Čaj nosi nebrojene blagodati za organizam. Sa svakom šalicom čaja svom tijelu dajemo poticaj, jer je izvrstan izvor antioksidansa. Kako čajnim mješavinama određujemo biljne tretmane?

Tisućljećima je čaj bio lijek protiv bolesti, ritual za kraljevske obitelji, jutarnje razbuđivanje i večernje opuštanje. Čaj je gotovo najčešći konzumirani napitak na svijetu te je na drugom mjestu po količini konzumiranja nakon vode.

Čaj izvrstan izvor antioksidansa

Čaj nosi nebrojene blagodati za organizam. Sa svakom šalicom čaja svom tijelu dajemo poticaj, jer je izvrstan izvor antioksidansa. Razne kemikalije u okolišu pa sve do prehrambenih neiskrenosti dovode do stvaranja nestabilnih molekula koje oštećuju naše stanice. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale –  molekule koje se pojavljuju te oštećuju zdrave stanice u tijelu.

Danas se i liječnici slažu da određene vrste čajnih mješavina na mnoge načine mogu pomoći ljudskom tijelu i to od kardiovaskularnog, probavnog zdravlja pa do dobrog sna i cjelokupnog osjećaja smirenosti.

Složena unutarnja mreža koja djeluje kao naš obrambeni mehanizam od bolesti i infekcija, naš imunološki sustav, može imati velike koristi od umjerene dnevne konzumacije čaja.

Studijski dokazi o korisnosti čaja

Studije pokazuju da čaj može pomoći na razne načine kod tegoba kardiovaskularnog, probavnog, živčanog te kožnih bolesti. Poboljšava sposobnost  sluznice u našim krvnim žilama da se proširi kada nam se protok krvi poveća tijekom neke aktivnosti, također se sugerira da čaj može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Smatra se  da L- teanin, aminokiselina i antioksidans prisutan u čaju priprema imunološki sustav koji mu pomaže u borbi protiv infekcija, bakterija, virusa i gljivica. Jednako tako čaj je bogat vitaminima i mineralima kao što su B1, B2, B6, C, folna kiselina, magnezij, kalij, cink, od kojih svaki koristi imunološkom sustavu, a zajedno pruža višenamjenski poticaj.

Aminokiseline u čaju mogu pomoći da se postigne mirnije mentalno stanje, zadržavajući ili čak pooštravajući razinu budnosti.

Čaj i čajne mješavine - blagodati za zdravlje organizma

Sadrži i prirodni fluor, koji potiče zdravu zubnu caklinu, a flavonoidi u čaju mogu usporiti stvaranje plaka uzrokovanim oralnim bakterijama, a time i zubi budu čistiji i dah svježiji.

Dodatne blagodati konzumiranja čaja

Kako nezaslađeni čaj nema kalorija, izvrsna je zamjena za  slatka pića te može pomoći u smanjivanju dnevnog unosa  praznih kalorija tj. potrošnog materijala koji daje kratkotrajnu energiju bez ikakvih zdravstvenih blagodati. Čaj pomaže metabolizmu, kemijskom procesu kroz koji ono što jedemo i pijemo pretvaramo u energiju koja održava život.

Ispijanje šalice biljnog čaja dobro je vrijeme provedeno za razmišljanje, užitak i uživanje u blagodatima zdravlja biljaka koje su dugo služile čovječanstvu. Udišući arome dok nam šalica čaja dodiruje usne, imamo priliku poprimiti biljne vrline koje su pretočene sa zemlje i sunca.

Kako određujemo biljne terapije čajnim mješavinama?

Individualnim pristupom nakon uvida u cjelokupno zdravstveno stanje određujemo biljnu terapiju. Pri određivanju učinkovitosti pozornost posvećujemo pojedinim čajevima i kombiniranju droga u čajnim mješavinama, kao i biljnim pripravcima. Vodimo računa o tome da su ona mješavina različitih sastojaka.

Zbog složenosti djelovanja pojedinih biljaka te još više djelovanja različitih čajnih mješavina svakom pojedincu pristupamo individualno da bi odredili najprimjereniju mješavinu za njega.

Cjelovitim pristupom do uspješnih rezultata

Kod kompleksnih i specifičnih tegoba uključujemo i druge biljne pripravke koje se koriste u obliku tinktura, oleokapsula, vagitorija, melata (emulzije meda i eteričnih ulja), masti, uljnih pripravaka, džepnih inhalatora, gelova i sirupa. Takvim cjelovitim pristupom i cjelovitim terapijama kao što su biljni pripravci, dodaci prehrani, zdrava uravnotežena prehrana s drugim metodama liječenja dolazimo do uspješnih rezultata. U pristupu vodimo računa i o povezanosti uma i tijela. Vježbama i tehnikama koji podržavaju um, podižemo svjesnost, te osoba uviđa vlastitu snagu za aktiviranjem svog regulacijskog sustava.

Javite nam se kako bismo dogovorili savjetovanje, te na osnovu vašeg stanja i potreba  izradili  plan tretmana.

Alma Tatić Hajdarević – primalja, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja

Alma Tatić Hajdarević,
primalja, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat), fitoaromaterapeut 
+385 98 1623 116