Nesanica – kako nam mogu pomoći eterična ulja?

By |2021-09-13T20:00:09+01:0012 rujna, 2021|Categories: Aromaterapija, Blog, Fitoterapija|
 • Nesanica

Nedostatak sna postao je čest problem. Ponekad možda legnete ranije u nadi da ćete dobiti više vremena za odmor. Međutim, to i nije uvijek uspješna bitka.

Odgovarajuća količina sna je važna za vraćanje energije. Odgovarajuća količina sna može pomoći čovjeku da održi dobro zdravlje i dobro obavlja svakodnevne zadatke. Dakle, nedostatak sna može promijeniti čovjekov učinak.

Uobičajeni učinci nedostatka sna

Nedostatak  sna ne uzrokuje samo probleme u sposobnosti osobe da pravilno funkcionira. To također može dovesti do drugih dugoročnih učinaka.

Vaše će tijelo biti ranjivo na zdravstvene probleme koji utječu na vaše sustave. Među uobičajenim učincima su sljedeći:

 • Duže vrijeme za oporavak od bolesti
 • Veći rizik od kroničnih i uznapredovalih bolesti
 • Problemi u tjelesnoj težini
 • Problemi u proizvodnji hormona
 • Utjecaj na krvni tlak i razinu šećera

Koji su uzroci nesanice?

Nesanica ili nedostatak sna usporava sposobnost vašeg mozga da obrađuje informacije. Ako dođe do kroničnog nedostatka sna vaše tijelo može doživjeti trajnije oštećenje. Jedan od načina smanjenja šansi za gubitak sna jest znati što ga uzrokuje.

 • Noćni međuobroci mogu utjecati na vaš san. Izbjegavajte jesti ili piti pred spavanje. To može uzrokovati žgaravicu, koja će vas dovesti do tegoba cijele noći. Možda ćete se na kraju puno puta probuditi i posjetiti kupaonicu.
 • Provjerite temperaturu u svojoj sobi. Podesite termostat na ugodnu temperaturu tako da na kraju ne patite od vruće ili hladne noći.
 • Smanjite vrijeme koje noću trošite na svoje elektroničke uređaje. Umjetno svjetlo koje oni proizvode može vam otežati san.
 • Unosom alkohola u organizam možete  postići pospanost. Međutim posljedično možete imati noć fragmentiranog sna što potkopava njegovu kvalitetu. Na kraju se budite osjećajući se umorno.
 • Izbjegavajte pijenje pića s kofeinom u kasnim popodnevnim satima.
 • Vježbanje vam može pomoći da održite zdrav način života. Međutim, ako to učinite prije spavanja, povećat će se broj otkucaja srca, što će spriječiti usnivanje.
 • Imati poremećaj spavanja, poput apneje u snu, može poremetiti vaš san.
 • Smišljanje rutine koju ćete strogo slijediti može vam pomoći. Neka vaša spavaća soba bude samo mjesto za odmor. Izbjegavajte druge aktivnosti, poput gledanja televizije ili čitanja.
 • Anksioznost ne utječe samo na raspoloženje osobe, možda ćete na kraju ležati i budni u krevetu razmišljajući o svojim odgovornostima ili brinući se o svojim problemima.

Kako nam kod nesanice mogu pomoći eterična ulja?

Visoka razina stresa također otežava čovjeku spavanje. Ako je to slučaj kod vas možete pokušati koristiti esencijalna ulja kako biste stvorili mirnu i opuštajuću atmosferu. Mirisi utječu na čovjekove emocije i raspoloženje. Pravilnim odabirom mirisa možete pomoći tijelu da se odmori koji mu je prijeko potreban.

Najbolja esencijalna ulja za spavanje

Iako je pojam aromaterapije suvremeni koncept, ideja korištenja esencijalnih ulja postoji od davnina. Mnoga su istraživanja dokazala da se koriste za ublažavanje stresa, smanjenje boli, regulaciju raspoloženja i promicanje sna.

Lavanda - prirodni lijek za ublažavanje osjećaja tjeskobe

Lavanda je jedno od najčešće korištenih esencijalnih ulja. Umirujući miris koji proizvodi potiče opuštanje. Također je prirodni lijek za ublažavanje osjećaja tjeskobe.

Miris Jasmina također može poboljšati kvalitetu sna

Cvjetni miris esencijalnog ulja jasmina također može poboljšati kvalitetu sna.

Sandalovo drvo

Sandalovo drvo pomaže smanjiti razinu anksioznosti. Drveni i zemljani miris smanjuje budnost i pomaže povećati ne-REM san. Međutim, učinci se mogu razlikovati ovisno o osobi koja ga koristi. Ako vam povećava budnost, pokušajte koristiti druga  esencijalna ulja.

Geranija

Možete isprobati i esencijalno ulje  geranija. Ovaj jedinstveni cvjetni miris može smanjiti vaš stres.

Esencijalna ulja možete koristiti u difuzoru ili ih razrijediti sa nekim baznim uljem te nanijeti na kožu.

U našim prirodnim terapijama uvijek tragamo za uzrokom nesanice i klijentima nudimo i dublje spoznaje koje dovode do trajnih rješenja. Prirodne terapije uključuju: biljnu terapiju u obliku kapsula, standardiziranih ekstrakata, inhalatora, mješavina esencijalnih ulja, čajnih mješavina. U terapije uključujemo i aromaterapeutske masaže, energetske terapije, terapeutske razgovore i vođene meditacije. JAVITE NAM SE  te ćemo izraditi plan tretmana najpogodniji za vas.

 

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Ne propustite s našeg bloga…

Load More Posts