Cistitis – prirodno liječenje biljnim pripravcima

By |2022-05-19T02:34:02+01:0028 rujna, 2020|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: , , , |
  • Cistitis

Biljke koje djeluju na urogenitalni sustav imaju više mehanizama djelovanja i omogućuju odlične rezultate u liječenju cistitisa. Spriječite i zaustavite bolno i neugodno mokrenje prirodnim putem.

Cistitis nastaje kada se donji dio urinarnog trakta inficira i to najčešće bakterijama. Žene su sklonije upalama zbog kratkog razmaka između uretre i anusa. Najneugodniji cistitisi su oni koji ne reagiraju na antibiotike te se neprestano ponavljaju.

Simptomi i liječenje cistitisa

Najčešći uzročnik infekcija i to u 75% slučajeva je bakterija Escherichia coli (E. coli) a dijelimo ih na one koje plutaju u mokraći (planktonske) i one koja se veže na receptore. Nakon antibiotika planktonske nestanu, a ove vezane na receptore stvaraju biofilm. E. coli se učahuri – spava do nekoliko tjedana, te se reaktivira i pri tom vrati infekcija. Biofilm u mokraćnom mjehuru objašnjava upornost, te je to razlog zašto određeni antibiotik, usprkos odabiru antibiogramu, nije djelovao. Urin može biti sterilan a da ipak postoje simptomi.

Cistitis
Početak bolesti je nagli i izaziva neugodne simptome kao što su: učestalo i bolno mokrenje, pečenje pri mokrenju, noćno mokrenje.

Recidivni cistitis

Mnogo više poteškoća od jednostavne sporadične upale mjehura stvara recidivirajući cistitis. Recidivirajući cistitis dijagnosticiramo u slučaju tri recidiva u posljednjih godinu dana, koji su dokazani urinokulturom ili dva mikrobiološki dokazana recidiva u posljednjih šest mjeseci. Tada su kriteriji za liječenjem nešto stroži i u tom slučaju provodi se profilaktičko liječenje.

Pomoć biljaka i biljnih pripravaka kod cistitisa

Biljke koje djeluju na urogenitalni sustav imaju više mehanizama djelovanja i omogućuju odlične rezultate u liječenju.

  • Biljke uroantiseptici u svom kemijskom sastavu sadrže fenolske glikozide koji djeluju direktno antibakterijski. Najpoznatija takva biljka je medvjetka.
  • U klasu biljaka koje djeluju na biofilm je brusnica koja sadrži oligomerne proantocijanidine. Proantocijanid je odgovoran za djelovanje na biofilm bakterija.
  • U diuretičke biljke ubrajamo borovicu koja sadrži eterično ulje bogato monoterpenskim ugljikovodicima i flavonoide,  te je snažan je diuretik.
  • List breze sadrži flavonolne glikozide pokazuje povoljan i protuupalan i antiseptički učinak na mokraćni mjehur.
  • Ortosifon je kod nas malo poznata biljka, a njena najveća vrijednost je kombinacija diuretičkog, protuupalnog i spazmolitičkog učinka.
Medvjedka

Na koji način pomažemo u liječenju cistitisa

U prevenciji i akutnim stanjima uvijek je važna standardizacija, odabir biljke, doza te dobro poznavanje indikacija. Biljni pripravci se primjenjuju u obliku čajnih mješavina, tinktura, oleokapsula i uljnih mješavina. U svom terapeutskom radu zato uvijek ističemo važnost individualnog pristupa jer tako dobivamo najbolje rezultate. Izrađujemo individualan plan i proces liječenja vodeći računa o tjelesnim, emotivnim, energetskim i duhovnim procesima u organizmu. Sagledavajući povezanost uma i tijela osobama dajemo uvid u dublju spoznaju njihove tegobe. Shvatit ćete kako aspekti mentalnog i emocionalnog zdravlja također utječu na vaše zdravlje. Sastavljamo plan i program iscjeljenja nakon uvodne anamneze.

Empatičnim  pristupom i primjenom biljnih pripravaka, cjelovite prehrane, dodataka prehrani te drevnim tehnikama i novim misaonim modelima pomažemo ostvariti željene promjene u vašem životu.

Više o našem tretmanu za liječenje cistitisa pogledajte ovdje,
ili nas jednostavno nazovite na broj telefona: 0981623116

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts