Ulje crnog kima – pozitivni učinci kod mnogih zdravstvenih tegoba

By |2022-06-25T21:35:07+01:0025 lipnja, 2020|Categories: Blog, Fitoterapija|
  • Ulje crnog kima

Ulje crnog kima se dobiva iz sjemena Nigella sativa, biljke podrijetlom iz jugozapadne Azije.
Ovo sjeme ima gorak okus, a koristi se kao začin u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji.

Ulje crnog kima je poznato i po drugim imenima: ulje sjemenki crnog kumina, ulje crnog sjemena, Black cumin seed oil, Kalinji oil, Nigella sativa oil, itd. Da ne bi bilo zabune ovdje ćemo pisati o ulju sjemenki crnog kima, a mislimo na ulje dobiveno iz sjemenki biljke Nigella sativa. Ovo ulje ima dugu povijest upotrebe koja datira više od 2000 godina. Prema nekim izvorima otkriven je u grobu kralja Tuta.

Zdravstvene prednosti korištenja ulja crnog kima

Nebrojene su prednosti ulja crnog kima. Generalno možemo reći da ulje crnog kima djeluje protuupalno, antibakterijski i antigljivično.

Njega kože, autoimuni poremećaji

Terapeutski je dokazano da u aplikacijama za njegu kože posebno pomaže kod zacjeljivanja rana i opekotina. Ovo je odlično sredstvo za zacjeljivanje rana a često nakon primjene ne ostaju ni ožiljci.

Pokazalo se da ovo ulje ima reputaciju pomoći kod širokog spektra autoimunih poremećaja. Svjedoci smo pozitivnih reakcija na primjenu kod osoba koje su lokalno primjenjivale ulje crnog kima za različite ekceme, psorijaze i druge autoimune poremećaje kože.
Postoje i medicinske studije koje ukazuju na povoljno djelovanje ulja crnog kima i kod sprječavanja ili liječenja određenih vrsta karcinom a kože.

Ipak vam ne preporučujemo da ulje crnog kima koristite umjesto sredstava za zaštitu od sunca ili umjesto procedura za liječenje karcinoma kože, mada ovo ulje može imati i komplementarnu ulogu u nekim situacijama navedenih problema.

Ulje crnog kima u aromaterapiji i fitoaromaterapiji

Gledajući s aromaterapeutskog stajališta, sjeme crnog kima ima blagu ali jako karakterističnu zemljano – drvenasto – paprikastu aromu.
Ulje sjemenki crnog kima se koristi i samostalno za terapijske primjene bez miješanja s esencijalnim uljima za miris, duhovno ili emocionalno djelovanje.

Antioksidacijska svojstva

Jedna od ključnih komponenti ulja crnog sjemena je timokinon, spoj s antioksidacijskim svojstvima.
Ulje sjemenki crnog kumina sadrži ove esencijalne masne kiseline:

Linolenska kiselina (Omega-3): 0,3%
Linoleinska kiselina (Omega-6): 56%

Udio esencijalnih masnih kiselina

56,3%

Liječenje mnogih bolesti – znanstvene studije

Na internetu možemo pronaći svjedočanstva o liječenju astme, dijabetesa, hipertenzije, gubitka težine i drugih zdravstvenih problema. Postoje i znanstveni dokazi koji podržavaju neka od ovih liječenja, ali i ne svih. Istraživanja o učincima ulja crnog kima su zapravo i poprilično ograničena. Donosimo nekoliko dokaza iz dostupnih studija.

Ulje crnog sjemena može pomoći u liječenju reumatoidnog artritisa, prema malom istraživanju objavljenom u Imunološkim istraživanjima 2016. godine. Za ovu studiju 43 žene s blagim do umjerenim reumatoidnim artritisom uzimale su kapsule ulja crnog sjemena ili placebo svaki dan po jednu mjesec. Rezultati studije pokazali su da je liječenje uljem crnog sjemena dovelo do smanjenja simptoma artritisa (što je procijenjeno DAS-28 ljestvicom ocjene), razine upalnih markera u krvi i broja otečenih zglobova.

Ulje crnog kima pokazuje dobre rezultate u liječenju alergija. Na primjer, u studiji iz 2011. objavljenoj u American Journal of Otolaryngology, dokazano je da ulje crnog kima smanjuje prisustvo začepljenosti nosa i svrbež, curenje nosa i kihanje nakon dva tjedna.
Drugo izvješće objavljeno u 2018. analiziralo je podatke kako bi utvrdilo može li ulje crnog kima pomoći u liječenju sinusitisa. Autori studije zaključili su da ulje ima terapeutski potencijal u liječenju stanja zbog svojih protuupalnih, antioksidacijskih, antihistaminskih, imuno-modulatora, antimikrobnih i analgetskih učinaka.

Ulje crnog sjemena moglo bi biti od koristi osobama oboljelim od dijabetesa, prema pregledu objavljenom u časopisu Complementarne terapije u medicini 2015. godine. Istraživači su analizirali prethodno objavljene studije o upotrebi Nigella sativa za dijabetes i zaključili da može poboljšati razinu šećera i kolesterola u krvi u dijabetes modelima, ali napomenuli su da su potrebna daljnja klinička ispitivanja kako bi se razjasnili učinci. Druga istraživačka recenzija objavljena 2017. potvrdila je te nalaze.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ulje crnog sjemena može ponuditi korist osobama oboljelim od astme. Na primjer, studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research iz 2017. utvrdila je da su osobe s astmom koje su uzimale kapsule ulja crnog sjemena značajno poboljšale kontrolu astme u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Ulje crnog sjemena može umanjiti faktore rizika kod žena koje su pretile, pokazalo je jedno istraživanje. Za ovo istraživanje su žene konzumirale ulje Nigella sativa ili placebo dok su osam tjedana slijedile niskokaloričnu dijetu. Na kraju studije razina težine, opsega struka i triglicerida smanjila se za više u skupini koja je uzimala ulje Nigella sativa. Još jedna osmotjedna studija kombinirala je aerobnu vježbu s uljem crnog sjemena u pokusu sa ženama s prekomjernom tjelesnom težinom. Istraživači su otkrili da je protokol vježbanja u kombinaciji sa suplementacijom pružao prednosti, uključujući nižu razinu kolesterola.

Ulje crnog sjemena koristi se i kao lijek za stanja poput alergija, astme, dijabetesa, glavobolje, visokog krvnog tlaka i probavnih smetnji. Uz to, ulje crnog sjemena se navodi kako jača imunološki sustav, smanjuje upalu i bori se protiv infekcija. Ulje se koristi lokalno za probleme kože i kose, poput akni, suhe kose, psorijaze, rasta kose i suhe kože.

Primjena i pozitivni učinci kod probavnih, urogenitalnih, dišnih, hormonalnih i kožnih tegoba

Korištenje biljnih pripravaka u obliku oleokapsula

Ljekovito djelovanje ulja crnog kima ovisi o sinergiji svih njegovih sastavnica, iako se uz svaku od njih vezuju različite aktivnosti. Adekvatan unos pripravaka u obliku oleokapsula s crnim kimom i eteričnim uljima ostvaruju se pozitivni učinci kod tegoba probavnog, urogenitalnog, dišnog, hormonalnog i kožnog sustava.

Sinergijskim djelovanjem ulja crnog kima s eteričnim uljima postiže se protuupalno, antibakterijsko, antivirusno djelovanje, te stimuliraju lučenje probavnih enzima. Ostvaruju se i određeni učinci na različite biokemijske parametre kod metaboličkog sindroma (sindrom inzulinske rezistencije) pa je tako, adekvatnim unosom ulja ili pripravaka s crnim kimom, moguće utjecati i na smanjenje koncentracije glukoze u krvi.

Kako djelotvorno koristiti ulje crnog kima?

Da bi biljna terapija uljem crnog kima bila djelotvorna potrebno je da napravimo konzultaciju. Pri tome ćemo fitoaromaterapijskom anamnezom odrediti kombinacije biljaka, doze i način primjene pojedinih biljnih pripravaka, te tako stručnom primjenom postići željene rezultate.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts