Aromaterapija i fitoterapija u trudnoći

By |2022-07-26T19:33:12+01:005 svibnja, 2020|Categories: Aromaterapija, Fitoterapija|Tags: |

Aromaterapija i fitoterapija u trudnoći

Trudnoća nosi niz promjena na fizičkoj i emotivnoj razini. Na fizičkoj razini tijelo trudnice se prilagođava nošenju, razvoju i porodu djeteta, a zbog varirajuće razine hormona, djeluje i na njezino ponašanje i emocionalne reakcije. Trudnoća se dijeli na tri tromjesečja trudnoće i svako tromjesečje nosi svoj doživljaj i određene tegobe.

Fitoterapija – korištenje aktivnih tvari iz biljaka

Fitoterapija je medicinska disciplina u kojoj koristimo ljekovite aktivne tvari iz biljaka. Poznavanjem indikacija, kontraindikacija, mehanizma djelovanja i ispravne doze biljnog lijeka djelujemo na određene tegobe koja se javljaju u trudnoći ali i na kronične bolesti trudnica. Održavanje zdravlja trudnice i normalnog rasta ploda podrazumijeva i obuhvaća općenito stil prehrane, tjelovježba i uzimanje vitaminsko mineralnih suplemenata.

Aromaterapija – velika pomoć tijekom trudnoće

Aromaterapijom, koja je dio fitoterapije, koristimo eterična ulja u svrhu poboljšanja i uravnoteženja zdravlja duha, tijela i uma. Problemima u trudnoći pristupamo klinički i holistički.

Klinička aromaterapija

Predstavlja ciljano djelovanje eteričnim uljima na određenu tegobu u tijelu. Eterična ulja se primjenjuju prema poznavanju kemijskog sastava i djelovanja:

  • Inhalacijom
  • Dermalno
  • Oralno
  • Vaginalno
  • Rektalno

Ispravna metoda i prikladna doza primjene eteričnih ulja pruža olakšanje pratećih tegoba trudnoće.

Holistička aromaterapija

Holistička aromaterapija nudi oblik liječenja koji može znatno poboljšati opće stanje mentalnog i tjelesnog zdravlja te potaknuti uravnoteženje uma i tijela. Svako ulje ima jedinstven miris i energiju, usklađuje se s našim trenutnim emocijama i zato su nezamjenjiva pomoć u balansiranju naših emocionalnih stanja. Podržavajuće djelovanje je uvjetovano kemijskim sastavom eteričnog ulja, a putem mirisa daje mu iscjeljujuću moć, u procesu je važan je i educirani aromaterapeut koji stalno nadograđuje svoje znanje na raznim područjima, te trudnica koja je otvorena za proces aromaterapije. Važno je i terapeutsko djelovanje  u koje su uključene psihološke i energetske tehnike koje predlaže terapeut nakon uvida u cjelokupnu anamnezu trudnice.

Tehnike koje podupiru proces su: afirmacije, vizualizacije, vođene meditacije s eteričnim uljima, individualni terapeutski rad s eteričnim uljima s kojim trudnica rezonira, antistresne masaže glave i vlasišta, masaže donjeg dijela leđa, masaže i vježbe međice i tehnike disanja s eteričnim uljima.

Prvo tromjesečje trudnoće

Prvo tromjesečje trudnoće

Obuhvaća prvih 15 tjedana trudnoće. U ovom razdoblju trudnoće događaju se fiziološke promjene u ženinu tijelu. Kardiovaskularni sustav se adaptira na trudnoću, povećava se potrošnja kisika i dolazi do prirasta tjelesne težine. Daju se smjernice i ističe se važnost prehrane da se ona temelji na raznovrsnosti i uravnoteženosti  u malim čestim obrocima, te kvaliteti hrane a ne na količini, uz uzimanje suplemenata u dogovoru s vašim liječnikom. Dolazi do povećanja razine hormona, a najvažniji u trudnoći je progesteron koji se još naziva zaštitnikom trudnoće. Njegov utjecaj na sluznicu maternice omogućava plodu da se ugnijezdi, a relaksiranjem mišića maternice sprečava mogućnost izbacivanja ploda.

Povećanje razine hormona može uzrokovati i različite tegobe koje su poznate u trudnoći kao što su učestalo mokrenje, napetost i bol u grudima, mučnine, povraćanje, iscrpljenost, razdražljivost i promjene raspoloženja.

Individulnim holističkim pristupom olakšavamo brojne tegobe

Može se reći da je ovo vrijeme razmišljanja i mentalnog adaptiranja na trudnoću.  S eteričnim uljima koji  imaju sposobnost duhovne i ljekovite energije na suptilan način će podržati i usmjeriti, a uz holistički pristup šire svijest o jedinstvu tijela i duha. Prvo tromjesečje trudnoće je idealno vrijeme za posjet kvalificiranom aromaterapeutu i fitoterapeutu.

Aromaterapija i fitoterapija kao saveznik sa stručnim terapeutom i izvedivim planom olakšavaju brojne tegobe i uljepšavaju razdoblje trudnoće, poroda i dojenja. Kako svaka žena ima individualne zdravstvene tegobe aromaterapeutski i fitoterapeutski individualno i pristupamo problemima, vodeći računa o eventualnim  kroničnim bolestima i pratećim simptomima tijekom trudnoće. Tako se tretman i podrška emotivnom i duhovnom stanju žene kroz trudnoću, porod, babinje i dojenje, uz prikladne doze eteričnih ulja prilagođava na način primjene svakoj osobi zasebno.

Drugo tromjesečje trudnoće

Drugo tromjesečje trudnoće

Drugo tromjesečje označava mirnije razdoblje trudnoće jer ste još daleko od porođaja pa nema još osjeta težine trudnoće.

Obuhvaća razdoblje između 16 – 27 tjedna i već se uočava trbušćić. Zbog povećanja dotoka krvi u dojke i intenzivnog razvitka alveola primjećuju se i izražene vene. Dojke se mijenjaju jer mliječne žlijezde započinju stvaranje mlijeka. U drugom tromjesečju javljaju se i tegobe poput: loše probave, opstipacije, žgaravice, proširenih vena, hemeroida, oticanje nogu, bol u leđima, zdjelici i simfizi i sklonost infekciji urinarnog trakta, promjene u metabolizmu i povećanje apetita, pojačano znojenje i svrbež.

Prema anamnezi na tegobe aromaterapeutski ciljano djelujemo

S obzirom na to da je svaka žena i trudnoća individualna, pa tako i prateće tegobe, aromaterapeutskim pristupom se prema anamnezi ciljano djeluje na određenu tegobu u tijelu prema kemotipu eteričnih ulja, ispravnoj dozi i indikaciji postiže željeno djelovanje.

Eterična ulja primjenjujemo rektalno, vaginalno i dermalno. Iscjeljujuća moć mirisa djeluje umirujuće, putem limbičkog sistema i pomaže u opuštanju uma. Vibracija eteričnog ulja kombinirana s tehnikama aromaterapije osvještava i pronalazi smjer kako biti sa svojim emocijama.

U ovom razdoblju se može započeti sa  aromaterapeutskom masažom glave i vlasišta u kombinaciji s eteričnim uljima i specijalno programiranom iscjeljujućom  glazbom postižemo duboko opuštanje, a uz opuštajuće djelovanje  poboljšavamo cirkulaciju i fleksibilnost.

Uvidom u medicinsku dokumentaciju fitoterapijom postižemo izvrsne rezultate

Fitoterapijskim pristupom koristimo izvor ljekovitih aktivnih tvari iz biljke, a primjenjuju se putem čajnih mješavina, kupki, obloga, sirupa i standardiziranih ekstrakata. Kod tegoba mučnine, zatvora, nadutosti postižemo  izvrsne rezultate. U vrijeme trudnoće vrlo su česte urinarne infekcije koje mogu uzrokovati prijevremeni porod, te se ovoj tegobi pristupa vrlo oprezno. Savjet za biljnu terapiju se sugerira nakon uvida u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju (brisevi, urinokultura) i može se kombinirati sa službenom od strane liječnika, pa tako spajamo dva mehanizma djelovanja kad je to neophodno. Kod urinarnih infekcija bakterija ne može biti rezistentna na antibiotike i prirodne spojeve. Vrlo je važno naglasiti da se biljna terapija smije uzimati jedino nakon savjetovanja s kvalificiranom osobom jer primijenjena iz neznanja može  uzrokovati spontani pobačaj, kontrakcije maternice i mnoge druge neželjene nuspojave.

Treće tromjesečje trudnoće

Treće tromjesečje trudnoće

Treće tromjesečje obuhvaća razdoblje od 28- 40 tjedna. Ovo razdoblje je teško za svaku trudnicu. Sve tegobe koje su se osjećale u drugom tromjesečju sada mogu biti puno izraženije.

Beba raste vrlo brzo, pokreti su česti, povećava se pritisak  maternice na unutarnje organe i diže se dijafragma, pa trudnice često imaju žgaravice, javlja se opstipacija, hemoroidi, zadržava se tekućina u tkivima pa se javljaju edemi na nogama i rukama.

Fitoaromaterapijskim pristupom do velikog olakšanje u tegobama trećeg tromjesečja trudnoće

Individualan pristup daje smjernicu za preporuku biljne terapije. U ovom razdoblju se može započeti s nekim tehnikama aromaterapije kao:

  • Masažom međice baznim i eteričnim uljima u kombinaciji s vježbama dna male zdjelice postižemo bolju elastičnost te trudnica nauči opustiti mišiće što je u porodu važan čimbenik.
  • Tehnike dirigiranog disanja u kombinaciji s eteričnim uljima rezultiraju dubljom koncentracijom i sigurnosti da nije bespomoćno prepuštena trudovima, ostvaruje se svjesnija komunikacija s primaljom, a eterična ulja na suptilan način podržavaju i daju osjećaj sigurnosti i emocionalno pripremaju rodilju na prvi kontakt s bebom.

U posljednjim danima pred porođaj uz vježbe disanja afirmacije, eventualni terapeutski rad s eteričnim uljima, te meditacije s eteričnim uljima pomoći će  otkloniti brigu i tjeskobu, unijeti vjeru i radost te vas pripremiti da u porod uđete spremni.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts