Fitoterapija – korištenje biljnih pripravaka i ljekovitih biljaka kod djece

By |2022-05-18T18:55:19+01:006 listopada, 2020|Categories: Blog, Fitoterapija|Tags: |
  • Fitoterapija - korištenje biljnih pripravaka i ljekovitih biljaka kod djece

Kod korištenja biljnih pripravaka kod djece moramo istaknuti njihovu pravilnu i stručnu primjenu, vodeći računa o cjelokupnoj anamnezi i nalazima liječnika.

Korištenje biljnih pripravaka i ljekovitih biljaka za liječenje i prevenciju ima dugu tradiciju širom svijeta. Liječenje djece ljekovitim biljem se rjeđe koristi. Jedan od mogućih razloga za ovu činjenicu je da postoji i malo podataka o mogućnostima i granicama upotrebe.

Ipak, ljekovito bilje se od davnina koristi u liječenju simptoma bolesti i prevenciji kod odraslih i djece. Roditelji su se kod određenih tegoba pouzdali u vlastita iskustva ili na znanja koje su dobivali od svojih baka. Kod ozbiljnih bolesti obraćali su se ženama koje su u to vrijeme bile vješte u liječenju biljem.

Danas ljekovito bilje dobiva na značaju, vjerojatno zbog veće pozornosti farmaceutske industrije koja provodi sve više istraživanja biljnih aktivnih tvari. U tom su kontekstu biljni pripravci definirani kao lijekovi koji sadrže isključivo biljne aktivne tvari.

Biljni pripravci nekad i danas

Biljni pripravci se razlikuju od kemijski definiranih tvari u nekoliko aspekata. Prije svega se sastoje od složenih višekomponentnih smjesa koje su rezultat, na primjer, ekstrakcije biljnih dijelova poput korijena i lišća.

Unatoč širokoj upotrebi mnogi često korišteni biljnih pripravci nisu prošli složenu znanstvenu analizu kroz klinička ispitivanja u pogledu sigurnosti i djelotvornosti. Jedan od razloga je u tome da se za većinu biljnih aktivnih tvari terapijska aktivnost ne može povezati sa znanstveno utvrđenim, kemijski definiranim sastojcima što pogoršava uobičajena klinička ispitivanja. Stručna medicina iz tog razloga i nije shvaćala ozbiljno liječenje biljem, posebice u prošlosti.

Biljni pripravci kod djece

Biljni pripravci i zakonska regulativa

Danas se počeo pridavati veći značaj ljekovitom bilju posebno pri liječenju kroničnih bolesti. Uzimajući u obzir ove posebnosti  europsko zakonodavstvo posebno se bavi rezultirajućim karakteristikama i prilagođavaju pravila za odobrenja stavljanja u promet biljnih pripravaka. ESCOP europska znanstvena komisija usklađuje i sakuplja karakteristike pojedinih biljnih pripravaka i ljekovitog bilja te ih svrstava u kategorije. U kategorijama se svrstavaju ljekovito bilje i njihovi proizvodi koje se upotrebljava kao hrana, dodaci prehrani i standardizirani lijekovi koji sadrže samo jednu djelatnu tvar. Takva kategorizacija služi za sigurnost  o upotrebi.

Biljke i liječenje djece

Poznato je da se već pri prvim simptomima kod djece poseže za lijekovima koji imaju trenutno djelovanje. Većina ljudi teži ka instant rješenju. Biljke, s druge strane, imaju višestruka djelovanja a pravilnom upotrebom imaju manje neželjenih nuspojava te ktome još razvijaju snažan imunološki sustav.

Mišljenja pedijatara o upotrebi ljekovitog bilja kao načinu liječenja još uvijek su vrlo podijeljena. Takav stav možemo razumjeti tako da upotreba ljekovitog  bilja i nije bila predmet njihovog studija pa zbog nedovoljnog poznavanja i iskustva većinom odbijaju takvu vrstu liječenja.

Pravilna upotreba fitoterapeutskih pripravaka kod djece

Fitoterapija se ne zasniva samo na kupnji gotovih biljnih proizvoda ili sakupljanje ljekovitog bilja te pripreme ekstrakata što se danas na žalost nudi na veliko. Cjelovitim pristupom i uvidom u cjelokupno zdravstveno stanje određuje se kombinacija ljekovitog bilja, doza te vremenski  tijek liječenja. Takvo cjelovito sagledavanje je smislena fitoterapija.

Biljke i biljne pripravke upotrebljavamo prema indikacijama te pratimo nuspojave i napredak liječenja. Današnji roditelji često odgovore traže na internetu, gdje uglavnom i dobiju upute za primjenu ljekovitog bilja pa se čak ide tako daleko da mogu pronaći i recepture za izradu pripravaka. Napominjem da takav vid liječenja nije dobar, naročito kod djece.

Biljke imaju širok terapeutski učinak te je važna njihova pravilna i stručna upotreba.

Djeca na određene biljne aktivne tvari reagiraju osjetljivije od odraslih. Njegujući individualan pristup dijete sagledavamo u cjelini kao i njegovu tegobu.Namjenskom terapijom biramo biljni pripravak, način upotrebe i dozu ljekovitog bilja prema dobi djeteta. Biljna terapija mora biti ugodna da djetetu te ne stvara dodatno psihičko opterećenje.

Načini primjene biljnih terapija kod djece

Načini primjene biljnih terapiju su u obliku melata (emulzije meda i eteričnih ulja), čajnih mješavina, uljnih pripravaka, masti, kupki, inhalacija, gelova, sirupa..).  Učinkovitost fitoterapije ovisi o kakvoći bilja, stručnoj preporuci, o obliku i načinu primjene biljne terapije te od stručno pripremljenih pripravaka. U učinkovitosti liječenja vrlo je važna aktivna suradnja  roditelja, liječnika i fitoterapeuta za tijek i uspjeh u liječenju i sprječavanju bolesti.

Fitoterapija  je dio medicine koja  predstavlja dodatne mogućnosti u liječenju akutnih  i kroničnih bolesti u djece te nikako nije njena zamjena.

Fitoterapija  pokriva indikacije u liječenju i prevenciji:

  • urogenitalnih tegoba,
  • bolesti dišnog sustava (bronhitis, faringitis, astma,sinusitis..),
  • bolestima i poremećajima imunološkog sustava (oslabljeni imunitet, alergije, autoimune bolesti),
  • kožnih bolesti (atopijski dermatitis, akne, psorijaza, gljivične infekcije…),
  • bolestima i poremećajima probavnog sustava kao i
  •  lošeg općeg stanja i nemira kod djece.

U terapeutskom pristupu sagledavamo i vanjske čimbenike koji negativno utječu i doprinose razvoju neke tegobe, prehrani djeteta te traganjem za brojnim štetnim tvarima  u zatvorenim prostorima i atmosferi koji mogu imati utjecaj na postojeću tegobu u djeteta.  Takav cjelovit pristup i duboko razumijevanje svih procesa dovodi do uspješnih rezultata.

Nakon fitoterapijske anamneze  i uvida u liječničke nalaze djeteta izrađujemo plan i proces liječenja biljnom terapijom.

Fitoterapija kod djece

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116

Najnovije iz našeg Bloga

Load More Posts