Čakre – centri duhovne energije

By |2022-06-23T18:06:56+01:0024 rujna, 2021|Categories: Blog, Meditacija|Tags: , |
  • Čakre - centri duhovne energije

Doslovno rečeno, riječ “čakra” sa sanskrta u prijevodu znači “kotač” ili “disk”, ali upućuje na duhovno energetsko središte unutar ljudskog tijela, kojih ima sedam duž kralježnice, kroz vrat i tjeme vaše glave. Sanskrit se prevodi u “kotač” ili “disk”, ali se odnosi na duhovni energetski centar u ljudskom tijelu. Sustav čakri nastao je u Indiji između 1500. i 500. godine prije nove ere u najstarijem tekstu zvanom Vede.  Vede su najraniji sanskrtski književni zapisi i najstariji spisi hinduizma.

Svrha sedam čakri?

Svaka od njih odgovara određenim organima, kao i fizičkim, emocionalnim, psihološkim i duhovnim stanjima i utječe na sva područja vašeg života. Unutar tih čakri nalazi se “prana” ili krajnja čista iscjeliteljska energija, koja je svuda oko nas i u nama, da bi nas održala zdravima, sretnima i živahnima.

Iako nema puno znanstvenih dokaza koji podupiru fizičke manifestacije duhovne energije, proučavanje sedam čakri i uravnoteženjem čakri – temelji se na uvjerenju da kada su čakre otvorene i usklađene, naša energija stalno teče slobodno, omogućujući prani da prolazi kroz njih.

Ali prije nego što uspijete zaroniti duboko u svaku čakru, morate znati osnove. Ovdje je  vodič za vjerovanja koja okružuju 7 čakri – i simptome koje možete osjetiti ako su blokirani.

7 čakri

Korijenska čakra (muladhara)

Korijenska čakra povezana je s bazom kralježnice, dnom zdjelice i prva tri kralješka. Razmislite o svojoj korijenskoj čakri  kao o temelju kuće. Kao takva odgovorna je za vaš osjećaj sigurnosti i preživljavanja. Također je povezana sa svime što upotrebljavate za uzemljenje, uključujući osnovne potrebe poput hrane, vode, skloništa i sigurnosti, kao i vaše emocionalnije potrebe kao što su otpuštanje straha i osjećaj sigurnosti. Kao što dobro znate, kad su te potrebe zadovoljene, skloni ste manjoj brizi.

Kad je blokirana: Mnogu se pojaviti bolesti, uključujući anksiozne poremećaje, strahove ili noćne more. Fizički, prva čakra je povezana s problemima u debelom crijevu, s mjehurom, s eliminacijom ili s problemima donjeg dijela leđa, nogu ili stopala. Možete osjećati tjeskobu, nesigurnost čest umor i nedostatak volje za životom. Kao i svaka čakra i korijenska čakra može biti premalo aktivna ili preaktivna.

Ako je preaktivna, to je kao da energije djeluju prekovremeno i previše ste povezani s fizičkim i materijalnim svijetom na nezdrav način. Pretjerano uživanje u tjelesnim užicima kao što su hrana ili seks, pretjerano vezivanje za novac i opsjednutost osjećajem sigurnosti sve su to obilježja preaktivne korijenske čakre.

Boja:
crvena

Uz to povezan element:
Zemlja

S njom povezani kristali:
crveni jaspis, oniks, hematit

Sakralna čakra  (svadhisthana)

Nalazi se na području zdjelice. Ova čakra odgovorna je za naše osjećaje, strasti i užitke – stvari koje nas emocionalno zasićuju i pružaju nam radost, a smatra se kreativnim i seksualnim energetskim središtem tijela. Kad se vaša sakralna čakra uravnoteži, vjerojatno ćete se osjećati sjajno. Prijateljski ste raspoloženi, strastveni i uspješno ispunjeni, a istovremeno izazivate osjećaje dobrobiti, obilja, užitka i radosti.  Poštujući svoje tijelo i kreativno se izražavajući, držite energetske kotačiće okretanima i fluidnima.

Kad je blokirana: Imate neku emocionalnu nestabilnost.  Isto tako, to se također može povezati s fizičkom seksualnom disfunkcijom, dok se potencijalno može iskusiti strah od promjene, depresije ili ponašanja sličnog ovisnosti. Kada je manje aktivna možete patiti od niskog libida, nedostatka veselja ili imati problema s hormonima i plodnošću.

Kada je preaktivna možete  patiti od ovisnosti, bilo da je riječ o seksu ili nekoj drugoj ovisnosti, a također možete doživjeti puno emocionalnih fluktuacija od velikih do najnižih nivoa, poput emocionalnih tobogana.

Boja:
narančasta

Uz to povezan element:
Voda

S njom povezani kristali:
karneol, tigrovo oko, sunčani kamen

Čakra solarnog pleksusa  (manipura)

Nalazi se od pupka do otprilike grudnog koša, upravlja svim metaboličkim, probavnim i želučanim tvarima. Manipura znači “sjajni dragulj”, kaže se da je za treću čakru da je izvor individualne moći koja vlada nad samopoštovanjem. To je čakra djelovanja i ravnoteže koja se fokusira na individualnu snagu volje, osobnu snagu i predanost.

Kad je blokirana možete patiti od niskog samopoštovanja, imati poteškoća u donošenju odluka i možda imati problema s bijesom ili kontrolom. Isto tako možete imati probavne tegobe. Blokirana čakra solarnog pleksusa tjera da se borimo sa sumnjom u sebe i da budemo  najviše, najautentičnije ja.

Znakovi preaktivnog solarnog pleksusa uključuju razuzdani ego – gladan moći i egoističan, što rezultira maničnim ponašanjem i hiperaktivnom energijom.

Boja:
žuta

Uz to povezan element:
Vatra

S njom povezani kristali:
citrin, pirit, jantar

Srčana čakra  (anahata)

Nalazi se u sredini prsnog koša, obuhvaća srce, timusnu žlijezdu (koja igra vitalnu ulogu u vašem endokrinom i limfnom sustavu), pluća i dojke. Timus  se naziva i točkom sreće i ojačava imunološki sustav. Kao središnja čakra predstavlja mjesto susreta tjelesnog i duhovnog.  I kako mu samo ime govori, sve je u ljubavi. To je buđenje za duhovnu svijest, opraštanje i služenje. Vjeruje se da kada je srčana čakra uravnotežena, ljubav i suosjećanje teku slobodno  i u smislu davanja i vraćanja. Vaše dobre vibracije su praktički zarazne.

Kad je blokirana srčana čakra može ustupiti mjesto tuzi, bijesu, ljubomori, strahu od izdaje i mržnji prema sebi i drugima. Kad je nedovoljno aktivna, možete biti emocionalno zatvoreni i teško  prebroditi prošle povrede i oprostiti. Kao rezultat toga, moglo bi postati teško davati i primati ljubav, što će utjecati na vaše veze.

Kada je čakra preaktivna, možete ulaziti iz veze u vezu i to obično prikriva suovisnost. Ovo će imati valovit učinak na vaše veze, jer ste pretjerano ovisni, potrebni, ljubomorni i posesivni, s nedostatkom granica.

Boja:
žuta

Uz to povezan element:
Vatra

S njom povezani kristali:
citrin, pirit, jantar

Grlena čakra (vishuddha)

Ime govori sve – anatomski je grlena čakra povezana sa štitnjačom, paratiroidnom žlijezdom, čeljusti, vratom, ustima, jezikom i grkljanom.

Imate problema s tim da kažete kako se osjećate? Vaša peta čakra središte je izražavanja da govorite svoju unutarnju istinu  ili konkretno, osiguravajući da se vaše unutarnje istine pravilno prenose vjerojatno je dobro uravnotežena. Grlena čakra vlada svakom komunikacijom. To je prva od tri isključivo duhovne čakre za razliku od nižih, koje se manifestiraju na fizički način. Kad je ova čakra u kontroli, moći ćete u potpunosti slušati, kao i govoriti i jasno se izražavati.

U slučaju nedovoljno aktivne grlene čakre, osobi će biti teško da se istinski izrazi. Osobe doslovno progutaju svoje riječi i pritom progutaju svoje istinske osjećaje. Osim što imate problema s izgovaranjem svoje istine, teško vam je obratiti pažnju i ostati koncentriran ili se plašiti prosudbe drugih što može dodatno ometati vašu sposobnost da to održite stvarnim. Fizički se ova blokada može manifestirati kao upaljeno grlo, problemi sa štitnjačom, ukočenost vrata i ramena ili napetost te glavobolja.

Znakovi preaktivne grlene čakre uključuju previše razgovora, pretjeranu dominaciju u razgovorima i pretjeranu kritičnost ili osuđivanje drugih.

Boja:
plava

Uz to povezan element:
Eter

S njom povezani kristali:
lapis lazuli, akvamarin, kjanit

Čakra trećeg oka – Ajna

Treće oko, fizički smješteno između obrva, vlada organima uključujući hipofizu, oči, glavu i donji dio mozga.

Ne dopustite da vas ime zbuni. Čakra trećeg oka ili Ajna  upravlja vašom intuicijom – plus sposobnošću prepoznavanja i tapkanja u njoj. Štoviše, treće je oko također odgovorno za sve stvari između vas i vanjskog svijeta, služeći kao most između njih dvoje. Omogućuje vam da prođete kroz sve iluzije i drame kako biste vidjeli jasnu sliku.

Kad je blokirana možda ćete imati problema s pristupom svojoj intuiciji, povjerenjem u svoj unutarnji glas, prisjećanjem na važne činjenice ili učenjem novih vještina. A ako su vaše donje čakre – korijenska, sakralna, solarni pleksus i srčana čakra neuravnotežene, vjerojatno će biti i vaše treće oko, što može dovesti do toga da se ponašate osuđujuće i pritom da se povlačite u sebe. Blokada trećeg oka povezana je sa širokim spektrom problema, uključujući depresiju, anksioznost i stav koji više osuđuje  dok fizički uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu i mnoštvo drugih problema sa zdravljem mozga. U međuvremenu, široko otvoreno treće oko može dovesti do preaktivne mašte i uma koji bježi s nama. Ponekad s pretjerano aktivnom čakrom  možemo čak otkriti kako su naše vidovite vještine toliko aktivne da nas mogu preplaviti i prestrašiti.

S nedovoljno aktivnom čakrom možete pretjerano intelektualizirati situacije i pokušati ih riješiti.  Osjećat ćete se premoreno i iscrpljeno što vas odvaja od moći vlastite intuicije. Kao rezultat toga možete biti prilično uplašeni i nepovjerljivi prema životnom procesu i strepiti zbog budućnosti.

Boja:
indigo

Uz to povezan element:
Svjetlost

S njom povezani kristali:
ametist, ljubičasti fluorit, labradorit

Krunska čakra  (sahasrara)

Kruna glave
Čakra “tisuću latica lotosa”, kruna je središte prosvjetljenja i naša duhovna veza s našim višim ja, drugima i u konačnici, božanskim. Kad je otvorena za realizacije koje se događaju u vama je da ste na liniji čiste svijesti o svjesnosti – nepodijeljene.  U osnovi, veći od sebe, a opet dio jednog divovskog svemira.

Kad je blokirana krunska  čakra možete se osjećati apatično i bezvoljno, gotovo energetski umrtvljeno i osjećati se nepovezanošću što rezultira nedostatkom smjera i svrhe u životu. Za razliku od ostalih čakri, krunska se čakra često u potpunosti otvara samo pomoću određenih jogijskih ili meditativnih vježbi u određeno vrijeme – što nije skup vještina na koji se možete pozvati u bilo kojem trenutku. Možda ćete to moći iskusiti  svakodnevnim vježbama od meditacije, molitve, do trenutaka tišine i zahvalnosti – da biste imali te trenutke duhovne povezanosti.

Preaktivna krunska čakra često se očituje kao želja za materijalnim stvarima koje se nikada ne mogu zadovoljiti. Pohlepa, površnost i arogancija često rezultiraju nepovezanošću s drugima, kao i sa svemirom.

Boja:
ljubičasta

Uz to povezan element:
ni jedan

S njom povezani kristali:
selenit, prozirni kvarc, lepidolit

Balansiranje 7 čakri skupni je napor

Iako svaka čakra ima svoja različita svojstva, za sve se smatra da djeluju kao sustav. To znači ako je neka u neravnoteži, to utječe na sve ostale. Dakle, ako imate znakove više blokiranih čakri, samo znajte da je to potpuno normalno.

Mi Vam nudimo programe koji rade na tome da ih se sve uravnoteži odjednom, stvarajući jasan kanal za pranu koja teče od glave do pete.

Javite se i izradit ćemo za vas iscjeljujući program za balansiranje čakri.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts