Snaga prirode u borbi protiv celulita

By |2021-09-20T00:27:28+01:0018 rujna, 2021|Categories: Blog, Fitoterapija|
  • Celulit

Celulit – je nešto što većina nas ima, ali se unatoč tome srami. Koliko god ga smatrali groznim, važno je zapamtiti da je celulit savršeno prirodan, posebno za žene.

Celulit vam neće nanijeti fizičku štetu, ali može utjecati na vaše samopouzdanje. Celulit se često naziva narančinom kožom zbog izdubljenog i kvrgavog izgleda. Kako god ga nazvali, celulit nije ništa drugo nego masne stanice koje se provlače kroz vezivno tkivo ispod kože.

Zašto su žene sklonije celulitu?

Koliko god se činilo nepravednim, žene su prirodno sklonije celulitu od muškaraca – između 80 i 90 posto vjerojatno će ga doživjeti u nekom trenutku svog života. Ovo nije samo loša sreća – za to postoji znanstveni razlog. Žene imaju različita raspodjelu masnog, mišićnog i vezivnog tkiva od muškaraca, što ga čini vjerojatnijim. Što je najvažnije, kod muškaraca masne stanice i vezivno tkivo imaju unakrsnu strukturu, dok su žene raspoređene okomito, što olakšava prodiranje masnih stanica.

Koji je uzrok nastanka celulita?

Točan uzrok celulita je nepoznat, ali se smatra se da način života, geni i dob imaju puno veze s tim.

Otkrijte uzroke u nastavku kako biste mogli početi poduzimati preventivne mjere protiv njih.

Snaga prirode u borbi protiv celulita

Dob

Kolagen je proteinsko vlakno koje pomaže koži da joj da strukturu, snagu i elastičnost, čineći je “napuhanom” i mladolikom. Kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje, a koža počinje propadati. To masnim stanicama znatno olakšava prodiranje kroz vezivno tkivo, stvarajući celulit.

Loša cirkulacija

Loša cirkulacija može uzrokovati čitav niz problema, ali onaj koji vjerojatno ne biste očekivali je celulit. Kad je cirkulacija slaba, zbog toga pati svaki dio tijela. Naša krv dovodi kisik i esencijalne hranjive sastojke u naše dijelove tijela – ako se protok krvi uspori, hranjive tvari se smanjuju, a vezivno tkivo kože može oslabiti, povećavajući vjerojatnost celulita.

Obiteljska povijest

Baš kao što ste od bake dobili te prekrasne zelene oči, možete naslijediti i celulit.

Upala

Upala može biti uzrokovana mnogim stvarima, a ne samo ozljedama. Smatra se da pogoršava izgled celulita jer uzrokuje da masne stanice zadržavaju tekućinu, toksine i povećavaju se. Upala također može pridonijeti lošoj cirkulaciji.

Težina

Kako celulit uključuje masne stanice koje prodiru kroz tkivo kože, debljanje će obično pogoršati stvari. Međutim, gubitak kilograma nije uvijek odgovor. Ako ste već normalne tjelesne težine , malo je vjerojatno da vaše tjelesne masnoće imaju  veze s pojavom celulita, nego drugi čimbenici  poput gena, upale ili prehrane.

Hormon estrogen

Estrogen je primarni ženski spolni hormon i, da, pogađate, čini celulit vjerojatnijim. Na razinu estrogena utječe puno stvari, od puberteta do trudnoće, a kako se razine povećavaju, mogu povećati vjerojatnost celulita. Estrogen može pridonijeti povećanju masnoće, smanjiti kolagen, zgušnjavati masna tkiva i utjecati na cirkulaciju – sve ono što može pridonijeti celulitu.

Kako spriječiti celulit?

Svi su različiti i nažalost nema čarobne formule kada je u pitanju prevencija celulita. Međutim, postoji mnogo stvari koje svi možemo učiniti kako bismo izbjegli poticanje pojave celulita.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana prvo je rješenje za većinu stvari, stoga ne čudi da može imati ogroman učinak i na celulit.

ŠTO JESTI?
Prehrana bogata vitaminima, mineralima, antioksidantima te dobra ravnoteža i raznolikost svih skupina hrane pružit će tijelu i koži sve što joj treba. To će potaknuti proizvodnju kolagena i vezivnog tkiva, što bi trebalo pomoći u borbi protiv celulita. Zdrave masti koje se mogu dobiti iz orašastih plodova, sjemenki i masne ribe posebno su važne jer pridonose cirkulaciji krvi.

ŠTO NE JESTI?
Kao i kod većine “zdrave prehrane”, treba izbjegavati jednostavne, obrađene ugljikohidrate. Hrana poput krafni, kolača, brze hrane i slatkiša. Također biste trebali pokušati ograničiti unos soli. Prehrana bogata natrijem potiče zadržavanje tekućine, što celulit čini još gorim.

Vježbajte

Možda znate da je vježbanje dobro za vas, ali koliko radite? Preporučuje se da imamo najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta snažne aerobne aktivnosti tjedno kako bismo održali tijelo i um zdravim i snažnim.

Možda će vas zanimati da znate kako vježbanje uistinu može pomoći u smanjenju pojave celulita. Kardiovaskularne vježbe, poput trčanja, plivanja i hodanja, pomoći će povećati cirkulaciju i sagorijevati tjelesne masnoće, dok će trening s utezima ojačati mišiće ispod celulita, što će ga učiniti manje istaknutim.

Kako je celulit često najčešći na bedrima i stražnjici, trening snage donjeg dijela tijela, uključujući čučnjeve, iskorake i pojačanja, može biti od velike pomoći.

Izbacite toksine

Limfni sustav odgovoran je za uklanjanje otpada u tijelu, pa kad ga napunite toksinima, poput nikotina, droga, alkohola, pa čak i onih koji se nalaze u neorganskoj hrani, mora se o njemu puno brinuti. To ga sprječava u obavljanju uobičajenih poslova, poput razgradnje masnih stanica, što pomaže održavanju celulita pod kontrolom.

Hidracija

8-10 čaša vode dnevno pomoći će vam u smanjenju celulita

Prirodni tretmani

Holistički pristup

Podrazumijeva kompletno sagledavanje osobe što podrazumijeva način života, način prehrane, emocionalno stanje te cjelokupno zdravstveno stanje. S obzirom da ni jedna osoba, pa ni njen organizam nije isti, tako i zbog ovih različitih uzroka stvaranja celulita treba pristupati individualno svakom problemu.  Osim što bih se trebao promijeniti  životni stil, postoje i određeni prirodni tretmani  koji mogu otkloniti celulit i vratiti prirodan izgled kože.  Isprobajte što snaga prirode  može učiniti za vašu kožu.

Aromaterapeutske masaže

Kao što smo već spomenuli  jedan od čimbenika koji doprinosi celulitu je slaba cirkulacija. Masaže su  izvrsne za poboljšanje protoka krvi. Masaže će također pomoći stimulirati limfni sustav i pokrenuti ga, pomažući razgradnji masnih stanica i uklanjanju toksina.

Piling

Piling je važan za opće zdravlje i izgled kože, jer uklanja mrtve stanice kože, a istovremeno potiče protok krvi. To bi trebao biti dio opće svačije rutine, pogotovo ako patite od celulita. Prirodni sastojci u pilingu hrane i njeguju kožu jer sadrže hladno prešana ulja i druge predivne kombinacije.

Pripravci s eteričnim uljima

Anticelulitni pripravci se izrađuju uvažavajući i ostale tegobe kože, pa se tako ostvaruju i drugi blagotvorni učinci.  Eterična ulja pokazuju odlične rezultate jer pomažu u razgradnji masti u stanicama, oslobađaju tkivo od toksina i suvišnih nakupina vode te potiču cirkulaciju i  arterijsku cirkulaciju. Važno je napomenuti da je nužno da se anticelulitni pripravak s eteričnim uljima  izrađuje individualno jer kao takav daje rezultat.

Detoksikacija organizma

Da bi učinci u borbi protiv celulita bili što uspješniji klijentima preporučujemo ključni faktor u rješavanju celulita – detoksikaciju organizma. Detoksikacijom će rezultati u rješavanju od celulita biti trajniji i kvalitetniji. Tijekom trajanja tretmana detoksikacije klijente dodatno i sustavno opuštamo raznim tehnikama aromaterapije te savjetujemo o posvećivanju vremena i pažnje samom sebi. Klijente tako osvještavamo da je njihov vlastiti angažman jako bitan.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts