Upala koja je u pozadini u većini zdravstvenih tegoba, a smatra se obrambenim mehanizmom koji vaš imunološki sustav aktivira automatski kako bi se nosio s onim što smatra stranim tvarima u vašem sustavu, većinom ostane zanemarena njena prisutnost, osim ako se ne radi o akutnoj upali. U većini kroničnih bolesti znanstvena istraživanja potvrđuju prisutnost tihe upale koja pogoršava bolesti.
Doći do temeljnog uzroka zašto se upala događa zapravo je ono što želim započeti, ali krenimo s mojim popisom nekih fitonutrijenata koji bi uvijek trebali biti dio vašeg života. Uzimanje u obliku dodataka ili korištenje raznovrsne hrane u kojoj se pojavljuju, oboje će uzrokovati smanjivanje upale. Postoji niz vitamina, minerala, namirnica i ljekovitog bilja koje su posebno korisne u borbi protiv upala.
Vitamini i dodaci
Vitamin A
Vitamin A je antioksidans, što znači da štiti od štetnih tvari u našem tijelu zvanih slobodni radikali, koji mogu oštetiti DNK i dovesti do karcinoma i drugih bolesti. Vitamin A je također na vrhu liste kao protuupalni lijek. Beta-karoten je jedna iz skupine prirodnih kemikalija poznatih kao karotenoidi. Karotenoidi su odgovorni za narančastu boju mnogih voća i povrća. Beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže našim proteinima koji reguliraju komunikaciju između stanice, što je temelj našeg imunološkog sustava. Vitamin A u tijelu možemo pojačati jedući široku paletu povrća, uključujući brokulu, mrkvu, maslačak, špinat, dinju, kelj, slatki krumpir i zelje.
Vitamin B
Ljudi koji imaju nisku razinu vitamina B6 obično imaju visoke razine C-reaktivnog proteina, što je mjera upale u tijelu. Povrće koje je bogato vitaminima B, uključujući B6, uključuje gljive, kelj, brokulu, cvjetaču i paprike. Životinjski izvori uključuju puretinu, piletinu, bakalar i tunu.
Folat (folna kiselina) je još jedan vitamin B povezan s upalom. Kratka studija u Italiji sugerira da čak i male doze, kratkotrajni dnevni dodatak folne kiseline mogu smanjiti upalu kod ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Dobri izvori folata uključuju grašak, grah, slanutak, tamno lisnato zelje i šparoge.
Vitamin C
Veliki broj studija pokazuje protuupalne prednosti hrane bogate antioksidansom vitaminom C. Dobri izvori nižeg šećera uključuju rajčicu i sok od rajčice. Vitamin C također možete pronaći u mnogim drugim plodovima s niskim do umjerenim sadržajem šećera, uključujući grejp i limun. Pokušajte započeti dan pijući vodu i svježi sok od limuna, koji će vašem vitaminu C dati jutarnji poticaj.
Vitamin D
Vitamin D pomaže u smanjenju upale, a nedovoljan vitamin D povezan je s nizom upalnih stanja. U kombinaciji s kalcijem, vitamin D također potiče mršavljenje. Vitamin D dobivamo prirodno kada smo vani na suncu. Osim toga, dobivamo ga u namirnicama kao što su riba, žumanjci i meso organa.
Vitamin E
Ovo je još jedan vitamin antioksidans koji može pomoći u smanjenju upale. Vitamin E nalazimo prirodno u orašastim plodovima i sjemenkama, uključujući bademe i sjemenke suncokreta, kao i u povrću kao što je špinat i voće poput avokada.
Vitamin K
Vitamin K može pomoći u smanjenju upalnih markera. Istraživanja pokazuju da može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, kao i osteoporoze. Vrlo malo nas ishranom unosi dovoljno vitamina K. Postoje dvije vrste vitamina K: vitamin K1 koji nalazimo u lisnatom povrću poput kelja, kupusa, cvjetače i špinata i vitamin K2 koji se nalazi u jetri i jajima.
Koenzim Q10
Ovo je još jedan antioksidans koji ima protuupalna svojstva. Prirodno ga možemo pronaći u srdelama, skušama, lososu, goveđoj jetri, maslinovom ulju, orasima, kikirikiju, peršinu, brokuli, avokadu i špinatu.
Glutation
Još jedan antioksidans i borac protiv slobodnih radikala s protuupalnim svojstvima, glutation se prirodno može naći u šparogama, avokadu, špinatu, češnjaku, rajčicama, grejpu, jabukama.
Magnezij
Ovaj mineral može pomoći u smanjenju upale. Nizak magnezij povezan je s visokim stresom. Stres, kao što većina nas zna, može izazvati žudnju za hranom kao što su čokolada ili drugi rafinirani ugljikohidrati. Stres također mijenja razinu dopamina u mozgu, a dopamin je neurotransmiter ovisan o magneziju. Ovo je nevjerojatna statistika jer se magnezij nalazi u velikom broju namirnica, uključujući tamno lisnato povrće kao što su špinat, avokado, bademi i mnoge mahunarke. Nedostatak magnezija osobito je čest među muškarcima i ženama s prekomjernom tjelesnom težinom.
Ljekovite biljke koje će pomoći u borbi protiv upala
Đumbir
Đumbir je korijen s jakim antioksidativnim svojstvima za koji se pokazalo da pomaže u podršci tjelesnoj reakciji na upalu na zdrav način.” Jedan od aktivnih sastojaka đumbira je gingerol, spoj koji pripada istoj obitelji kao i kapsaicin koji se nalazi u drugoj biljci koja se bori protiv upala, čili papričicama. Protuupalna svojstva đumbira dovoljno su snažna da su brojne studije otkrile da je biljka jednako učinkovita u smanjenju boli kao i lijekovi protiv bolova.
Ružmarin
Ružmarin je opsežno procijenjen zbog protuupalnog djelovanja, posebno u vezi s njegovim bioaktivnim spojevima ugljične kiseline i karnizola. Ružmarin se pokazao posebno učinkovitim u smanjenju upale u želucu i crijevima, toliko da je nedavno istraživanje pokazalo da bi potencijalno mogao spriječiti tumore u debelom crijevu.
Pilot ispitivanje iz 2005. također je pokazalo da su pacijenti s reumatskim bolestima (povezanim s kroničnom upalom) koji su konzumirali ružmarin primijetili zamjetno smanjenje upale koristeći indeks prisutnosti upale. Studija je pokazala da osim smanjenja prisutnosti upale ima i zamjetan učinak na ublažavanje boli. Za početak uvedite više ružmarina u svoju prehranu i rutinu.
Kurkuma
Što se tiče borbe protiv upala, kurkuma je među najpoznatijima i to s razlogom. Kurkuma je korijen sa snažnim antioksidativnim svojstvima koji se stoljećima koristi u Indiji kao kulinarski i medicinski sastojak. Ono što je najvažnije, sadrži kurkumin, za koji se pokazalo da pomaže u promicanju zdravog odgovora na upalu.
Brojne studije nastavljaju otkrivati da je spoj kurkumin koji se nalazi u kurkumi učinkovit u poboljšanju upale čak i u stanjima kao što je reumatoidni artritis gdje se pokazalo da smanjuje oticanje i ukočenost zglobova. Zdravstvene moći kurkume također vide kako pomaže u prevenciji upalnih bolesti crijeva.
Cimet
Istraživanje o protuupalnim učincima cimeta još uvijek traje, ali cimet ima visoku koncentraciju antioksidansa i pokazalo se da pomaže povećati proizvodnju protuupalnih proteina u tijelu. Iako je istraživanje preliminarno, rezultati su dosad otkrili pozitivne protuupalne učinke upotrebe cimeta.
Stolisnik
Stolisnik, još jedna biljka da dobijete dozu boraca protiv upale u vašem sustavu. Zbog njenih protuupalnih svojstava, vjerojatno povezanih s koncentracijom azulena i salicilne kiseline u biljci. Kemijska analiza biljke otkrila preko 120 bioloških spojeva, pokazujući je kao nutricionističku moćnu. Istraživanja su pokazala da je stolisnik koristan za borbu protiv upala i lokalno i unutar tijela. Jedno je istraživanje pokazalo da je tjedni korištenje kreme od stolisnika za topikalnu primjenu značajno smanjilo markere upale i iritacije na koži. A kada se konzumira stolisnik, pokazalo se da pomaže kod bolesti povezanih s upalom kao što su iritacija crijeva, menstrualni bolovi i još mnogih drugih tegoba.
Piskavica
Jedan od manje vidljivih biljaka za smanjenje upale je piskavica. Listovi i sjemenke su opsežno istraženi, pokazujući obećanje za smanjenje upale povezane s reumatoidnim artritisom i bolestima srca. Nedavna studija pojedinaca s dijabetesom tipa 2 pokazala je značajno smanjenje odgovora na upalu kada su koristili sjemenke piskavice.
Na što obratiti pozornost kod liječenja upala?
Nadam se da će uključivanje više ovih vitamina, minerala, hrane i ljekovitog bilja u vašu prehranu omogućiti određeno olakšanje. Ali ako se kod vas radi o kompleksnom zdravstvenom stanju , na raspolaganju sam za savjetovanje – konzultacije kako bih dobila uvid u vaše cjelokupno zdravlje, moguću osjetljivost na hranu i sve uzroke upale. Prema tome odredim biljnu terapiju i određene tretmane najpogodnije za Vas.
Dakle, da ponovimo, najvažnije stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje u pogledu održavanja niske razine upale u tijelu su jesti pravu, cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima, stabilizirati razinu šećera u krvi, ukloniti osjetljivost na hranu, promovirati crijevni integritet s odgovarajućim probioticima (a to uključuje i jedenje fermentirane hrane) i na odgovarajući način nadopuniti visokokvalitetnim vitaminima. Nemojte zaboraviti na tjelesnu aktivnost i najvažnije da pratite svoje unutarnje stanje (misli, emocije i razmišljanje).
Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut
+385 98 1623 116