Trudnoća, porod i roditeljstvo glavni su životni izbori koji stvari mijenjaju na toliko načina. Život se dramatično mijenja kad postanete roditelj, pa bi trebali uzeti u obzir više od fizičke strane trudnoće kada razmišljate o prenatalnoj njezi.

Holistički pristup trudnoći

Holistički pristup je onaj koji žene razmatraju u sve većem broju. Ovakav pristup trudnoći  i porodu  prepoznaje  utjecaj uma i duha, kao i fizičkog tijela, na iskustvo trudnoće i rođenja. Tjelesno zdravlje, vrijednosti, uvjerenja, odnosi, emocionalno blagostanje i duhovnost utječu na trudnoću i rođenje.  Holistički pristup trudnoći i porodu također prepoznaje da je žensko tijelo prirodno stvoreno da zatrudni, njeguje i rađa dijete.

U svom pristupu naglašavam važnost odabira zdrave hrane, bogate hranjivim sastojcima, i redovitog vježbanja koje će vašem tijelu pomoći da se nosi sa zahtjevima trudnoće i porođaja. Ovaj pristup poboljšava fizičku spremnost, a također je izvrstan i za mentalnu dobrobit.

Holistički pristup uključuje upotrebu integrativnih terapija (poznatih i kao alternativne ili komplementarne metode) za sprečavanje ili liječenje uobičajenih tegoba i komplikacija u trudnoći, tako da poštuje prirodne procese a u skladu je sa sustavom vjerovanja pacijenta. Svaka je trudnoća  jedinstvena i zahtijeva individualni pristup i njegu.

Priprema za porod i roditeljstvo

Porođaj je jedan od najznačajnijih događaja u životu roditelja i za neke može biti uzbudljivo i ispunjeno iskustvo ili za druge zastrašujuće iskustvo. Zato budući roditelji traže strategije za pripremu za porod i roditeljstvo.

U vrijeme svoga školovanja za primalju a kasnije i u svakodnevnom radu u ovom zanimanju često sam imala nejasan osjećaj i često sam se pitala kako su žene rađale kad nije bilo ovoliko tehnologije i prisutnosti stručne osobe. Na moju radost, danas ipak primaljstvo promiče prirodne procese koje žena prolazi tijekom poroda i stvara uvjete da se žena osjeća ugodno i sigurno.

Širenje antenatalnih informacija dinamičan je proces koji se neprestano razvija kako bi udovoljio potrebama i očekivanjima žena i njihovih partnera.  Stoljećima su primalje pomagale majkama kroz trudnoću i porod bivajući uz njih s medicinskom i emocionalnom podrškom. Suvremeno porodiljstvo se sve više temeljilo na dominantnu i često nasilnu praksu. Takvi uvjeti nametnuti su ženama  da se trebaju predati stručnjacima i tako je većina žena izgubila dodir  urođenim znanjem i moći rađanja.

Uloga primalje i komplementarne terapije

Danas sve više primjećujem zdrave trudnice s niskim rizikom koje  žele pažljivu, proaktivnu, profesionalnu psihosocijalnu podršku primalja. Očekuju da će njihove primalje nadgledati prijelazno razdoblje i biti sposobne pružiti im podršku u rješavanju promjena u trudnoći te u pripremama za rođenje i majčinstvo.

Mnoge komplementarne terapije pokazale su se više nego adekvatna zamjena za lijekove protiv bolova, čak i tijekom poroda kako bi smanjile percepciju boli.

Masaža i meditacija
Vođene aromaterapeutske meditacije

Mnoge komplementarne terapije su isprobane i uključuju akupunkturu, tehnike uma i tijela,  masažu, refleksologiju, biljne lijekove, glazbu  i aromaterapiju.

Na primjer aromaterapeutska masaža i akupunktura učinkoviti su načini za smanjenje nelagode i boli i poboljšanje opće dobrobiti. U prirodnom porodu tehnike disanja i aromaterapeutske vođene meditacije su isto načini za ublažavanje boli.

Cjelovitim pristupom do prirodnog poroda

Cjeloviti pristup ima za cilj pomoći ženama da prirodno dožive porod, bez nepotrebne medicinske intervencije i tehnologije ako nije iznimno potrebno. Žene koje na takav način doživljavaju porod obično se osjećaju osnaženima procesom i više su u kontaktu s onim što se događa tijekom porođaja. Odluka za prirodni pristup također znači da porod i porođaj prolaze prirodnije, a mogu čak smanjiti rizike komplikacija tijekom poroda i da će se bez teškoća uspostaviti dojenje.

Pozitivni aspekti promjena u trudnoći

Trudnoća je posebno razdoblje u životu žene i zahtjeva neke prilagodbe žene u smislu da se više odmaraju  i brinu o sebi. Istraživanja pokazuju da su žene  koje nemaju potporu ili koje su pod jakim stresom tijekom trudnoće češće izložene komplikacijama u trudnoći. Zato budite otvoreni za promjene.

Prirodni porodPriprema za trudnoću označava početak niza velikih životnih promjena koje će na dobar način preobraziti bit onoga što jeste. Otkrit ćete stvari koje nikada niste znali o sebi i odrasti kao osoba. Pokušajte se usredotočiti na pozitivne aspekte promjena u vašem životu, a ne na ono što ćete izgubiti ili propustiti. Možda nećete moći imati neke aktivnosti  s prijateljima ali vi i vaš partner možda ćete se osjećati povezanije  nego ikad prije. U svome terapeutskom radu ukazujem da je važno prihvatite da se stvari možda neće odvijati onako kako mislite: očekuje se da će žena “blistati” i osjećati se nepokolebljivo zahvalne dok očekuju, ali za neke buduće mame trudnoća je vrtlog ekstremnih jutarnjih mučnina, umora i drugih neugodnih stanja u trudnoći kao što su hemoroidi, svrbež kože, često mokrenje, sindrom nemirnih nogu, edemi i druge…   U redu je ako ne osjećate sjaj – mnoge žene to ne osjećaju. Izgradite svoj sustav podrške.

Kako smanjiti rizik od prijevremenog poroda?

Studije pokazuju da snažan sustav potpore pozitivno utječe na tijek trudnoće i poroda i može smanjiti rizik od prijevremenih poroda. To bi mogli biti članovi obitelji, vaš partner ili prenatalne radionice koje vodi stručna osoba. Iako ćete možda doći u napast da se pridružite grupama za trudnoću na društvenim mrežama, ali to brzo može postati mračna rupa tjeskobe, nepromišljenih informacija i neželjenih prosudbi. Naš savjet je komunicirajte sa svojim partnerom – otvoreno razgovarajte o svojim radostima i strahovima u vezi s trudnoćom i roditeljstvom i a zamolite ih da i oni podijele svoje. To će osigurati da vaša veza bude jaka i da budete povezaniji sa svojom bebom.

Babinje – vrijeme nakon poroda i povezivanje s bebom

Budite nježni prema sebi. Žene vrlo brzo nakon poroda osjećaju pritisak da izađu i što prije vrate prvobitnu kilažu. Istočne kulture odavno su prepoznale da je babinje – vrijeme nakon poroda  važno za prilagodbu žene na majčinstvo te da je određeni  vremenski period potreban za zacjeljivanje i povezivanje s bebom.

Pripremite i svoju drugu djecu ako vam ovo nije prva trudnoća, na neki će način možda biti i lakše jer ćete znati što možete očekivati. Osim ako se ne pokaže drugačije, što u potpunosti može.  Uključite svoju djecu u pripreme za bebin dolazak tako da se osjećaju povezano sa svojim novim bratom i sestrom. Vjerujte i  svojoj intuiciji – možete pročitati tisuću knjiga o trudnoći, ali prije svega slušajte svoju intuiciju.

Kako otkloniti stres u razdoblju trudnoće?

Dobro je poznato da stres tijekom trudnoće može dovesti do depresije i povećanog rizika od prijevremenog poroda te novorođenčadi s niskom porođajnom težinom.

Stres u trudnoćiHormoni stresa, koji se prenose kroz placentu, mogu uzrokovati neurološke učinke na fetus i novorođenčad. Stoga je važno smanjiti stres kad je to moguće. Posljednjih godina komplementarna i alternativna medicina široko se koristi u svrhu opuštanja u našem stresnom modernom društvu. Uz ovu situaciju, značajan broj trudnica koristi tehnike disanja, vođene meditacije te aromaterapiju. Njega za smanjenje stresa važna je za trudnice kako bi se smanjile opstetričke komplikacije i dječji zdravstveni problemi nakon rođenja.

Donošenje djeteta na svijet jedno je od najvećih iskustava u životu žene. Kad znate što možete očekivati i pripremite se za porod, imat ćete manje tjeskobe i stresa. Planiranje unaprijed i rješavanje vaših zabrinutosti prije nego što je vrijeme za odlazak u bolnicu pomoći će pripremiti vaše tijelo i um za porođaj.  Iako se ne možete pripremiti za svaku mogućnost, sigurno možete poduzeti mjere kako biste osigurali lakše iskustvo.

Mi vam možemo pomoći na vašem putovanju, javite se i izradit ćemo vam individualni program prirodnog prolaska kroz trudnoću. Također kroz naš seminar:

Trudnoća, porod i majčinstvo na prirodan način

organiziramo radionice u kojima će svaka trudnica naći korisne savjete za sebe.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
fitoaromaterapeutkinja i primalja
+385 98 1623 116