Aromaterapija se ubraja u holističke metode komplementarnog liječenja. Holistička aromaterapija podrazumijeva cjeloviti pristup klijentu. Takav pristup klijentima može pomoći da prvi put nakon mnogo godina, razmotre sami sebe, svoj način života te svoja stanja uma, uključujući stavove prema sebi i prema vlastitom životu te mentalne i tjelesne zahtjeve s kojima se suočavaju. Kad tako razviju svijest o sebi tada će moći vidjeti dalje od svojih simptoma te krenuti prema poboljšanju općeg mentalnog i tjelesnog zdravlja što će pojačati tjelesnu sposobnost samoiscjeljivanju i sprječavanju mogućih bolesti.

Druge dobrobiti jesu u tome što se aromaterapeut može usredotočiti na klijenta umjesto na specifične probleme koje on u tom trenutku iznosi kako bi preciznije utvrdio uzroke bolesti. Ako se simptomi samo ublaže, ali se njihov uzrok ne riješi, problem će se vjerojatno vratiti.

Primjerice, ako klijent ukaže na tjelesni problem vezan uz stres, aromaterapijom se ne bi trebalo samo ublažiti problem nego se s klijentom onda radi u rješavanju samoga stresa te mu se pruža opuštajuća terapija i korisni savjeti . Holistički pristup nedvojbeno je blagotvoran i jednostavno zato što iziskuje vrijeme

Što je aromaterapija?

Što je aromaterapija?

Aromaterapija je oblik terapije u kojem se koriste eterična ulja mnogih aromatičnih biljaka grmlja i drveća. Ulja dobivena iz biljaka mogu se upotrijebiti na različite načine:

  • za liječenje tjelesnih i psiholoških bolesti,
  • za kozmetičke svrhe,
  • samo za užitak.

Ispravno primijenjena, aromaterapija može znatno olakšati stanje čak iako se njome možda nije moguće izliječiti.

Svi smo sami svoju aromaterapeuti

Moram napomenuti da smo na neki određen način često sami svoji aromaterapeuti. Određeni mirisi u nama pobuđuju osjećaj ugode pa primjerice biramo ulje za kupanje s mirisom koji nas umiruje. Dok mirišemo cvijeće birajući buket, dok šećući šumom uživamo u svježem mirisu bora ili u vrtu beremo svježe začinsko bilje za kuhanje i uživamo u prodornom mirisu zgnječenih listova, mi tako doživljavamo aromaterapiju. Mnogo prije nego se medicina mogla osloniti na usluge kemičara, ljudi su u sklopu biljne medicine širom svijeta koristili ekstrakte biljaka i drveća zbog prevencije bolesti te u sklopu vjerskih i pučkih obreda.

U aromaterapiji često ističem važnost u nekim tegobama metodu primjene eteričnih ulja kao masažu. Najčešće je cijelog tijela pri čemu se koriste ulja odabrana kao najpogodnija za klijenta. Posebna pozornost se pridaje mjestu na kojem klijent osjeća osobitu nelagodu.

Aromaterapeutske masaže

Masaže su djelotvoran način osiguravanja da će eterična ulja otopljena u baznom ulju prodrijeti kroz kožu, a budući da su hlapljiva postiže se dodatna dobrobit udisanja njihovih mirisa, što nam pomažu u otpuštanju nakupljenih i potisnutih emocija.

Kombinacija aplikacije ulja, dodira i opuštajuće glazbe može biti blagotvorna na mnogo načina. Svako esencijalno ulje ima jedinstven miris i energiju, usklađuju se s našim trenutnim emocijama i zato su nezamjenjiva pomoć u rješavanju i balansiranju emocionalnih stanja.

Svi smo odmah po rođenju upoznali ugodu koje drugo ljudsko biće može izazvati dodirom pa tako kad malo dijete zaplače, majka ga instinktivno uzima u naručje i smiruje milovanjem i tapšanjem kako bih ga smirila. Kad osjetimo bol u mišićima instinktivno stavimo ruku na bolno mjesto ili protrljamo i tako sami sebe tješimo. Osim toga zagrijavanje i blago trljanje bolnog područja potiče širenje krvnih žila koje poboljšava protok krvi i ubrzava iscjeljivanje.

Specijalno programirana iscjeljujuća glazba postiže balansiranje lijeve i desne polovice našeg mozga, uvodi u duboka stanja svijesti, kreativnosti i intuitivnih uvida o sebi i svijetu oko sebe. Zvuk ima svojstvo najjačih iscjeljujućih energija uz paralelnu primjenu s drugim tehnikama kao masaže, terapeutski rad s esencijalnim uljima, vođene meditacije i druge tehnike koje energiziraju, uravnotežuju i postižu harmoničan rad cijelog tijela na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini.

Masaža potiče i funkcioniranje limfnog sustava te tako tijelu pomaže da se oslobodi toksina. Masaža je ugodna i možda bi je mogli izdvojiti i kao najugodniji oblik terapije. Opušta tijelo, godi duši i smiruje uznemiren um. Neprocjenjiva je u borbi protiv stresa, a umornim i deprimiranim osobama može poboljšati raspoloženje.

Aromaterapeutska masaža bebe

Danas mnogi medicinski stručnjaci uvažavaju vrijednost masaže i dodira pa se tako majkama savjetuju blago masiranje bebe bademovim uljem jer je takva masaža djelotvoran način smirivanja napetog ili uznemirenog djeteta te potvrđivanja povezanosti majke i djeteta. Bebe izolirane u inkubatorima napreduju mnogo bolje ako ih se smiruje blagim milovanjem i utješnim dodirom.

Masaža je prilično bezopasna osim ako nije kontraindicirana nekim bolestima, blagotvorno djeluje na tijelo i duh te potiče bezbrižnost i povezivanje.

Ne zaboravimo na kontraindikacije!

No ne smijemo zaboraviti i na kontraindikacije, kod nekih eteričnih ulja je potreban veliki oprez kod uzimanja te su i nekad kontraindicirana kao i masaža u slučaju određenih bolesti. Kontraindikacija može biti pojedinačna ili opća. Opća kontraindiciranost je da se eterična ulja uopće ne mogu upotrebljavati a to je kod akutnih napada astme, epileptičnih napadaja i svih stanja poremećaja svijesti te alergijski šokova. Kod pojedinačnih kontraindikacija ona se odnose na upotrebu eteričnih ulja samo kod nekih stanja i bolesti kao npr. trudnoća, dojenje, estrogensko ovisni tumori i drugo. Eterična ulja se ne smiju stavljati nerazrijeđena na kožu niti se smiju piti. Moram napomenuti da kod dermalne upotrebe može doći do iritacija kože i fototoksičnosti kod izlaganja kože suncu nakon upotrebe ulja koja sadrže furokumarine.

Iz gore navedenih razloga je važno da se obratite za mišljenje kod educiranog aromaterapeuta koji će odabrati tehniku i primjeren način korištenja eteričnih ulja i pomoći na vašem putu izlječenja.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116