Gastritis – simptomi, prehrana, prirodni lijekovi, biljna terapija, stres…

By |2022-11-15T02:34:13+01:0013 studenoga, 2022|Categories: Blog, Fitoterapija|
 • Gastritis

Gastritis, vrsta gastrointestinalnog poremećaja, karakterizirana je upalom i iritacijom. Pristup funkcionalne medicine gastritisu gleda na temeljne uzroke ove upale, kao što su iritirajući lijekovi, infekcije i patogeni, alergije i osjetljivost na hranu, bakterijske neravnoteže i loša probava. Tako funkcionalna medicina rješava ove  probleme korištenjem prehrane, načina života, biljne terapije i suplementacije kada je to prikladno.

Simptomi gastritisa

Najčešći simptomi gastritisa su:

 • Bol koja grize ili žari ili loša probava (dispepsija) u gornjem dijelu trbuha
 • Povraćanje, moguće krvlju ili materijalom koji izgleda kao talog kave
 • Osjećaj sitosti nakon jela
 • Žgaravica ili refluks kiseline
 • Štucanje
 • Gubitak apetita
 • Mučnina
 • Tamna stolica od krvi u stolici
 • Nadutost
 • Umor
 • Stanja kože i osip
Simptomi gastritisa

Gastritis i infekcija Helicobacter pylori

Infekcija Helicobacter pylori prepoznata je kao važan uzročnik gastroduodenalnih bolesti, uzrokujući kronični gastritis, peptički ulkus i povećani rizik od raka. Helicobacter pylori inficira oko jedne polovice svjetske populacije i obično traje doživotno osim ako se ne iskorijeni.

Infiltracija želučane sluznice neutrofilima, makrofagima i limfocitima obilježje je infekcije Helicobacter pylori.

Mehanizmi kojima infekcija Helicobacter pylori dovodi do oštećenja želučane sluznice uključuju izravne učinke virulentnih čimbenika koje proizvodi bakterija, širenje i održavanje upale, oksidativni stres i indukciju apoptoze u zaraženim želučanim epitelnim stanicama.

Biljke mogu zaštititi stanice od oksidativnog stresa i antioksidativni terapijski pristupi mogu igrati važnu ulogu štiteći želučanu sluznicu od oksidativnog oštećenja i ubrzavajući zacjeljivanje želučanih ulkusa.

Čimbenici rizika za gastritis

 • Dugotrajna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova. Do 20% ljudi koji dugotrajno koriste nesteroidne protuupalne lijekove razvijaju želučane probleme.
 • Upotreba alkohola
 • Pušenje cigareta
 • Kronično povraćanje
 • Kava i kiseli napici
 • Kronični stres
 • Alergije i osjetljivost na hranu
 • Autoimuni poremećaj (gdje imunološki sustav tijela greškom napada sluznicu želuca)
 • Helicobacter pylori

Antibiotici nisu jedini čimbenik uspjeha terapije eradikacije Helicobacter pylori. Drugi čimbenik koji utječe na stopu eradikacije Helicobacter pylori je mikrookruženje koje stvaraju bakterije. Ozbiljnija klinička manifestacija povezana s nekim sojevima Helicobacter ​​pylori može se pripisati višem stupnju upale koju oni izazivaju. Pretpostavlja se da antioksidansi povećavaju učinkovitost antibiotika smanjenjem upale i oksidativnog stresa u želučanoj sluznici.  Određivanje antioksidativne aktivnosti biljnih ekstrakata i spojeva često daje različite rezultate budući da se korištene metode temelje na različitim reakcijskim mehanizmima.

Ljekovite biljke imaju ublažavajuće učinke protiv gastritisa kroz protuupalni odgovor, što ukazuje na potencijalnu upotrebu biljne terapije kao prirodnog preventivnog lijeka za liječenje gastritisa.

Za liječenje oštećenja želučane sluznice koriste se različiti konvencionalni  lijekovi. Međutim, ti lijekovi imaju mnoge nuspojave, Stoga su se mnoge fitostudije usredotočile na istraživanje novih pristupa za prevenciju oštećenja želučane sluznice biljnim ekstraktima i komponentama.

Biljna medicina, područje medicine biljnog podrijetla, koristi se u liječenju mnogih bolesti, s dugom poviješću u kliničkoj praksi i dokazanim terapeutskim učincima.

Uspješni prirodni tretmani za gastritis

Terapijsko savjetovanje

Za početak rješavanja problema započinjem terapijskim savjetovanjem gdje prolazim kroz način života osobe, prehranu i emocionalno i mentalno stanje osobe. Savjetujem uzimanje adekvatnih  probiotika i mikronutrijenata, ljekovitog bilja, eteričnih ulja i mijenjanje ne podržavajućeg životnog stila. Moja strategija daje izvrsne rezultate u liječenju gastritisa i ostalih probavnih smetnji.

Prehrana i dodaci prehrani

Hrana koja sadrži flavonoide može inhibirati rast Helicobacter pylori. Hrana bogata antioksidansima, hrana s visokim sadržajem vitamina B, kalcija i tamno lisnato povrće pridonosi liječenju gastritisa. Transmasne kiseline koje se nalaze u komercijalnim pekarskim proizvodima iritiraju nadraženu sluznicu i pogoršavaju stanje osobe zato dajem poseban osvrt na pojedine namirnice. Vježbanje značajno pridonosi smanjenju simptoma gastritisa, pa individualnim pristupom prema zdravstvenom stanju osobe preporučam tjelesnu aktivnost.

Važno je za napomenuti da je svaka osoba individualna pa tako i njeni simptomi.  U svojim tretmanima  izrađujem Individualiziranu protuupalnu dijetu bogatu hranjivim tvarima. Ona će  pomoći uravnotežiti upalu kako bi se spriječila pogoršanja i daljnja iritacija želuca kao  i ostatka gastrointestinalnog trakta dok optimizira razine hranjivih tvari.

Sljedeći dodaci mogu pomoći zdravlju probavnog sustava:

 • Multivitaminski dnevni unos, koji sadrži antioksidativne vitamine A, C, E, vitamine B skupine i minerale u tragovima, poput magnezija, kalcija, cinka i selena.
 • Omega-3 masne kiseline, probiotici ili “prijateljske” bakterije mogu pomoći u održavanju ravnoteže u probavnom sustavu između dobrih i štetnih bakterija, poput H. pylori. Probiotici mogu pomoći u suzbijanju infekcije H. pylori, a također mogu pomoći u smanjenju nuspojava uzimanja antibiotika, liječenja infekcije H. pylori.  Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav ili koje uzimaju lijekove za supresiju imuniteta, probiotike bi trebale uzimati samo pod stručnim nadzorom.

Na terapijskom savjetovanju prema anamnestičkoj procjeni ili prema nalazu biokemijskih testova preporučam primjenu ciljanih vitamina, minerala i probiotika kojima će se obnoviti  crijevni mikrobiom te smiriti postojeća i buduća upala.

Biljna terapija

Biljke mogu ojačati i tonirati tjelesne sustave. Sinergija biljaka djeluje na čitav niz tegoba kao što su gastritis, ulkus želuca, Chronova bolest, ulcerozni kolitis, SIBO, opstipacija, dijareja itd.. istodobno te učinkovito ublažava smetnje.

Biljna terapija ublažava bolove, grčeve, smiruje i smanjuje upalu želuca (gastritis) i nadutost.

Biljke aktiviraju i opuštaju mišiće probavnog sustava, djeluju protuupalno, smanjuju bolove i grčenje u trbuhu.

Biljne terapije za gastritis

Kao i kod svake druge terapije, važno je  proći fitoterapijsko savjetovanje prije početka bilo kakvog liječenja. Biljke mogu stupiti u interakciju s lijekovima ili drugim dodacima prehrani, a neke biljke možda nisu prikladne za osobe s određenim zdravstvenim stanjima. Oblici biljne terapije su čajne mješavine koje sadržavaju više biljaka i s obzirom da imaju više djelovanja pružaju izniman učinak na probleme želuca kao što je gastritis. Oleokapsule, tinkture i gliceriti isto tako daju vrlo značajan doprinos u tretiranju gastritisa i ostalih probavnih smetnji. Oblik, doze i trajanje terapije se određuje i ciljano  provodi uz moj stručan nadzor u vidu praćenja vašeg stanja kroz terapiju.

Smanjenje stresa

Kada je tijelo pod stresom, probava nema prioritet, što može dovesti do nedovoljne proizvodnje želučane kiseline i enzima koji inače pomažu u održavanju neobavezne ravnoteže u mikrobiomu. Smanjenje  svakodnevnog stresa određenim tehnikama i tretmanima daju uspješan rezultat.  Tretmani obuhvaćaju progresivna  opuštanja, aromaterapeutske meditacije, terapetski razgovor, tehnike disanja, samorefleksija koja pomažu  u ponovnom uspostavljanju ravnoteže u želucu i liječenju gastritisa.

Različiti pristupi u tretiranju imaju odličan uspjeh u iskorjenjivanju Helicobacter pylori, izliječenju želučane sluznice i smanjenju upale u liječenju gastritisa. Protuupalni lijek s namirnicama koje liječe crijeva  i drugih namirnica bogatih probioticima, vlaknima i flavonoidima pomažu smanjiti upalu i omogućiti zacjeljivanje želučane sluznice. Osim toga, ciljani biljni pristup se koristi zajedno sa smislenom praksom smanjenja stresa za vraćanje ravnoteže u tijelo. Javite  se te ću izraditi personalizirani tretman koji je iscjeljujući za Vas.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Povezano iz našeg bloga