Paprena metvica (Mentha piperita) aromatična je biljka iz porodice mentina nastala križanjem vodene metvice i metvice. Porijeklom iz Europe i Azije, upotrebljava se tisućama godina zbog svog ugodnog, nježnog okusa i zdravstvenih prednosti.
Metvica se koristi kao aroma u slatkišima i drugoj hrani. Često se koristi i kao osvježavajući čaj koji je bez kofeina. Čaj od metvice se najčešće pije zbog ugodnog okusa, ali posjeduje i zdravstvene koristi. Ne postoji puno studija o zdravstvenoj korisnosti čaja od metvice, dok je kod ekstrakta suprotna situacija.
Listovi paprene metvice koriste nekoliko esencijalnih ulja: mentol, menton i limonen. Mentol daje paprenoj metvici rashlađujuća svojstva i prepoznatljivo nježan miris.

Paprena metvica može ublažiti simptome poput nadutosti i probavne smetnje

Postoji puno studija rađenih kod osoba sa sindromom razdražljivog crijeva koje su liječene uljem paprene metvice tijekom dva tjedna u kojima je dokazano da paprena metvica znatno više ublažava simptome od placeba.
Tako jedna studija rađena na 72 osobe sa sindrom razdražljivog crijeva koje su uzimale kapsule s uljem paprene metvice pokazuje značajno smanjenje simptoma i to za 40% nakon četiri tjedna upotrebe, dok je kod placeba iznosilo 24%.
Jedno kliničko ispitivanje kod 2000 djece, paprenu metvicu navodi kao pozitivnu u sprječavanju učestalosti duljine i jačine bolova u trbuhu.
Kapsule koje su sadržavale ulje paprene metvice su smanjile i mučninu i povraćanje u jednoj studiji obavljenoj na 200 osoba koje su bile podvrgnute kemoterapiji.
Nismo pronašli ni jednu studiju koja govori o utjecaju čaja od paprene metvice, ali je moguće da bi i čaj imao slične učinke.

Pomoć kod glavobolje

Mentol u ulju paprene metvice povećava protok krvi i pruža osjećaj hlađenja a moguće je i ublažavanje boli. Jedna studija koja je provedena na 35 osoba koje su imale migrene, i kod kojih je ulje paprene metvice naneseno na čelo i sljepoočnice pokazala je značajno smanjenje boli nakon 2 sata, za razliku od osoba koje su imale naneseno placebo ulje. Druga pak studija, rađena na 41 osobi pokazuje da učinak ulja paprene metvice nanesene na čelo jednako učinkovito djeluje za glavobolju kao i 1000 mg acetaminofena.

Kako paprena metvica djeluje kao mišiće relaksirajući i ublažavajući bol, može umanjiti određene vrste glavobolje.

Iako aroma čaja od metvice može pomoći opuštanju mišića i poboljšanju glavobolje, ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili taj učinak. Međutim, primjena ulja paprene metvice na sljepoočnice može vam pomoći.

Pomoć kod lošeg zadaha iz usta i sprječavanje nastanka zubnog plaka

Paprena metvica se zbog ugodnog mirisa, često koristi u pastama za zube, sredstvima za ispiranje usta te žvakaćim gumama. Osim ugodnog mirisa paprena metvica ima i antibakterijska svojstva koja pomažu u uništavanju mikroba koji uzrokuju zubni plak – što može poboljšati neugodan zadah iz usta.
Jedna studija pokazuje da sredstvo napravljeno od metvice, čajevca i limunova ulja znatno poboljšava simptome lošeg zadaha. Također postoji i nekoliko drugih studija gdje se ispiranjem sredstvima baziranim na uljima paprene metvice znatno poboljšava neugodan zadah iz usta.

Paprena metvica i sinusne infekcije

Poznato je da paprena metvica ima antibakterijska, antivirusna i protuupalna svojstva. Studije su pokazale da se čaj od paprene metvice može koristiti protiv začepljenih sinusa nastalih infekcijama, prehladama i alergijama.
Istraživanja su također pokazala da mentol, jedan od aktivnih spojeva paprene metvice poboljšava percepciju strujanja zraka u vašoj nosnoj šupljini. Parenje čajem od metvice može pomoći osjećaju lakšeg disanja. Iako čaj od metvice nije direktno ispitivan o učincima na začepljenje nosa, dokazi upućuju na to da bi mogao biti koristan.

Inhaliranje eteričnim uljem paprene metvice se izvodi tako da se kapne kap ulja paprene metvice u posudu za inhaliranje s kipućom vodom. Inhalira se oko jedne minute pa se doda druga kap. Tako se ukupno dodaju 3 kapi. Inhalacije se mogu provoditi dva puta dnevno. Kod začepljenosti nosa i čestih infekcija sinusa ulje paprene metvice u kombinaciji s drugim eteričnim uljima koja djeluju antibakterijski i antiviralno pokazuju odlične rezultate. Mogu se primjenjivati u obliku masti, džepnih inhalatora i oleokapsula.

Čaj od paprene metvice

Čaj paprene metvice kao pomoć za smanjenje umora i dizanje energije

Prirodni spojevi u paprenoj metvici su dokazano korisni u smanjivanju umora. Tako jedna studija pokazuje da su tijekom kognitivnog testa manji umor pokazivali ljudi koji su uzimali kapsule od paprene metvice. Druga pak studija dokazuje aromaterapeutski učinak ulja paprene metvice kod smanjenja učestalosti od dnevne pospanosti.

Opuštanje menstrualnih grčeva

Kako paprena metvica djeluje na mišića opuštanja, tako može i ublažiti menstrualne tegobe. Dokazano je da spojevi iz paprene metvice pozitivno djeluju i na ove tegobe. Tako jedno istraživanje rađeno na 127 žena pokazuje da su kapsule s ekstraktom paprene metvice jednako učinkovite kao nesteroidni protuupalni lijek u smanjenju intenziteta i trajanja boli.

Antibakterijski učinci paprene metvice

Ulje paprene metvice učinkovito uništava i bakterije, pokazuje nekoliko studija. Tako jedna studija govori da ulje paprene metvice uništava i sprečava rast uobičajenih bakterija koje se prenose iz hrane, uključujući E. coli, Listeria i Salmonella u sokovima od ananasa i manga.
Ulje paprene metvice također uništava i nekoliko vrsta bakterija koje dovode do bolesti kod ljudi, uključujući stafilokok i bakterije povezane s upalom pluća.
Mentol je u istraživanjima pokazao također antibakterijsko djelovanje.

Antibakterijski učinci paprene metvice

Čaj od paprene metvice je idealan prije spavanja…

Čaj od paprene metvice je idealan prije spavanja budući da ne sadrži kofein. Znanstveno je i dokazano na nekoliko ispitivanja da sposobnost paprene metvice kod mišićnog opuštanja može pomoći prije spavanja. Međutim, nije zabilježeno ni u jednom istraživanju da mentol ima sedativni učinak.

Paprena metvica i alergija

Paprena metvica sadrži rosmarinsku kiselinu, biljni spoj koji se nalazi u ružmarinu i biljkama iz porodice mente. Rosmarinska kiselina povezana je sa smanjenim simptomima alergijskih reakcija, poput curenja iz nosa, svrbeža u očima i astme.
Tako jedna studija koja je trajala 21 dan s 29 osoba sa sezonskim alergijama, pokazuje da oni koji su dobili oralni dodatak koji sadrži rosmarinsku kiselinu imaju manje simptome svrbeža nosa, svrbeža očiju i drugih simptoma od onih koji su dobili placebo. Iako nije poznato da li je količina rozmarinske kiseline koja se nalazi u paprenoj metvici dovoljna da utječe na simptome alergije, postoje neki dokazi da paprena metvica može ublažiti alergije.

Pijenje čaja od metvice može vam pomoći poboljšati sposobnost koncentracije i fokusiranja

Dok studije o učinku čaja od paprene metvice na koncentraciju nisu dostupne, dvije male studije istražile su ovaj blagotvoran učinak ulja paprene metvice – uzimanja oralno ili inhalacijom.

Paprena metvica i koncentracija

Tako jedno istraživanje pokazuje bolje rezultate na kognitivnim testovima kod osoba koje su uzimale kapsule sa sastojcima paprene metvice. Jedno drugo istraživanje pokazuje da ulje paprene metvice bolje poboljšava pamćenje i budnost u usporedbi s ylang-ylangom, drugim popularnim esencijalnim uljem.

Zaključak

 • Ulje paprene metvice opušta mišiće u probavnom sustavu i poboljšava probavne smetnje. Čaj od paprene metvice bi mogao imati slične učinke.
 • Iako ne postoje znanstveni dokazi o učincima čaja od metvice za poboljšanje simptoma glavobolje, istraživanja sugeriraju da ulje paprene metvice smanjuje napetost i glavobolju.
 • Ulje paprene metvice poboljšava neugodan zadah iz usta
 • Iako istraživanja o dokazima učinka čaja paprene metvice nisu opsežna, konzumiranje čaja od paprene metvice može pomoći kod začepljenja sinusa, a topli napitak koji sadrži mentol – poput čaja od paprene metvice može vam pomoći olakšanju kod otežanog disanja.
 • Neka istraživanja pokazuju da ulje paprene metvice ublažava umor i dnevnu pospanost
 • Čaj od paprene metvice može smanjiti intenzitet i dužinu menstrualnih grčeva
 • Paprena metvica je učinkovita protiv nekoliko vrsta bakterija, uključujući one koje se prenose hranom ili zarazne bolesti.
 • Nije znanstveno dokazano da je čaj od mente koristan za san ali kako je bez kofeina sigurno će vam pomoći da se opustite prije spavanja.
 • Nisu provedena veća istraživanja o sastojcima paprene metvice i mršavljenja, ali kako je čaj od paprene metvice bez kalorija i slatkastog okusa, može vam pomoći u smanjenju apetita i želje za slatkim.
 • Paprena metvica sadrži rosmarinsku kiselinu, za koju se pokazalo da smanjuje simptome alergije, poput kihanja i curenja iz nosa. Međutim, dokazi o učinkovitosti čaja od metvice protiv simptoma alergije su ograničeni.
 • Ulje paprene metvice, koje se nalazi u čaju od metvice, može vam pomoći povećati budnost i pamćenje, što može poboljšati koncentraciju.

Paprena metvica ima višestruka djelovanja, a opreznim i cjelovitim pristupom dolazimo do uspješnih rezultata. Ciljanim djelovanjem na određenu tegobu primjenjujemo paprenu metvicu koja se uzima u obliku tinkture, oleokapsula, melata (emulzija meda i eteričnog ulja), uljnih mješavina, gelova za smanjenje bolova i džepnih inhalatora. U svome pristupu vodimo računa o povezanosti uma i tijela. Određenim tehnikama i vježbama podižemo svjesnost, a terapeutskim radom s eteričnim uljima koncentriramo se na svoje emocije. Svaki miris ulja ima sposobnost pronalaženja i djelovanja na neku emociju, a ta se sposobnost očituje u frekvenciji ulja. U terapeutskom radu primjenom biljnih pripravaka, zdravom uravnoteženom prehranom određenim tehnikama i vježbama koje podržavaju um osobama pružamo podršku na njenom putu iscjeljivanja.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116