

Disanje

Čin disanja nije samo fizički proces, već može biti i alat za premještanje naše boli, negativnih misli i briga iz naših tijela i srca, zamjenjujući ih boljim osjećajem sebe. Na mirnom mjestu udahnite polako i duboko, a zatim ispustite dah istjerujući njime stres i bol. Osjetite kako oštrina bola popušta dok opuštanje i smirenje zauzimaju svoje mjesto.

Slušanje glazbe

Prekrasno glazbeno djelo može nadahnuti naše raspoloženje i ublažiti bol kao nijedan drugi zvuk. Također nam može pomoći da stupimo u kontakt s apsolutnom radošću življenja, čak i ako živimo s jakom boli. Stavite svoje omiljeno glazbeno djelo – instrumentalno ili vokalno – zahvalite se i zatvorite oči. Neka vas glazba odvede od vaše neposredne boli do mjesta smirenja.

Slušanje glazbe

Ogledajte se u prirodi

Bol može izolirati i učiniti da se osjećamo vrlo usamljeno. Ali u stvarnosti smo dio nevjerojatnog svijeta. Šetnja na otvorenom, pogled u vrt, tihi trenutak s voljenim ljubimcem – svaka od ovih stvari može obnoviti osjećaj pripadnosti svijetu, pomoći nam da se manje osjećamo sami u svojoj boli i učiniti nas zahvalnima za naš život među takvim čudima.

Smijte se više

Bol sama po sebi nije smijeh, ali čin smijanja može biti fizički i duhovno iscjeljujući. Pomaže nam duboko disati, čisti napete bolove u tijelu, ključnim mišićima daje korisnu vježbu i omogućuje nam putovanje do uzvišenog mjesta radosti. Bilo da se radi o šali, crtiću ili ludorijama kućnog ljubimca, pronađite načine za uključivanje smijeha u svoj život  i često uživajte u njemu!

Povezanost

Povezanost

Kad nas boli, lako se možemo osjećati usamljeno i kao da nikoga nije briga. Ali ima mnogo ljudi na svijetu koji osjećaju isto – i mi možemo napraviti promjene u svom i tuđem životu pružajući ugodu i brigu. Telefonski poziv povrijeđenom prijatelju, posjet nekome u potrebi  sve to može pomoći da postanemo manje izolirani i da pomogne drugima u tom procesu.

Živite u svjetlosti

Lako je za našu dušu biti preplavljena tamom kad je bol oštra i obuzimajuća. Protiv te tame možemo se boriti unošenjem svjetla. Treperenje svijeće, topli sjaj jedne male svjetiljke koja osvjetljava mračnu sobu – svjetlost može pomoći usredotočiti misli i donijeti utjehu. Čak i u tami, budite svjesni svjetlosti oko sebe i dopustite da vas vodi do veće smirenosti.

Briga o sebi

Često ne postoji određen lijek za ono što uzrokuje našu bol. Zbog toga se možemo osjećati kao da su nam životi izvan kontrole. Ali što se bolje brinemo o sebi, to ćemo više osjećati barem malo kontrole nad svojim okolnostima – i svojim odnosom prema boli. Uzimanje vremena za poštivanje zdravog režima odražava se i na naše duhovno zdravlje i daje nam priliku da se uzdignemo iznad svoje boli i osjećamo bolje – iznutra i izvana.

Nikad ne gubite nadu

Svakog dana postoje nova dostignuća u medicini i prirodnim terapijama za ublažavanje bolova, kako iznutra tako i izvana. Nada nije samo osjećaj da će stvari biti bolje – to je opipljivo sredstvo koje nas motivira i vodi kroz frustracije koje prate bol u pozitivne akcije koje nam mogu poboljšati život sada i u budućnosti. Bez nade nam duh vene. S nadom, kao i sa višom silom, sve su stvari moguće!

Važno je napomenuti da kao i kod bilo kakvih zdravstvenih tegoba ako nije postavljena odgovarajuća dijagnoza zatražite pomoć zdravstvenih stručnjaka. Svom zdravlju uvijek pristupajte na najsigurniji način, a najvažnije je da mu ne naškodite.

Tretmani

U svojim tretmanima mi nudimo i dublju spoznaju o tome što je bol, odakle dolazi i kakvu ulogu igra u našem tijelu. Kako na nju utječu naše emocije pa tako i stres te što treba mijenjati?

Nakon detaljne anamneze preporučamo  adekvatnu prehranu, ljekovito bilje, tjelovježbu i detoksikaciju uma i tijela da bi stvorili istinsko blagostanje . Tragamo i za mogućim energetskim uzrocima bolova i radimo individualne programe koji uključuju afirmacije, vođene meditacije s eteričnim uljima, energetske terapije i terapeutske razgovore uvijek poštujući vašu osjetljivost.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts