Pomoć iz prirode kod proširenih vena i ispucalih kapilara

By |2022-07-26T19:35:56+01:004 studenoga, 2020|Categories: Blog, Fitoterapija|
  • Pomoć iz prirode kod proširenih vena i ispucalih kapilara

Proširene vene uzrokovane su slabljenjem zalistaka i stijenki  površinskih vena koje mogu biti i nasljedne. S vremenom dolazi do smanjenja elasticiteta vena, napinju se, postaju dulje, šire i zmijolikog izgleda izbijajući potkožno. Takvo stanje može se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ali proširene vene obično se nalaze na nogama. Iako varikozne vene obično nisu ozbiljne, uobičajeni simptomi uključuju blagu do umjerenu bol, otekline i svrbež nogu.

Čimbenici rizika, simptomi i liječenje varikoznih vena

Čimbenici rizika koji povećavaju šanse za razvoj proširenih vena uključuju starost, spol (žene), trudnoća, pušenje, obiteljska anamneza, dugo stajanje, dugo sjedenje, pretilost i duga razdoblja neaktivnosti. Blaga bol, oteklina i neugledna koža obično su jedini simptomi proširenih vena, ali povremeno se mogu razviti i druga ozbiljnija stanja poput upale vena, venski dermatitis i tromboflebitis (venski krvni ugrušak).

Liječenje varikoznih vena varira ovisno o težini. Tjelovježba i gubitak kilograma dvije su promjene u načinu života koje mogu smanjiti bol i spriječiti stvaranje drugih proširenih vena.

Ljekovite biljke i eterična ulja koji pomažu u prevenciji i ublažavanju simptoma

Divlji kesten

Divlji kesten, Aesculus hyppocastanum je prirodni lijek za liječenje kronične venske insuficijencije.

Protuupalna je biljka za koju je utvrđeno da potiče normalan tonus venske stijenke, poboljšavajući tako cirkulaciju kroz vene. Također smanjuje pucanje kapilara i oticanje potkoljenice.


Gotu cola

Gotu Kola centella asiatica je biljka porijeklom iz Azije. Njene brojne primjene uključuju i liječenje venske insuficijencije i zacjeljivanje rana.

Gotu kola potiče proizvodnju kolagena, proteina koji se nalazi u vlaknastom tkivu krvnih žila. Studije potvrđuju njenu učinkovitost u liječenju zidova i tkiva vena. Smanjuje oteklinu i poboljšava cirkulaciju i vaskularni tonus.


List vinove loze

List vinove loze vitis vinifera – ekstrakt listova vinove loze prošao je studije koje podupiru  potencijal za liječenje venske insuficijencije.

Antocijanozidi i tanini u listu vinove loze mogu ojačati krvne žile i djeluju protuupalno te se koristi koristi se za održavanje cirkulacije nogu i poboljšanje umornih, teških i bolnih nogu.


Kora bora

Ekstrakt kore bora ekstrahira se iz unutarnje kore stabla francuskog primorskog bora i sadrži antioksidanse oligomerne spojeve proantocijanide (OPC). OPC u ekstraktu kore bora vežu se na kolagen u stijenkama krvnih žila, čineći krvne žile jačima i elastičnijima, što posljedično poboljšava cirkulaciju. Djeluje protuupalno, a pokazalo se da smanjuje simptome kronične upale, što doprinosi venskoj insuficijenciji. Također može smanjiti edem nogu i gležnja. Ekstrakt je široko proučavan tijekom posljednjih godina i ima mnogo objavljenih studija i članaka koji osiguravaju njegovu sigurnost i učinkovitost.

Kako eterična ulja pomažu u prevenciji i ublažavanju simptoma proširenih vena i ispucalih kapilara?

U  pripravcima koji se koriste lokalno najčešće se primjenjuju eterična ulja koji su venotonici (čempres, pačuli mira), limfotonici (atlaski i himalajski cedar), protuupalna (njemačka kamilica, smilje) i cirkulatorna (ružmarin cineol, limun). Ova eterična ulja se koriste u sinergiji s baznim uljima a to su najčešće macerat gotu kole, nevena i gospine trave.

Lokalni pripravci u kombinaciji s oralnim uzimanjem ekstrakata dovodi do rezultata koji su  vidljivi nakon nekoliko tjedana.  Osjećaj težine nogu bit će slabiji, cirkulacija bolja te manje  i bolno i izraženije vene.

Kako mi to radimo?

Individualnim pristupom nakon uvida u cjelokupnog stanja osobe te stanju tegobe određujemo kombinaciju biljaka i način primjene biljne terapije. Vremenski tijek liječenja ovisi o težini tegobe.

Uloga prevencije u spriječavanju pojave proširenih vena?

Budući da bolest vena ima snažnu genetsku komponentu, prevencija može pomoći onima koji imaju obiteljsku anamnezu ovakvih tegoba. Važni čimbenici prevencije uključuju održavanje normalne tjelesne težine, redovito vježbanje i prestanak pušenja te zdrava uravnotežena prehrana. Za prevenciju venskih bolesti i ublažavanje simptoma preporučuje se redovito kretanje kako bi se spriječilo dugotrajno sjedenje ili stagnacija. Vježbe za stopala, nožne prste i gležnjeve (na primjer, tapkanje prstima i savijanje stopala) mogu pomoći protoku krvi u nogama ako se rade nekoliko puta dnevno. Podizanje nogu može ublažiti bol ili oteklinu koja je rezultat rane faze bolesti vena. Podizanje nogu iznad srca tijekom razdoblja od 3 minute, obično ujutro i nekoliko puta tijekom dana, može potaknuti protok krvi iz nogu i smanjiti nakupljanje krvi.

Klijentima nudimo i druge uvide kao mogućnosti za prevenciju, liječenje i zaustavljanje napredovanja venskih bolesti.

Zdravom ravnotežom organizma do potpunog iscjeljivanja

Studije pokazuju ohrabrujući potencijal za mnoge biljne dodatke ali da bi se iscjelili potrebno je naučiti uspostavljati zdravu ravnotežu u svim područjima života. U svome terapeutskom radu povezujemo um i tijelo. Vaše emocije utječu na vaše fizičko zdravlje. Kod iscjeljivanja uma i tijela radi postizanja potpunosti nudimo i dublju spoznaju vaše tegobe, kakvu ulogu igra u vašem životu.

Postizanjem emocionalne jasnoće bit ćete sposobni proniknuti u inteligentnu perspektivu um-tijelo te tako značajno poboljšaati fizičko zdravlje.Tehnikama meditacije s eteričnim uljima, afirmacijama drugim načinima razvijamo svjesnost koja nam omogućava sagledavanje svojih misli, uvjerenja i navika. Tijelo uvijek simptomima iskazuje što treba mijenjati u životu. Tegobe venskog sustava ukazuju na gomilanje osjećaja  obeshrabrenosti koji koči kretanje napred. Zadržavanje u raznim životnim situacijama koje ne volite zbog straha od puštanja. „Zarobljeni u situaciji“. Nemogućnost prihvaćanja, suočavanja s bilo kojom obiteljskom situacijom. Proširene vene mogu izražavati i osjećaj premorenosti zbog niza zadataka u dnevnom rasporedu koje nitko ne cijeni.

Noge su odraz naše pokretljivosti u životu, u našim vezama. Tako izražavamo da smo razočarani jer smo puno dali svoga doprinosa u odnosima, a osjećamo nezadovoljstvo jer smo dobili vrlo malo u odnosu onome što smo dali.

Vrijeme je da sagledate kako sebe vidite? Kakve su vam misli i stav? Pravi put je povratak sebi da ponovno otkrijete duhovno područje: „Živim i ponašam se s radošću“. „Slobodno se krećem kroz život“

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts